Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το πρόγραμμα κατ’ οίκον νοσηλεία
Το πρόγραμμα κατ’ οίκον νοσηλεία ή νοσοκομειακή φροντίδα στο σπίτι (ΝΟΣΠΙ) επεκτείνεται από το υπουργείο Υγείας σε δέκα νέα νοσοκομεία στην χώρα μας.
Ήδη λειτουργεί πιλοτικά στον Άγιο Σάββα όπου έχουν ενταχθεί ογκολογικοί ασθενείς, στο Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης με παιδιατρικά περιστατικά και στο ΠΑΓΝΗ της Κρήτης
Το υπουργείο Υγείας μετά την επιτυχία και τα σημαντικά θεραπευτικά οφέλη που προσφέρει σε ογκολογικούς ασθενείς αλλά και πάσχοντες από σοβαρά νευρολογικά ή άλλα νοσήματα σύμφωνα με πληροφορίες και με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Καρκίνου σχεδιάζει την σταδιακή επέκταση του σε νέα δημόσια νοσοκομεία.
Στόχος είναι τον επόμενο χρόνο να έχει επεκταθεί σε όλη την Ελλάδα, ώστε οι ασθενείς να έχουν ασφαλή νοσοκομειακή φροντίδα στο σπίτι χωρίς να είναι αναγκασμένοι να πηγαινοέρχονται στα νοσοκομεία και να υφίστανται ταλαιπωρία.
Να σημειωθεί εδώ ότι το πρόγραμμα ΝΟΣΠΙ πραγματοποιείται από τον Οργανισμό Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία (ΟΔΙΠΥ), χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης με 14 εκατομμύρια ευρώ. Όλες οι δαπάνες είναι δωρεάν και βαρύνουν τον προϋπολογισμό του νοσοκομείου στο οποίο ανήκει το Κέντρο Αναφοράς ΝΟΣΠΙ.
Κατ’ οίκον νοσηλεία: Ποιους ασθενείς αφορά
Στο πρόγραμμα συμμετέχουν ασθενείς που πάσχουν από σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα ή ανεπάρκειες και βρίσκονται εξαρτημένοι από μηχανήματα (παροχή οξυγόνου και αναπνευστήρα ή γαστροστομίες, τραχειοστομίες κλπ).
Επίσης απευθύνεται σε ογκολογικούς ασθενείς που μπορούν να λαμβάνουν την χημειοθεραπεία στο σπίτι τους με την επίβλεψη ειδικού φροντιστή.
Η κατ’ οίκον νοσηλεία όμως, δεν είναι ευεργετική μόνο για τους ίδιους τους πάσχοντες, αλλά και για το ίδιο το σύστημα Υγείας
Μελέτη του Υπουργείου Υγείας απέδειξε πως η θεραπεία στο σπίτι εξοικονομεί 560 ευρώ τον μήνα (ή ακόμη και ανά δύο εβδομάδες) σε κάθε ασθενή από τις μετακινήσεις του και περίπου 200 χαμένες ώρες (μετακινήσεις, αναμονές κλπ) για τον ίδιο τον ασθενή, αλλά και για τον φροντιστή του.
Παράλληλα, αναμένεται να επιτευχθεί σημαντική εξοικονόμηση χώρων και συγκεκριμένα ένα 30%, από τους χώρους που σήμερα δεσμεύονται στα νοσοκομεία για τη χορήγηση αυτών των θεραπειών.
Πηγή: https://medispin.blogspot.com/2024/02/blog-post_32.html