Ξεκινά ο ενιαίος εθνικός φάκελος υγείας, τι θα περιλαμβάνει
Προ των πυλών ο Εθνικός Φάκελος Υγείας, καθώς η κοινοπραξία των εταιρειών Cosmote – Byte είναι ο ανάδοχος του διαγωνισμού της ΗΔΙΚΑ έναντι 46 εκατ. ευρώ (δεν περιλαμβάνονται δικαιώματα προαίρεσης).
Πρόκειται για ένα εγχείρημα το οποίο έχει μείνει πολλές φορές στον αέρα, ενώ ο νέος υπουργόςΥγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης από το βήμα της Βουλής κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων προανήγγειλε ότι θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες ώστε να αποκτήσουν όλοι οι πολίτες Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας.
Εξάλλου, χωρίς τον «φάκελο» δεν μπορεί ούτε να εφαρμοστεί η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας ούτε και να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία από τις τεράστιες ουρές έξω από τα τμήματα των εξωτερικών ιατρείων.
Φάκελος Υγείας: Τι σχεδιάζεται για τον Ηλεκτρονικό φάκελο ασθενών
Όπως είχαν τονίσει υψηλόβαθμες πηγές στο HealthReport.gr, το υπουργείο Υγείας λόγω της άρνησης των ιδιωτών γιατρών να συμβληθούν, προχωρά στην υλοποίηση του νέου σχεδίου, το οποίο προβλέπει ότι θα δοθεί η δυνατότητα εκτός από τους ιδιώτες γιατρούς και οι γιατροί των νοσοκομείων να δημιουργούν τον ατομικό ηλεκτρονικό φάκελο υγείας των πολιτών.
Όπως είχε πει ο κ. Χρυσοχοΐδης, εάν ο θεσμός του προσωπικού γιατρού ενισχυθεί με γιατρούς του ΕΣΥ δηλαδή με «γιατρούς της δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας Υγείας» και με νέες ειδικότητες, τότε αυτό σημαίνει ότι άπαντες θα είναι υποχρεωμένοι να δημιουργούν και ενημερώνουν το φάκελο των ασθενών τους.
Παράλληλα σχεδιάζεται να δοθούν και κίνητρα που περιλαμβάνουν κάποιες φοροελαφρύνσεις αλλά και αμοιβές ξεχωριστές μόνο για τη δημιουργία του Ατομικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας.
Άλλωστε ο ηλεκτρονικός φάκελος φαίνεται πως ήταν από την πρώτη στιγμή ο στόχος της κυβέρνησης, καθώς μέσω του φακέλου θα μπορούν να ελεγχθούν πλήρως οι ιατρικές δαπάνες προς τους πολίτες, καθώς θα είναι άμεσα γνωστές οι νοσηλείες των ασφαλισμένων, τα φάρμακα που έχουν λάβει, αλλά και οι εξετάσεις που έχουν πραγματοποιήσει όπως και κάθε άλλη λεπτομέρεια γύρω από την υγεία τους.
Η κοινοπραξία που κέρδισε τον διαγωνισμό της ΗΔΙΚΑ
Προ των πυλών ο Εθνικός Φάκελος Υγείας, καθώς η κοινοπραξία των εταιρειών Cosmote – Byte είναι ο ανάδοχος του διαγωνισμού της ΗΔΙΚΑ έναντι 46 εκατ. ευρώ.
Το έργο αφορά στον σχεδιασμό και υλοποίηση του Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας σε Εθνικό επίπεδο. Μέσα από το Πληροφοριακό σύστημα θα δοθεί η δυνατότητα στην ιατρική κοινότητα και στους επαγγελματίες υγείας να έχουν πρόσβαση στο σύνολο των ιατρικών δεδομένων των ασθενών τους και στους πολίτες να έχουν πρόσβαση στον πλήρη ιατρικό τους φάκελο.
Όσον αφορά τον ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας, πρόκειται για την συστηματοποιημένη συλλογή πληροφοριών υγείας ασθενών του ιστορικού και της κατάστασης υγείας ενός πολίτη και πληθυσμού, που είναι ηλεκτρονικά αποθηκευμένες σε ψηφιακή μορφή.
Τα αρχεία μοιράζονται μέσω συνδεδεμένων στο δίκτυο, επιχειρησιακών συστημάτων πληροφοριών ή άλλων δικτύων και ανταλλαγών πληροφοριών. Επίσης, μπορεί να παρέχει πληροφορίες διοικητικής, οικονομικής και στατιστικής φύσεως, καθώς και ποιοτικού ελέγχου.
