3 αλλαγές στα νοσοκομεία από Σεπτέμβριο

Τι αλλαγές έρχονται στα νοσοκομεία από τις αρχές του Φθινοπώρου

Αλλαγές εξπρές στα νοσοκομεία θα επιχειρήσει να κάνει από Σεπτέμβριο ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, καθώς η εμπειρία του από την καλοκαιρινή κάλυψη των περιστατικών απεδείχθη μάλλον … τραυματική.

Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας στα νησιά χωρίς ιατρικό προσωπικό, παραιτήσεις γιατρών λόγω υπερκόπωσης, ελλείψεις υποδομών και τελικά ταλαιπωρία των ασθενών.

Γι αυτό και ο υπουργός Υγείας προτίθεται να επισπεύσει τις αλλαγές στις δημόσιες δομές ώστε από Σεπτέμβριο τα προβλήματα που κατεγράφησαν στα νησιά λόγω και της μετακίνησης του πληθυσμού σε τουριστικές περιοχές, να μην επαναληφθούν στην Αθήνα και σε άλλες μεγάλες πόλεις.

Ωστόσο το εγχείρημα φαντάζει μάλλον δύσκολο, καθώς υπάρχουν δυσεπίλυτα προβλήματα.

Οι 3 άμεσες αλλαγές στα νοσοκομεία

Στόχος του υπουργού Υγείας είναι σύμφωνα με πληροφορίες του HealthReport.gr τις επόμενες εβδομάδες και πιθανώς αρχές Σεπτεμβρίου να προχωρήσει σε αλλαγές στο ΕΣΥ ώστε να ξεκινήσουν τα νοσηλευτικά ιδρύματα από το Φθινόπωρο να λειτουργούν χωρίς σοβαρές δυσλειτουργίες.

Η αρχή θα γίνει από τις εφημερίες στα μεγάλα νοσοκομεία της πρωτεύουσας.

Ήδη άλλωστε έχει υπολογιστεί ότι μετά τις καλοκαιρινές τους διακοπές πολλοί ασθενείς θα αναζητήσουν λύσεις στο ΕΣΥ για προβλήματα υγείας ή επεμβάσεις που μπορεί να χρειάζονται. Εξάλλου οι περισσότεροι εν μέσω θέρους μεταχρονολογούν τις ιατρικές τους ανάγκες.

Τρεις άμεσες αλλαγές στα νοσοκομεία σχεδιάζει ο Μ.Χρυσοχοΐδης

Γι αυτό και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης παραλαμβάνει το πόρισμα 12μελους επιτροπής εμπειρογνωμόνων που είχε δημιουργήσει πριν λίγο καιρό που σχετίζεται με τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στις εφημερίες.

Όπως είχε αποκαλύψει το HealthReport.gr, η ομάδα των 12 εμπειρογνωμόνων για τα Νοσοκομεία της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) δηλαδή της Αθήνας, μελέτησε με ταχύτατες διαδικασίες τις αλλαγές στις εφημερίες αλλά και στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, ώστε να γίνεται ομαλά η εξυπηρέτηση των ασθενών και να εκλείψει το φαινόμενο των ράντζων αλλά και της μεγάλης αναμονής.

Οι αλλαγές σχεδιάζονται δοκιμαστικά να μπουν σε εφαρμογή από τον Σεπτέμβριο.

Στο πλαίσιο αυτό μελετάται να γίνουν κάποιες πρώτες αλλαγές και στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών από τον Σεπτέμβριο. Αρχικά η αλλαγή θα αφορά κυρίως στον τρόπο διαλογής των ασθενών, καθώς σήμερα στα επείγοντα εμφανίζονται περιστατικά που δεν χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης και θα μπορούσαν να εξυπηρετηθούν σε πρωτοβάθμια επίπεδο.

Ταυτόχρονα υπάρχουν και περιστατικά τα οποία εμφανίζονται ως επείγοντα αλλά υπάρχει συνεννόηση με κάποιους γιατρούς ώστε να κάνουν εισαγωγή και να προηγηθούν σε κάποια χειρουργική επέμβαση.

Η καλύτερη διαλογή των περιστατικών θα είναι το πρώτο βήμα καθώς θα ακολουθήσει τους επόμενους μήνες πλήρη αλλαγή των ΤΕΠ.

Όπως περιγράφουν οι ίδιες πηγές του HealthReport.gr, στο τραπέζι της επιτροπής των 12 ειδικών έχει πέσει η ενεργοποίηση ενός παλαιότερου σχεδίου που έχει εξετασθεί από πολλές κυβερνήσεις, βάση του οποίου θα λειτουργήσουν άμεσα απολύτως αυτόνομα 6 έως 8 Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) σε μεγάλα νοσοκομεία της πρωτεύουσας.

Ωστόσο φαίνεται ότι η συγκεκριμένη πρόταση δεν μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα καθώς απαιτείται οργάνωση και ενίσχυση των ΤΕΠ στα συγκεκριμένα νοσοκομεία, όπως βέβαια και μετακίνηση προσωπικού.

Η τρίτη άμεση αλλαγή Χρυσοχοΐδη από τις αρχές του Φθινοπώρου αφορά στην προώθηση των προσλήψεων γιατρών στα νοσοκομεία.

Όπως λένε έγκυρες πηγές του HealthReport.gr ο υπουργός Υγείας έχει αρχίσει να ασκεί πιέσεις στις Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ) να ολοκληρώσουν τη διαδικασία των κρίσεων στα νοσοκομεία, ώστε να προσληφθούν όσο το δυνατόν νωρίτερα οι γιατροί.

Οι ίδιες πηγές τονίζουν πως υπάρχουν Υγειονομικές Περιφέρειες που έχουν ολοκληρώσει τη σχετική διαδικασία με ταχείς ρυθμούς οπότε οι γιατροί θα προσληφθούν νωρίτερα. Υπάρχουν όμως και άλλες που δεν έχουν ξεκινήσει καν.

Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται η ηγεσία του υπουργείου Υγείας να δώσει νέες αυστηρές οδηγίες σε Διοικητές ΥΠΕ και Νοσοκομείων ώστε να κάνουν ότι μπορούν προκειμένου να αναλάβουν άμεσα καθήκοντα οι γιατροί που θα προσληφθούν.

Πηγή: http://medispin.blogspot.com/2023/08/3_20.html

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Aυξάνονται οι παχύσαρκοι παγκοσμίως

Το ποσοστό των υπέρβαρων εφήβων έχει τετραπλασιαστεί από το 1990. Παράλληλα προβλήματα, η παχυσαρκία και ο υποσιτισμός. Ο αριθμός των ανθρώπων που είναι υπέρβαροι έχει...

Τα ακανόνιστα γεύματα και η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου συνδέονται με συχνούς πονοκεφάλους στους νέους

Τα ακανόνιστα γεύματα, όπως η παράλειψη του πρωινού, συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο συχνών πονοκεφάλων στα παιδιά και τους εφήβους, σύμφωνα με νέα μελέτη που...

Νανοσωματίδια στον καρκίνο, τα καρδιολογικά και την αντιγήρανση

Η νανοτεχνολογία τα τελευταία χρόνια έχει εφαρμογές στην αντιμετώπιση του καρκίνου, σε θέματα καρδιολογικά, ακόμη και στην αντιγήρανση Τα εμβόλια για την Covid είναι με...

Ετικέτες