Τι αλλάζει στα ασφάλιστρα σε περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος έχει υπέρταση ή καρδιοπάθειες όπως στεφανιαία νόσο και βαλβιδοπάθειες. Τι θα ζητήσει ο ασφαλιστής θα ζητήσει από τον υποψήφιο για ασφάλιση να προσκομίσει τρίπλεξ καρδιάς
Η υπέρταση ταλαιπωρεί πολλούς ασφαλισμένους από τη μέση ηλικία. Ο υποψήφιος για ασφάλιση που παίρνει αγωγή για την υπέρταση συμπληρώνει το σχετικό ερωτηματολόγιο και προσκομίζει στον ασφαλιστή γνωμάτευση του θεράποντα γιατρού, καρδιογράφημα και άλλες εξετάσεις που έχουν πραγματοποιηθεί για τον έλεγχο της κατάστασης.
Το τμήμα εκτίμησης κινδύνου της ασφαλιστικής εταιρίας δεν αποκλείεται να απορρίψει την αίτηση αν συνυπάρχουν και άλλοι παράγοντες καρδιαγγειακών κινδύνων ή παχυσαρκία. Όμως συνήθως ο ενδιαφερόμενος ασφαλίζεται κανονικά. Σε κάποιες περιπτώσεις τίθεται επασφάλιστρο, δηλαδή προσαύξηση των ασφαλίστρων για να καλυφθεί ο κίνδυνος.
Συχνές καρδιοπάθειες είναι το φύσημα, η στεφανιαία νόσος και οι βαλβιδοπάθειες. Ο ασφαλιστής θα ζητήσει από τον υποψήφιο για ασφάλιση να προσκομίσει τρίπλεξ καρδιάς (πρόσφατο αλλά και διαθέσιμα παλαιότερα για σύγκριση).
Το λειτουργικό φύσημα των παιδιών γενικά ασφαλίζεται χωρίς περαιτέρω ελέγχους.
Σε ορισμένες βαλβιδοπάθειες δεν παρέχεται κάλυψη και η ασθένεια εξαιρείται από την ασφάλιση. Σε ορισμένες αναλόγως της βαλβίδας και της βαρύτητας της περίπτωσης παρέχεται κάλυψη με επασφάλιστρο.
Ο ασθενής με στεφανιαία νόσο υποψήφιος για ασφάλιση συμπληρώνει το ερωτηματολόγιο για τις καρδιακές παθήσεις και προσκομίζει γνωμάτευση το θεράποντος γιατρού και ιατρικές εξετάσεις που δείχνουν την πορεία της τρέχουσας ιατρικής κατάστασης. Η αίτηση του ασθενούς με στεφανιαία νόσο μπορεί να απορριφθεί καθώς ενδεχομένως στο μέλλον να υπάρξουν επιπλοκές. Η απόφαση της εταιρίας εξαρτάται από την συνύπαρξη σοβαρών άλλων ασθενειών όπως σακχαρώδης διαβήτης, αγγειακά προβλήματα και παχυσαρκία. Αν δεν εξαιρεθεί και γίνει δεκτή η αίτηση, συνήθως τίθεται επασφάλιστρο.