Βιταμίνη C: Καμία Χρησιμότητα στην Αντιμετώπιση της Σοβαρής COVID-19

Η ενδοφλέβια χορήγηση βιταμίνης C δεν μειώνει την πιθανότητα των ασθενών με COVID-19 να εισαχθούν στη ΜΕΘ, αλλά ούτε και τον κίνδυνο θανάτου, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις δύο νέων ερευνών που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό JAMA.

Οι δύο αυτές έρευνες ήταν οι Lessening Organ Dysfunction with Vitamin C for COVID-19 (LOVIT-COVID) και η Randomized, Embedded, Multifactorial Adaptive Platform Trial for Community-Acquired Pneumonia (REMAP-CAP). Οι επιστήμονες των παραπάνω ερευνών θέλησαν να εξετάσουν τη χρησιμότητα της χορήγησης βιταμίνης C σε ασθενείς που νοσηλεύονται για COVID-19, μετά από πρόσφατες αναφορές σχετικά με τα οφέλη της βιταμίνης στην αντιμετώπιση της σήψης και τον περιορισμό των συμπτωμάτων της COVID-19.

Η μελέτη LOVIT-COVID ήταν τυφλή και ελεγχόμενη με placebo, ενώ η REMAP-CAP ήταν ανοικτή χωρίς placebo. Και στις δύο μελέτες, οι εθελοντές έλαβαν μία ενδοφλέβια έγχυση βιταμίνης C (50 mg/kg σωματικού βάρους) ανά 6 ώρες για 96 ώρες και οι επιστήμονες παρακολούθησαν την πορεία τους για 21 ημέρες.

Οι εθελοντές που εξετάστηκαν στη μελέτη προέρχονται από 90 διαφορετικά νοσοκομεία σε 4 ηπείρους και νοσηλεύτηκαν για COVID-19 στο διάστημα από τις 23 Ιουλίου του 2020 μέχρι τις 15 Ιουλίου του 2022. Στη μελέτη LOVIT-COVID συμμετείχαν συνολικά 1.568 ασθενείς (1.037 στην ομάδα της βιταμίνης C και 531 στην ομάδα ελέγχου). Η μέση ηλικία του δείγματος ήταν τα 60 χρόνια και το 35.9% ήταν γυναίκες.

Η Βιταμίνης C είναι Δυνητικά Επιβλαβής για τους Ασθενείς

Η μέση διάρκεια νοσηλείας χωρίς την ανάγκη εξωτερικής υποστήριξης των πνευμόνων ή άλλων οργάνων ήταν 7 ημέρες για τους ασθενείς που έλαβαν βιταμίνη C και 10 ημέρες για την ομάδα ελέγχου. Για τους ασθενείς με ήπια συμπτώματα, η αντίστοιχη διάρκεια ήταν 22 ημέρες και για τις δύο ομάδες.

Στους ασθενείς με σοβαρά συμπτώματα, αυτοί που έλαβαν βιταμίνη C είχαν τελικά 61.9% πιθανότητα να αναρρώσουν και να πάρουν εξιτήριο από το νοσοκομείο, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην ομάδα ελέγχου ήταν 64.6%.

«Τα αποτελέσματα των δύο ερευνών δείχνουν πέραν αμφιβολίας ότι η χορήγηση βιταμίνης C ενδοφλεβίως όχι μόνο δεν προσφέρει οφέλη στους ασθενείς με σοβαρά συμπτώματα COVID-19, αλλά μπορεί να είναι και επιβλαβής σε ορισμένες περιπτώσεις», αναφέρουν οι συγγραφείς των δύο ερευνών.

Στη μελέτη LOVIT παρατηρήθηκε επίσης ότι η βιταμίνη C δεν προσφέρει οφέλη ούτε στους ασθενείς με σήψη, καθώς προκάλεσε δυνητικά απειλητικές για τη ζωή δυσλειτουργίες οργάνων σε συγκεκριμένους από αυτούς.

Επιμέλεια: Αντώνιος Δημητρακόπουλος MD, PhD, Ειδικός Παθολόγος Διευθυντής Γ’ Παθολογικής Κλινικής Ερρίκος Ντυνάν HC, ΕΔΙΠ Παθολογίας-Ανοσολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ

Πηγή: https://pathologia.eu/enimerosi/koronaios/vitamini-c-kamia-chrisimotita-stin-antimetopisi-tis-sovaris-covid-19/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Eπικίνδυνες oι επεμβάσεις έναν χρόνο μετά από καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό

Τι δείχνει αναδρομική μελέτη κοόρτης στο Νότιγχαμ με επικεφαλή Έλληνα επιστήμονα. Οι ασθενείς έρχονται αντιμέτωποι με  αυξημένο κίνδυνο μετεγχειρητικής θνησιμότητας για περίπου ένα έτος μετά...

Τα λιποκύτταρα βοηθούν στην αποκατάσταση των κατεστραμμένων νεύρων

Ερευνητές στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου της Λειψίας ανακάλυψαν ότι τα κύτταρα Schwann λαμβάνουν κρίσιμη υποστήριξη για την αποκατάσταση των νεύρων από τον λιπώδη...

Η χορήγηση πιταβαστατίνης σε ασθενείς με HIV οδηγεί σε χαμηλότερο κίνδυνο μείζονος ανεπιθύμητου καρδιαγγειακού επεισοδίου

Σε αυτήν τη μελέτη φάσης ΙΙΙ, 7.769 συμμετέχοντες με HIV υπό αντιρετροϊκή αγωγή με χαμηλό έως μέτριο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου τυχαιοποιήθηκαν να λάβουν πιταβαστατίνη...

Ετικέτες