4 Δείκτες Υγιεινής Διατροφής Συνδέθηκαν με Μειωμένο Κίνδυνο Θανάτου

Το υψηλό σκορ σε 4 δείκτες υγιεινής διατροφής συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο πρωίμου θανάτου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μίας νέας μελέτης από το πανεπιστήμιο του Harvard που δημοσιεύτηκε προσφάτως στο περιοδικό JAMA Internal Medicine.

Συγκεκριμένα, όπως παρατήρησαν οι επιστήμονες της μελέτης, οι εθελοντές με υψηλά σκορ είχαν σημαντικά μειωμένο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο, καρκίνο και αναπνευστικές παθήσεις, καθώς και μειωμένο κίνδυνο θανάτου από όλα τα αίτια, σε σχέση με αυτούς που είχαν χαμηλότερα σκορ στους παραπάνω δείκτες.

«Σήμερα στις ΗΠΑ οι Dietary Guidelines for Americans (DGA) προσφέρουν σαφείς οδηγίες για τη βελτίωση της υγείας και τη μείωση του κινδύνου χρονίων νόσων. Η έρευνά μας θέλησε να εξερευνήσει περισσότερο τη σύνδεση ανάμεσα στις παραπάνω οδηγίες και τα ποσοστά χρονίων νόσων ή πρωίμου θανάτου», εξήγησαν οι επιστήμονες της μελέτης.

Μέχρι σήμερα ελάχιστες μελέτες είχαν εξετάσει τη σύνδεση ανάμεσα στις οδηγίες του DGA και τον κίνδυνο εμφάνισης χρονίων νόσων ή θανάτου από συγκεκριμένα αίτια.

Οι επιστήμονες της παρούσας μελέτης χρησιμοποίησαν δεδομένα 36 ετών για 75.230 γυναίκες που συμμετείχαν στη βάση Nurses’ Health Study και 44.085 άνδρες από τη Health Professionals Follow-up Study. Όλοι οι εθελοντές δεν είχαν ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου ή καρκίνου στην αρχή της μελέτης και συμπλήρωναν ερωτηματολόγια κάθε 4 χρόνια.

Οι 4 δείκτες-πλάνα υγιεινής διατροφής που εξετάστηκαν ήταν οι:

  • Healthy Eating Index 2015
  • Alternative Mediterranean Diet
  • Healthful Plant-based Diet Index
  • Alternative Healthy Eating Index

Και στους 4 παραπάνω δείκτες, τα κυριότερα χαρακτηριστικά είναι η κατανάλωση τροφίμων ολικής αλέσεως, φρούτων, λαχανικών, ξηρών καρπών και οσπρίων.

Το υψηλότερο σκορ σε τουλάχιστον έναν από τους παραπάνω δείκτες συνδέθηκε με μειωμένο κίνδυνο πρωίμου θανάτου από όλα τα αίτια, καθώς και με μειωμένο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακής νόσου, καρκίνου και αναπνευστικών παθήσεων.

Τα υψηλότερα σκορ στους δείκτες Alternative Mediterranean Diet και Alternative Healthy Eating Index συνδέθηκαν επίσης με μειωμένο κίνδυνο θανάτου από νευροεκφυλιστικές νόσους.

«Είναι σημαντικό να εξετάζουμε τακτικά τη σύνδεση ανάμεσα στους δείκτες υγιεινής διατροφής και την πρόγνωση των ασθενών έτσι ώστε να μπορούμε να προσαρμόζουμε κατάλληλα τις οδηγίες. Οι παρατηρήσεις μας είναι ιδιαίτερα χρήσιμες για την ομάδα ειδικών που θα εκδώσει τις επόμενες οδηγίες που θα δημοσιευτούν το 2025-2030», καταλήγει η ομάδα.

Επιμέλεια: Αντώνιος Δημητρακόπουλος MD, PhD, Ειδικός Παθολόγος Διευθυντής Γ’ Παθολογικής Κλινικής Ερρίκος Ντυνάν HC, ΕΔΙΠ Παθολογίας-Ανοσολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ

Πηγή: https://pathologia.eu/enimerosi/eswterikh-pathologia/4-deiktes-ygieinis-diatrofis-syndethikan-me-meiomeno-kindyno-thanatou/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Σχετίζεται η λιποπρωτεΐνη (α) με τον καρδιαγγειακό κίνδυνο ανεξάρτητα από την παρουσία αθηροσκληρωτικής καρδιαγγειακής νόσου?

Σχετίζεται η λιποπρωτεΐνη (α) με τον καρδιαγγειακό κίνδυνο ανεξάρτητα από την παρουσία αθηροσκληρωτικής καρδιαγγειακής νόσου?Η λιποπρωτεΐνη (α) αποτελεί έναν αιτιολογικό παράγοντα εμφάνισης καρδιαγγειακής...

Μαγνητική τομογραφία σε πέντε λεπτά από ελληνική startup

Το λογισμικό της Corsmed συνθέτει εικόνες μαγνητικής τομογραφίας, χωρίς να έχει τον ασθενή μέσα στον μαγνητικό τομογράφο άν σήμερα μπείτε σε έναν μαγνητικό τομογράφο για να απεικονίσετε...

Πνευμονική εμβολή: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Η πνευμονική εμβολή παραμένει ένας ισχυρός παράγοντας νοσηρότητας και θνητότητας των ασθενών ιδιαίτερα στα νοσοκομεία. Πνευμονική εμβολή είναι η απόφραξη ενός ή περισσοτέρων κλάδων της...

Ετικέτες