Υδροξυχλωροκίνη: Άνθραξ ο θησαυρός;

Η υδροχλωροκίνη και η χλωροκίνη έχουν προταθεί ως θεραπείες για τη νόσο Covid-19 με βάση την in vitro δραστηριότητα του κορωνοϊού, χωρίς ωστόσο  να υπάρχουν ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία  που να υποστηρίζουν τη χρήση τους.

ΜΕΘΟΔΟΙ

Η παρούσα ανάρτηση αφορά μια τυχαιοποιημένη μελέτη, μεταξύ νοσηλευόμενων ασθενών με νόσο Covid -19 , που έλαβαν υδροξυχλωροκίνη (1561 άτομα) και αυτών που έλαβαν τις τρέχουσες θεραπείες άνευ υδροχλωροκίνης (3155 άτομα).

Το κύριο ζητούμενο ήταν η θνητότητα στις 28 ημέρες.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Η ένταξη ασθενών στην ομάδα της  υδροξυχλωροκίνης διεκόπη στις 5 Ιουνίου 2020, όταν διαπιστώθηκε η αναποτελεσματικότητα του φαρμάκου.

Θάνατος εντός 28 ημερών εμφανίστηκε σε 421 ασθενείς (27,0%) στην ομάδα υδροξυχλωροκίνης και σε 790 (25,0%) στην ομάδα που δεν έλαβε (rate ratio, 1.09; 95% confidence interval [CI], 0.97 to 1.23; P=0.15).

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι ασθενείς υπό υδροξυχλωροκίνη ήταν λιγότερο πιθανό να εξέλθουν από το νοσοκομείο  εντός 28 ημερών σε σύγκριση με την ομάδα που δεν έλαβε (59.6% vs. 62.9%; rate ratio, 0.90; 95% CI, 0.83 to 0.98).

Μεταξύ των ασθενών που δεν χρειάστηκαν αρχικά μηχανική υποστήριξη της αναπνοής, εκείνοι της ομάδας υδροξυχλωροκίνης είχαν υψηλότερη συχνότητα επεμβατικού μηχανικού αερισμού ή θανάτου (30,7% έναντι 26,9%, λόγος κινδύνου, 1,14, 95% CI, 1,03 έως 1,27). Υπήρχε μια μικρή αριθμητική υπεροχή  των θανάτων από καρδιακά αίτια (0,4 εκατοστιαίες μονάδες), ενώ δεν υπήρχε διαφορά στην εμφάνιση σύμπλοκης  αρρυθμιογένεσης μεταξύ των ασθενών που έλαβαν υδροξυχλωροκίνη.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Ασθενείς με Covid-19 που νοσηλεύτηκαν και  έλαβαν υδροξυχλωροκίνη δεν είχαν μικρότερο αριθμό θανάτων στις 28 ημέρες,συγκριτικά με αυτούς που έλαβαν τις τρέχουσες αγωγές άνευ υδροχλωροκίνης.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:

N Engl J Med. 2020 Oct 8. doi: 10.1056/NEJMoa2022926.

Online ahead of print.

Effect of Hydroxychloroquine in Hospitalized Patients with Covid-19

RECOVERY Collaborative Group;

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ

Αγγελική Ζαχαράκη

Καρδιολόγος

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Διαβήτης και καρκίνος του προστάτη

Πρόληψη του καρκίνου του προστάτη: Πώς μπορούν να βοηθήσουν η υγιεινή διατροφή και ο τρόπος ζωής Εκτός από τον μη μελανωματικό καρκίνο του δέρματος, ο...

Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις: Ποιες νέες δρομολογούνται

Το στοίχημα Μητσοτάκη για τις δωρεάν προληπτικές εξετάσεις – Ποιες νέες δρομολογούνται Επεκτείνεται το πρόγραμμα των δωρεάν προληπτικών εξετάσεων για όλους τους πολίτες. Το προσωπικό στοίχημα...

Τι είναι η apoB και γιατί είναι καλύτερος δείκτης καρδιαγγειακής υγείας από το λιπιδαιμικό προφίλ

Είναι πιο ακριβής προγνωστικός παράγοντας κινδύνου καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικών επεισοδίων από το λιπιδικό προφίλ. Η χοληστερόλη χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνης (LDL), γνωστή και ως “κακή”...

Ετικέτες