Στο πλαίσιο της σύμβασης θα αναπτυχθούν όλοι οι απαραίτητοι πληροφοριακοί και τεχνολογικοί μηχανισμοί και θα παρασχεθούν οι απαιτούμενες υπηρεσίες προκειμένου να επιτευχθεί η συνολική στόχευση του Έργου, όπως αναφέρει το ictplus.gr.
Στη σύμβαση περιλαμβάνονται τα εξής:
Πλατφόρμα διαχείρισης δεδομένων: Η πλατφόρμα στηρίζεται σε τεχνολογίες OpenEHR και αποτελείται από ανοικτές προδιαγραφές, κλινικά μοντέλα και λογισμικό που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία προτύπων και λύσεων πληροφορικής για την υγειονομική φροντίδα, έχοντας ως άξονα τη διαλειτουργικότητα.
Διαδικτυακή πύλη: Η πύλη εκτός από ενημερωτική, θα ολοκληρώνει σε ενιαίο λειτουργικό περιβάλλον το σύνολο των υπόλοιπων υποσυστημάτων/εφαρμογών του Εθνικού Ηλεκτρονικού Φακέλου υγείας, προσφέροντας μια ολοκληρωμένη εμπειρία στους χρήστες (Look & feel UI Design).
Περιβάλλον χρηστών Web UI για χρήστες: Οι πολίτες – ασθενείς καθώς και οι επαγγελματίες υγείας θα έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες του ΕΗΦΥ. To User Interface θα υποστηρίζει responsive σχεδιασμό και θα είναι διαθέσιμο προς χρήση σε mobile/tablet συσκευές, ενώ θα υλοποιηθεί mobile native εφαρμογή ώστε να είναι διαθέσιμη μέσα από τα επίσημα stores android / iOS κτλ.
Υποσύστημα διαλειτουργικότητας: Αναφορικά με τη διασύνδεση του Εθνικού Ηλεκτρονικού Φακέλου υγείας με τρίτα συστήματα (ΕΟΠΥΥ, ΠΦΥ, Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση, Νοσοκομεία, Διαγνωστικά Κέντρα, κ.λ.π.), θα υπάρξει υποσύστημα διαλειτουργικότητας το οποίο θα υποστηρίζει τα κατάλληλα πρωτόκολλα διαλειτουργικότητας (όπως HL7 FHIR, ΙΗΕ XDS, DICOM) και τεχνολογίες (RESTful web services) για την ανταλλαγή ιατρικών δεδομένων και υπηρεσίες ελέγχων και πιστοποίησης διαλειτουργικότητας για τους φορείς που θα εντάσσονται στο σύστημα και θα διαλειτουργούν με αυτό.
Σύστημα συγκατάθεσης ασθενών: Το σύστημα θα αφορά τη διαχείριση της συναίνεσης των πολιτών όσον αφορά στην πρόσβαση των επαγγελματιών υγείας στον ηλεκτρονικό τους φάκελο.
Υποσύστημα διοικητικής πληροφόρησης: Μέσω του συστήματος θα αξιοποιηθεί ο πληροφοριακός πλούτος της πλατφόρμας για την παροχή reporting & monitoring αλλά και για λόγους predictive analytics, machine learning και άλλων σύγχρονων τεχνικών.
Υποσύστημα αυθεντικοποίησης και εξουσιοδότησης: Θα αφορά όλους τους εμπλεκόμενους χρήστες του οικοσυστήματος εφαρμογών του έργου, με βάση το ρόλο τους, το οποίο θα διαλειτουργεί με τρίτα συστήματα αυθεντικοποίησης, όπως ΓΓΠΣΔΔ, gov.gr, e-prescription, κτλ.
Προμήθεια των απαραίτητων αδειών έτοιμου λογισμικού: Οι άδειες θα αντιστοιχούν στην αρχιτεκτονική λύση/ υποσυστήματα που θα προτείνει ο Υποψήφιος Ανάδοχος.
Τέλος, στο Έργο περιλαμβάνονται και υπηρεσίες, συστήματα και υποδομές που θεωρούνται απαραίτητες για την επιτυχή υλοποίηση και λειτουργία του Έργου όπως μελέτες ασφαλείας και άλλες ειδικότερες μελέτες που θα απαιτηθούν για την αποτύπωση του κύκλου ζωής των δεδομένων, την εκτίμηση των επιπτώσεων στην ιδιωτικότητα και τις ελευθερίες των φυσικών προσώπων κ.α.
Πηγή: https://www.healthreport.gr/xekina-o-eniaios-ilektronikos-fakelos-ygeias-poies-etaireies-analamvanoyn-to-psifiako-ergo/amp/