4 Δείκτες Υγιεινής Διατροφής Συνδέθηκαν με Μειωμένο Κίνδυνο Θανάτου

Το υψηλό σκορ σε 4 δείκτες υγιεινής διατροφής συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο πρωίμου θανάτου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μίας νέας μελέτης από το πανεπιστήμιο του Harvard που δημοσιεύτηκε προσφάτως στο περιοδικό JAMA Internal Medicine.

Συγκεκριμένα, όπως παρατήρησαν οι επιστήμονες της μελέτης, οι εθελοντές με υψηλά σκορ είχαν σημαντικά μειωμένο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο, καρκίνο και αναπνευστικές παθήσεις, καθώς και μειωμένο κίνδυνο θανάτου από όλα τα αίτια, σε σχέση με αυτούς που είχαν χαμηλότερα σκορ στους παραπάνω δείκτες.

«Σήμερα στις ΗΠΑ οι Dietary Guidelines for Americans (DGA) προσφέρουν σαφείς οδηγίες για τη βελτίωση της υγείας και τη μείωση του κινδύνου χρονίων νόσων. Η έρευνά μας θέλησε να εξερευνήσει περισσότερο τη σύνδεση ανάμεσα στις παραπάνω οδηγίες και τα ποσοστά χρονίων νόσων ή πρωίμου θανάτου», εξήγησαν οι επιστήμονες της μελέτης.

Μέχρι σήμερα ελάχιστες μελέτες είχαν εξετάσει τη σύνδεση ανάμεσα στις οδηγίες του DGA και τον κίνδυνο εμφάνισης χρονίων νόσων ή θανάτου από συγκεκριμένα αίτια.

Οι επιστήμονες της παρούσας μελέτης χρησιμοποίησαν δεδομένα 36 ετών για 75.230 γυναίκες που συμμετείχαν στη βάση Nurses’ Health Study και 44.085 άνδρες από τη Health Professionals Follow-up Study. Όλοι οι εθελοντές δεν είχαν ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου ή καρκίνου στην αρχή της μελέτης και συμπλήρωναν ερωτηματολόγια κάθε 4 χρόνια.

Οι 4 δείκτες-πλάνα υγιεινής διατροφής που εξετάστηκαν ήταν οι:

  • Healthy Eating Index 2015
  • Alternative Mediterranean Diet
  • Healthful Plant-based Diet Index
  • Alternative Healthy Eating Index

Και στους 4 παραπάνω δείκτες, τα κυριότερα χαρακτηριστικά είναι η κατανάλωση τροφίμων ολικής αλέσεως, φρούτων, λαχανικών, ξηρών καρπών και οσπρίων.

Το υψηλότερο σκορ σε τουλάχιστον έναν από τους παραπάνω δείκτες συνδέθηκε με μειωμένο κίνδυνο πρωίμου θανάτου από όλα τα αίτια, καθώς και με μειωμένο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακής νόσου, καρκίνου και αναπνευστικών παθήσεων.

Τα υψηλότερα σκορ στους δείκτες Alternative Mediterranean Diet και Alternative Healthy Eating Index συνδέθηκαν επίσης με μειωμένο κίνδυνο θανάτου από νευροεκφυλιστικές νόσους.

«Είναι σημαντικό να εξετάζουμε τακτικά τη σύνδεση ανάμεσα στους δείκτες υγιεινής διατροφής και την πρόγνωση των ασθενών έτσι ώστε να μπορούμε να προσαρμόζουμε κατάλληλα τις οδηγίες. Οι παρατηρήσεις μας είναι ιδιαίτερα χρήσιμες για την ομάδα ειδικών που θα εκδώσει τις επόμενες οδηγίες που θα δημοσιευτούν το 2025-2030», καταλήγει η ομάδα.

Επιμέλεια: Αντώνιος Δημητρακόπουλος MD, PhD, Ειδικός Παθολόγος Διευθυντής Γ’ Παθολογικής Κλινικής Ερρίκος Ντυνάν HC, ΕΔΙΠ Παθολογίας-Ανοσολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ

Πηγή: https://pathologia.eu/enimerosi/eswterikh-pathologia/4-deiktes-ygieinis-diatrofis-syndethikan-me-meiomeno-kindyno-thanatou/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΚΙ … ΑΛΛΑ”από τον Ομ. Καθηγητή, Ιωάννη Γουδέβενο, 06.02.2023 – Καρδιακή Αμυλοείδωση

Μπήκαμε στο Τριώδειο. Aπό την Κυριακή του Τελώνου και του Φαρισαίου έως το Μεγάλο Σάββατο, Συνάδελφοι-Συναδέλφισες Και οι μετεωρολόγοι στην ομάδα των διαφωνούντων.  Ακολουθώντας τον μετεωρολόγο της αρεσκείας σου...

Οι Αναστολείς Αντλίας Πρωτονίων Αυξάνουν τον Κίνδυνο Καρδιαγγειακών Συμβαμάτων στους Διαβητικούς

Οι ασθενείς που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2 και παίρνουν αναστολείς αντλίας πρωτονίων έχουν σημαντικά υψηλότερα ποσοστά καρδιαγγειακών συμβαμάτων και θανάτου από όλα τα αίτια συγκριτικά με αυτούς...

Η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη 

Μια ανασκόπηση κλινικών δοκιμών διαπίστωσε ότι η υψηλότερη πρόσληψη βιταμίνης D συσχετίστηκε με 15% μειωμένη πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 σε ενήλικες με προδιαβήτη....

Ετικέτες