Υπάρχει θέση στην θεραπεία με Στατίνες σε οξεία ιογενή λοίμωξη;

Ο ρόλος των Στατινών είναι αδιαμφισβήτητος σε ασθενείς με Καρδιαγγειακά νοσήματα και όχι μόνο στην συνολική μείωση της νοσηρότητας και θνησιμότητας αυτών των ασθενών .
Αν λάβουμε λοιπόν υπόψη μας ,τις αποδεδειγμένες αντιφλεγμονώδεις δράσεις των στατινών ,τότε θα πρέπει να εξετασθεί η πιθανή επωφελής δράση τους σε περιπτώσεις ασθενών που ήδη λαμβάνουν στατίνες και νοσούν από CONVID-19 .
Έτσι λογικά θα πρέπει να απαντηθούν τα εξής ερωτήματα: Πρώτο,η θεραπεία με στατίνες πρέπει να συνεχίζεται απρόσκοπτα στο νοσήσαντα από CONVID-19;-Δεύτερο Μήπως η χορήγηση στατινών από την αρχή της λοίμωξης θα πρέπει να συνιστάται ακόμα και αν ο ασθενής δεν ήταν σε θεραπεία με στατίνες ,για να μειώσει τις πιθανές επιπλοκές της ιογενής λοίμωξης συμπεριλαμβανομένου και του CONVID-19;–Και τρίτο υπάρχει κάποιο δεδομένο που να συνηγορεί ότι η χορήγηση των στατινών θα επιδεινώσει την οξεία ιογενή λοίμωξη;
Δυστυχώς τα δεδομένα για την χορήγηση στατινών σε ασθενείς με λοίμωξη από CONVID-19 είναι σχεδόν ανύπαρκτα .Υπάρχουν λίγες μελέτες παρατήρησης από Κίνα και μάλιστα αυτές παρουσιάζουν αντικρούμενα συμπεράσματα.Τι γνωρίζουμε όμως από άλλες μελέτες που αφορούσαν ασθενείς με γρίπη η πνευμονία;Σε μία μελέτη σε διασωληνομένους ασθενείς, η χορήγηση στατινών στην φάση της οξείας λοίμωξης μείωσε την νοσηρότητα και θνησιμότητα ,λόγω πιθανής μείωσης των καρδιαγγειακών επιπλοκών .
Μία άλλη όμως μελέτη παρατήρησης σε ίδια ομάδα διασωληνομένων ασθενών δεν υποστηρίζει την χορήγηση στατινών. Το κοινό χαρακτηριστικό ωστόσο και των δύο μελετών είναι ότι η χορήγηση στατινών δεν προκάλεσε περαιτέρω βλάβη στην φάση της οξείας λοίμωξης με πνευμονία και πιθανώς σε λοίμωξη από CONVID-19.
Συμπερασματικά :Η χορήγηση στατινών ,και η αυστηρή συμμόρφωση στην θεραπεία είναι ικανή και αναγκαία συνθήκη σε ασθενείς με απόλυτη ένδειξη δηλ .Καρδιαγγειακή νόσο ,Σακχαρώδη Διαβήτη ή ασθενής υψηλού καρδιαγγειακού κινδύνου .
Έχοντας υπόψη ότι η νοσηρότητα για λοίμωξη από CONVID-19 υπολογίζεται για τα καρδιαγγειακά νοσήματα περίπου 10%και για τον αρρύθμιστο ΣΔ 7,3%,οδηγούμεθα στο συμπέρασμα ότι η θεραπεία με στατίνες θα πρέπει να συνεχίζεται σε ασθενείς με υποψία η νόσηση από CONVID-19,ίσως για να αποτρέψουμε την οξεία μυοκαρδιακή βλάβη ,και βέβαια να αποτρέψουμε την καρδιαγγειακή θνητότητα που συνοδεύει την μόλυνση από CONVID-19.
Σε ασθενείς με ενεργό λοίμωξη CONVID-19,που μπορεί να εμφανίσουν σοβαρή ραβδομυόλυση (συχνότητα άγνωστη προς το παρόν αυτή την στιγμή ),μπορεί να είναι συνετό να ανασταλεί η χορήγηση στατινών αλλά για σύντομο χρονικό διάστημα .

Βιβλιογραφία:

  1. F. J. Frost, H. Petersen, K. Tollestrup, and B. Skipper. Influenza and COPD mortality protection as pleiotropic, dose-dependent effects of statins. Chest, vol. 131, no. 4, pp. 1006–1012.
  2. Douglas I, Evans S, Smeeth L. Effect of statin treatment on short term mortality after pneumonia episode: cohort study. BMJ. 2011 Apr 6;342:d1642
  3. Vandermeer ML1, Thomas AR, Kamimoto L, et al. Association between use of statins and mortality among patients hospitalized with laboratory-confirmed influenza virus infections: a multistate study. J InfectDis. 2012 Jan 1;205(1):13-9. 
  4. J. C. Kwong, P. Li, and D. A. Redelmeier. Influenza morbidity and mortality in elderly patients receiving statins: a cohort study. PLoS ONE, vol. 4, no. 11, Article ID e0008087.
  5. D. M. Fleming, N. Q. Verlander, A. J. Elliot, et al. An assessment of the effect of statin use on the incidence of acute respiratory infections in England during winters 1998–1999 to 2005–2006. Epidemiology and Infection, vol. 138, pp. 1–8.
  6. D. Makris, E. Manoulakas, A. Komnos et al. Effect of pravastatin on the frequency of ventilator-associated pneumonia and on intensive care unit mortality: open-label, randomized study. CriticalCareMedicine, vol. 39, no. 11, pp. 2440–2446.
  7. L. Papazian, A. Roch, P.-E. Charles et al. Effect of statin therapy on mortality in patients with ventilator-associated pneumonia: a randomized clinical trial. Journal of the American Medical Association, vol. 310, no. 16, pp. 1692–1700.
  8. Yuan S. Statins May Decrease the Fatality Rate of Middle East Respiratory Syndrome Infection. mBio. 2015 Aug 11;6(4):e01120.
  9. https://www.acc.org/latest-in-cardiology/features/~/media/Non-Clinical/Files-PDFs-Excel-MS-Word-etc/2020/02/S20028-ACC-Clinical-Bulletin-Coronavirus.pdf   Accessed 3/14/2020

Συγγραφέας: Χάρης Γράσσος, Καρδιολόγος ΓΝΑ ¨ ΚΑΤ¨, Υπεύθυνος Τμήματος Προληπτικής Καρδιολογίας

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Η τεχνητή νοημοσύνη αξιολογεί τον καρδιαγγειακό κίνδυνο κατά τη διάρκεια αξονικής τομογραφίας

Η απεικονιστική μέθοδος που μετρά το ασβέστιο στις αρτηρίες και τα μεγέθη των θαλάμων της καρδιάς και του καρδιακού μυός θα μπορούσε να εντοπίσει...

Σε ποιες περιπτώσεις οι γιατροί αποφασίζουν την εισαγωγή του ασθενή σε ΜΕΘ

Αυστηρά και πολύ συγκεκριμένα είναι τα κριτήρια εισαγωγής ασθενών σε ΜΕΘ, σύμφωνα με κείμενο που συνέταξε η Επιτροπή ΜΕΘ και υπέγραψε ομοφώνως το 2020...

Εμβόλια: Ποια λοιμώδη νοσήματα αντιμετωπίζονται

Ασπίδα αποτελεί ο εμβολιασμός έναντι των λοιμωδών νοσημάτων τονίστηκε ε εκδήωση της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ), της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων και της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, με...

Ετικέτες