Ζώα και Covid-19

Με τον κορονοϊό SARS-CoV-2 να εξαπλώνεται γρήγορα σε όλο τον κόσμο, εκφράζονται ανησυχίες για το αν  ο ιός μπορεί να προσβάλλει τα κατοικίδια ζώα και ακολούθως τους ανθρώπους.

Με βάση κινέζους ερευνητές, οι γάτες μπορούν να προσβληθούν από τον SARS-CoV-2, μπορούν  να τον μεταδώσουν σε άλλες γάτες αλλά είναι είναι ασαφές αν μπορούν να τον μεταδώσουν σε   ανθρώπους.

Oι ιδιοκτήτες γάτας δεν πρέπει να ανησυχούν ακόμα. Σύμφωνα την ιολόγο Linda Saif από το Ohio State University του Wooster, τα τρέχοντα αποτελέσματα βασίζονται σε εργαστηριακά πειράματα, στα οποία ένας μικρός αριθμός ζώων εξετέθη σκόπιμα σε υψηλό ιικό φορτίο και δεν αντιπροσωπεύουν  τις πραγματικές συνθήκες μεταξύ ανθρώπων και των κατοικίδιων ζώων τους. Δεν υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι οι προσβεβλημένες γάτες έχουν αρκετό ιικό φορτίο για να επιμολύνουν τους ανθρώπους.

Δείγματα του ιού SARS-CoV-2 εισήχθησαν στις μύτες πέντε κατοικίδιων γατών. Σε δύο από τις επιμολυνθείσες γάτες που οδηγήθηκαν σε ευθανασία  6 μέρες μετά την επιμόλυνση, ανευρέθη ιικό RNA  στις ανώτερες αναπνευστικές οδούς. Οι υπόλοιπες  γάτες (3) τοποθετήθηκαν σε κλουβιά δίπλα σε υγιείς  και παρατηρήθηκε ότι οι υγιείς γάτες επιμολύνθηκαν. Η επιμόλυνση έγινε ενδεχομένως μέσω της αναπνευστικής οδού, χωρίς όμως να μπορεί να αποκλεισθεί το ενδεχόμενο μετάδοσης του ιού από την γαστρεντερική οδό. Αναφέρεται ότι ανιχνεύθηκαν αντισώματα κατά του SARS-CoV-2 στις προσβεβλημένες γάτες. Επίσης σημειώνεται ότι οι πάσχουσες γάτες δεν εκδήλωσαν συμπτώματα της νόσου.

Ιδιαίτερα ευαίσθητα στη επμόλυνση με τον κοροναϊό COVID-19 είναι τα κουνάβια και ενδεχομένως αποτελούν κατάλληλα μοντέλα για τη δοκιμή πιθανών εμβολίων και φαρμάκων.

Τα σκυλιά, κοτόπουλα, οι χοίροι και οι πάπιες δεν φαίνεται να προσβάλλονται από τον ιό (Harbin Veterinary Research Institute) με βάση τις τρέχουσες παρατηρήσεις και γνώσεις.

Τα Αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (US Centers for Disease Control and Prevention)  συνιστούν οι πάσχοντες άνθρωποι με COVID-19 να μην έρχονται σε στενή επαφή με τα κατοικίδια ζώα τους, να αποφεύγουν το χάιδεμα των ζώνω και να μη μοιράζονται το φαγητό τους καθότι δεν είναι γνωστό  αν ο άνθρωπος μπορεί να μεταδώσει τον ιό στα ζώα.

https://www.nature.com/articles/d41586-020-00984-8?utm_source=Nature+Briefing&utm_campaign=9eb7ee2e90-briefing-dy-20200401&utm_medium=email&utm_term=0_c9dfd39373-9eb7ee2e90-45099966

Shi, J. et al. Preprint at bioRxiv https://doi.org/10.1101/2020.03.30.015347 (2020).

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

ΥΓΕΙΑ: Η τεχνολογική επανάσταση της τομογραφίας PET/CT στη διάγνωση και διαχείριση των κακοηθειών

Ο συνδυασμός της Τομογραφίας Εκπομπής Ποζιτρονίων και της Υπολογιστικής Τομογραφίας που εφαρμόζεται στο ΥΓΕΙΑ φέρνει επανάσταση στη διάγνωση και τη διαχείριση των κακοηθειών -...

Επιστήμονες ανακαλύπτουν πρωτεΐνες του αίματος που μπορούν να προειδοποιήσουν για καρκίνο χρόνια πριν από τη διάγνωση

Πρωτεΐνες στο αίμα που θα μπορούσαν να προειδοποιήσουν τους ανθρώπους για καρκίνο περισσότερα από επτά χρόνια πριν από τη διάγνωσή του ανακάλυψαν ερευνητές σε...

Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης – Η υπέρταση ευθύνεται για 7 εκατ. πρόωρους θανάτους παγκοσμίως

Η υπέρταση παραμένει ο σημαντικότερος τροποποιήσιμος παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα και θανάτους διεθνώς. Είναι η πρώτη αιτία καρδιαγγειακών νοσημάτων στις αναπτυγμένες χώρες και...

Ετικέτες