Τι σχεδιάζεται από το υπουργείο Υγείας για τις εφημερίες και τι θα προτείνουν οι ειδικοί της 12μελούς επιτροπής
Έτοιμο έχει σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr, το πόρισμά της η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων για τις αλλαγές στις εφημερίες στα νοσοκομεία ώστε να σταματήσουν οι αναμονές και τα ράντζα.
Όπως είχε αποκαλύψει το HealthReport.gr, ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης δημιούργησε μία νέα επιτροπή 12 εμπειρογνωμόνων, προκειμένου να εισηγηθούν αλλαγές στις εφημερίες και τα «Επείγοντα» στα Νοσοκομεία.
Η ομάδα των 12 εμπειρογνωμόνων για τα Νοσοκομεία της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) δηλαδή της Αθήνας, μελέτησε με ταχύτατες διαδικασίες τις αλλαγές στις εφημερίες αλλά και στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, ώστε να γίνεται ομαλά η εξυπηρέτηση των ασθενών και να εκλείψει το φαινόμενο των ράντζων αλλά και της μεγάλης αναμονής.
Σε αλλαγές εξπρές στις εφημερίες προχωρά ο Χρυσοχοΐδης
Σύμφωνα με πληροφορίες το πόρισμα είναι έτοιμο και αναμένεται τις επόμενες ημέρες να παραδοθεί στον υπουργό Υγείας. Ο ίδιος θα αποφασίσει ποιες προτάσεις θα υιοθετήσει για τα νοσοκομεία.
Το ζήτημα είναι πάντως ότι τις επόμενες εβδομάδες και πιθανώς αρχές Σεπτεμβρίου θα προχωρήσει σε αλλαγές στο ΕΣΥ ώστε να ξεκινήσουν τα νοσοκομεία από το Φθινόπωρο να λειτουργούν χωρίς σοβαρές δυσλειτουργίες.
Δεν αποκλείεται μάλιστα να υπάρξει και μία δοκιμαστική περίοδος με βάση τις αλλαγές που θα αποφασίσει.
Πηγές του HealthReport.gr αναφέρουν ότι οι ειδικοί της επιτροπής μελέτησαν:
– την συνεφημέρευση των δημοσίων νοσοκομείων με ιδιωτικά νοσοκομεία αλλά και με στρατιωτικά, με δεδομένο ότι υπάρχει ήδη συνεργασία με το ΕΣΥ.
Στόχος θα είναι να κατανέμονται τα περιστατικά άμεσα σε διαθέσιμες κλίνες, ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι ασθενείς.
-Σε ό,τι αφορά στα ΤΕΠ, όπως περιγράφουν οι ίδιες πηγές του HealthReport.gr, στο τραπέζι έπεσε η ενεργοποίηση ενός παλαιότερου σχεδίου που έχει εξετασθεί από πολλές κυβερνήσεις, βάση του οποίου θα λειτουργήσουν άμεσα απολύτως αυτόνομα 6 έως 8 Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) σε μεγάλα νοσοκομεία της πρωτεύουσας.
Ωστόσο φαίνεται ότι η συγκεκριμένη πρόταση δεν φαίνεται να μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα καθώς απαιτείται οργάνωση και ενίσχυση των ΤΕΠ στα συγκεκριμένα νοσοκομεία, όπως βέβαια και μετακίνηση προσωπικού.
Όταν θα εφαρμοσθεί μία τέτοια λύση, τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών που θα επιλεγούν να εξυπηρετούν όλες τις επείγουσες καταστάσεις, θα παραλαμβάνουν τους ασθενείς ανεξάρτητα εάν θα υπάρχουν άδειες κλίνες στο ίδιο το νοσοκομείο ή όχι.
Μετά την παροχή των πρώτων βοηθειών και την αρχική αντιμετώπιση του προβλήματος υγείας, θα επιλέγεται το νοσοκομείο που θα μεταφέρεται ο ασθενής με βάση τη διαθεσιμότητα των κενών κλινών.
Το ΕΚΑΒ – ΚΕΠΥ θα συντονίζει όλη τη μεταφορά των περιστατικών και αντίστοιχα θα ορίζει και που θα μεταφέρονται.
Με τον τρόπο αυτό βέβαια εμμέσως θα καταργηθούν και οι πελατειακές σχέσεις στα νοσοκομεία αφού δεν θα μπορούν να γίνονται εισαγωγές από το «παράθυρο», καθώς ουδείς θα γνωρίζει που θα διακομίζονται τα πραγματικά επείγοντα περιστατικά
Πηγή: http://medispin.blogspot.com/2023/07/blog-post_84.html?m=1