Υδροξυχλωροκίνη: Άνθραξ ο θησαυρός;

Η υδροχλωροκίνη και η χλωροκίνη έχουν προταθεί ως θεραπείες για τη νόσο Covid-19 με βάση την in vitro δραστηριότητα του κορωνοϊού, χωρίς ωστόσο  να υπάρχουν ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία  που να υποστηρίζουν τη χρήση τους.

ΜΕΘΟΔΟΙ

Η παρούσα ανάρτηση αφορά μια τυχαιοποιημένη μελέτη, μεταξύ νοσηλευόμενων ασθενών με νόσο Covid -19 , που έλαβαν υδροξυχλωροκίνη (1561 άτομα) και αυτών που έλαβαν τις τρέχουσες θεραπείες άνευ υδροχλωροκίνης (3155 άτομα).

Το κύριο ζητούμενο ήταν η θνητότητα στις 28 ημέρες.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Η ένταξη ασθενών στην ομάδα της  υδροξυχλωροκίνης διεκόπη στις 5 Ιουνίου 2020, όταν διαπιστώθηκε η αναποτελεσματικότητα του φαρμάκου.

Θάνατος εντός 28 ημερών εμφανίστηκε σε 421 ασθενείς (27,0%) στην ομάδα υδροξυχλωροκίνης και σε 790 (25,0%) στην ομάδα που δεν έλαβε (rate ratio, 1.09; 95% confidence interval [CI], 0.97 to 1.23; P=0.15).

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι ασθενείς υπό υδροξυχλωροκίνη ήταν λιγότερο πιθανό να εξέλθουν από το νοσοκομείο  εντός 28 ημερών σε σύγκριση με την ομάδα που δεν έλαβε (59.6% vs. 62.9%; rate ratio, 0.90; 95% CI, 0.83 to 0.98).

Μεταξύ των ασθενών που δεν χρειάστηκαν αρχικά μηχανική υποστήριξη της αναπνοής, εκείνοι της ομάδας υδροξυχλωροκίνης είχαν υψηλότερη συχνότητα επεμβατικού μηχανικού αερισμού ή θανάτου (30,7% έναντι 26,9%, λόγος κινδύνου, 1,14, 95% CI, 1,03 έως 1,27). Υπήρχε μια μικρή αριθμητική υπεροχή  των θανάτων από καρδιακά αίτια (0,4 εκατοστιαίες μονάδες), ενώ δεν υπήρχε διαφορά στην εμφάνιση σύμπλοκης  αρρυθμιογένεσης μεταξύ των ασθενών που έλαβαν υδροξυχλωροκίνη.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Ασθενείς με Covid-19 που νοσηλεύτηκαν και  έλαβαν υδροξυχλωροκίνη δεν είχαν μικρότερο αριθμό θανάτων στις 28 ημέρες,συγκριτικά με αυτούς που έλαβαν τις τρέχουσες αγωγές άνευ υδροχλωροκίνης.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:

N Engl J Med. 2020 Oct 8. doi: 10.1056/NEJMoa2022926.

Online ahead of print.

Effect of Hydroxychloroquine in Hospitalized Patients with Covid-19

RECOVERY Collaborative Group;

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ

Αγγελική Ζαχαράκη

Καρδιολόγος

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Συστάσεις του Υπουργείου Υγείας για την σκόνη: Ποιοι θα πρέπει να αποφύγουν να βγουν από το σπίτι

Τι αναφέρουν οι οδηγίες για την προστασία της υγείας των ασθενών και του γενικού πληθυσμού, από την σκόνη. Το Υπουργείο Υγείας, κατόπιν της τακτικής προβλεπόμενης...

Όλοι έχουμε Πνευμόνια! Πνευμονολόγο; Εκστρατεία ευαισθητοποίησης της ΕΠΕ με πρωταγωνιστές- έκπληξη

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ «Τι κοινό έχουμε όλοι εμείς με έναν δύτη, έναν κλαρινετίστα, έναν αθλητή της άρσης βαρών και μια τηλεπαρουσιάστρια;» Μία, μεταξύ άλλων πιθανών απαντήσεων,...

Πόσο σχετίζεται η διατροφική πρόσληψη αλατιού με την εμφάνιση νεφρικής νόσου?

Η αυξημένη κατανάλωση αλατιού έχει συσχετισθεί με εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου, εντούτοις, η συσχέτιση με την εμφάνιση χρόνιας νεφρικής νόσου (ΧΝΝ) δεν είναι γνωστή. Στην...

Ετικέτες