back to top

Βιταμίνη Β1 ή θειαμίνη: Ποια είναι τα οφέλη της

Ποιες τροφές περιέχουν τη συγκεκριμένη βιταμίνη.

Η βιταμίνη Β1 (ή θειαμίνη) είναι μία από τις οκτώ βιταμίνες Β. Είναι η πρώτη του συμπλέγματος που ανακαλύφθηκε, εξ ου και το όνομά της. Ο ρόλος της είναι να βοηθά στη διάσπαση των υδατανθράκων για να μετατραπούν σε ενέργεια. Το συκώτι αποθηκεύει μια μικρή ποσότητα θειαμίνης, αλλά στην πραγματικότητα πρέπει να την λαμβάνουμε καθημερινά από την διατροφή μας.

Ποιες τροφές περιέχουν θειαμίνη;

Η θειαμίνη είναι ένα μικροθρεπτικό συστατικό, που σημαίνει ότι μικρές ποσότητες της βιταμίνης βρίσκονται σε τροφές που πιθανώς τρώτε καθημερινά. Αυτές περιλαμβάνουν:

  • Φασόλια και φακές
  • Αυγά
  • Ψάρια, όπως ο σολομός και ο τόνος
  • Εμπλουτισμένα δημητριακά πρωινού και ψωμί
  • Χοιρινό, βοδινό, πουλερικά και κρέατα οργάνων
  • Ηλιόσποροι
  • Τρόφιμα ολικής άλεσης, όπως καστανό ρύζι, βρώμη και κινόα
  • Γιαούρτι

Τι κάνει η βιταμίνη Β1 στον οργανισμό σας;

Το σώμα σας χρειάζεται βιταμίνη Β1 για να παράγει τριφωσφορική αδενοσίνη. Όλα τα κύτταρα στο σώμα σας την χρησιμοποιούν και την αποθηκεύουν για ενέργεια. Ωστόσο, η έρευνα δείχνει ότι η βιταμίνη Β1 μπορεί επίσης να προσφέρει και τα παρακάτω οφέλη.

Βοηθά στη θεραπεία ορισμένων αιτιών καρδιακής ανεπάρκειας

Η καρδιά σας χρειάζεται συνεχή παροχή ενέργειας για να συνεχίσει να λειτουργεί σωστά. Η μη επαρκής λήψη θειαμίνης μπορεί να επηρεάσει το πόσο καλά λειτουργεί η καρδιά σας. Μέχρι και 1 στα 3 άτομα με συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια έχει ανεπάρκεια θειαμίνης.

Διατηρεί το νευρικό σας σύστημα υγιές

Το νευρικό σας σύστημα στέλνει σήματα από τον εγκέφαλό σας στο σώμα σας, λέγοντάς του τι να κάνει. Ελέγχει τις κινήσεις, τις σκέψεις και τις αυτόματες αποκρίσεις σας, όπως η αναπνοή και η πέψη. Η έλλειψη θειαμίνης έχει μεγαλύτερη επίδραση στα περιφερικά νεύρα σας, τα οποία στέλνουν σήματα στον εγκέφαλό σας για να σας βοηθήσουν να αισθανθείτε αισθήσεις όπως ζέστη και κρύο. Τα περιφερικά νεύρα βοηθούν επίσης την ισορροπία και τον συντονισμό.

Μπορεί να αποτρέψει την εγκεφαλική νόσο

Ο εγκέφαλός σας χρειάζεται επίσης ενέργεια που παράγεται από θειαμίνη για να σας βοηθήσει να σκεφτείτε και να θυμάστε. Η σοβαρή ανεπάρκεια θειαμίνης μπορεί να οδηγήσει σε σύνδρομο Wernicke-Korsakoff. Αυτή η διαταραχή επηρεάζει την υγεία του εγκεφάλου, προκαλώντας συμπτώματα παρόμοια με τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Τα άτομα που κάνουν κατάχρηση αλκοόλ κινδυνεύουν περισσότερο επειδή η μακροχρόνια χρήση αλκοόλ παρεμβαίνει στην ικανότητα του σώματός σας να απορροφά βιταμίνες.

Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, συμπεριλαμβανομένης της θειαμίνης, διατηρούν το ανοσοποιητικό σας σύστημα υγιές και ελαχιστοποιούν τη φλεγμονή που προκαλείται από το στρες. Ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να προστατεύσει καλύτερα το σώμα σας από μικρόβια, λοιμώξεις και ασθένειες.

Προστατεύει τα μάτια σας σας

Οι δίαιτες που περιέχουν υψηλότερη πρόσληψη βιταμινών Β, συμπεριλαμβανομένης της θειαμίνης, συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο για καταρράκτη, που είναι μια πάθηση που σταδιακά δυσχεραίνει και στερεί την όραση.

Μπορεί να βελτιώσει τη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα

Για λόγους που δεν είναι ξεκάθαροι, τα άτομα με διαβήτη τείνουν να έχουν χαμηλά επίπεδα θειαμίνης. Οι ερευνητές μελετούν αν η αύξηση των επιπέδων θειαμίνης μέσω συμπληρωμάτων μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και την ανοχή στη γλυκόζη. Οι ειδικοί ενδιαφέρονται επίσης για το αν τα συμπληρώματα θειαμίνης μπορούν να βοηθήσουν με την νευροπάθεια που σχετίζεται με το διαβήτη.

Πηγή: https://www.iatronet.gr/article/122139/vitaminh-v1-h-theiaminh-poia-einai-ta-ofelh-ths

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΚΙ … ΑΛΛΑ”από τον Ομ. Καθηγητή, Ιωάννη Γουδέβενο, 03.12.2024 – Πνευμονική Εμβολή

Στο προηγούμενο Newsletter σημειώσαμε  ότι η τιρζεπατίδη κυκλοφόρισε και στην χώρα μας(Mounjaro) αλλά χωρίς να  αποζημιώνεται. Μετά όμως την” μετα βαΐων και κλάδων”  υποδοχή...

Δύο στους τρεις Έλληνες δεν εμπιστεύονται το κράτος στις υγειονομικές κρίσεις

Η Ελλάδα καλύπτει μόνο το 60% των διεθνών προδιαγραφών προστασίας της δημόσιας υγείας – 2η σε μικρόβια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά Άννα Παπαδομαρκάκη Μόνο το 30% των...

Θλιβερή πρωτιά της Ελλάδας στα αντιβιοτικά – 2.000 θάνατοι από πολυανθεκτικά μικρόβια

Συνεχίζουν να είναι απαισιόδοξα τα στοιχεία για την Ελλάδα αναφορικά με την υπερκατανάλωση των αντιβιοτικών, καθώς και στην μικροβιακή αντοχή, ενώ η χώρα μας είναι επίσης πρώτη...

Ετικέτες