Με την επαναλειτουργία των σχολείων σήμερα και ανοιχτή ήδη την εστίαση, ο επόμενος μήνας χαρακτηρίζεται “δύσκολος” από τους επιστήμονες, μέχρι τουλάχιστον να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί και η ανοσία του πληθυσμού. Γι’ αυτό απαιτείται εγρήγορση για την αποφυγή του κινδύνου της διασποράς του κορονοϊού, παρά το γεγονός ότι τα μηνύματα από την πορεία της επιδημίας είναι αισιόδοξα, σύμφωνα με τον Νίκο Τζανάκη, αν. Καθηγητή Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Περισσότερα από 900 είναι τα θετικά self test μαθητών που δηλώθηκαν στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr χθες Κυριακή (9/5), στο πλαίσιο του υποχρεωτικού screening για την ασφαλή επιστροφή στα σχολεία.
Αυτό σημαίνει ότι ο κορονοϊός είναι ακόμη ανάμεσά μας, αν και η επιδημία στην Ελλάδα βρίσκεται σε αργή πτωτική πορεία, σύμφωνα με δηλώσεις του Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκου Τζανάκη:
“Από το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου στην κορύφωση του τρίτου κύματος, έχουμε ένα 25% με 30% μείωση στα κρούσματα. Σε λιγότερο από 20 μέρες έχουμε πέσει, επίσης, 120 κρεβάτια ΜΕΘ κάτω. Δηλαδή μια μείωση γύρω στο 25% στους διασωληνωμένους. Οπότε έχουμε τους πανδημικούς δείκτες σε πτώση. Οι μόνοι που ανθίστανται ακόμη είναι οι θάνατοι, οι οποίοι εξακολουθούν κατά μέσο όρο να είναι πάνω από 70, αλλά πιστεύουμε ότι μετά τις 20 Μαϊού θα αρχίσουμε να αποκλιμακώνουμε κι αυτό το πρόβλημα”, σημειώνει ο ειδικός.
Η αργή πτώση κρουσμάτων και διασωληνωμένων σημειώθηκε παρά την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου και των Λυκείων, που έγινε πριν από το Πάσχα, γεγονός το οποίο δείχνει -σύμφωνα με τον επιστήμονα- ότι δεν υπήρξε επιβάρυνση στην πανδημία από αυτές τις δραστηριότητες.
Πως θα μείνουμε ασφαλείς με το άνοιγμα των σχολείων και της εστίασης
Με πολλούς από τους γονείς στις ηλικίες 40 – 55 ετών ακόμη ανεμβολίαστους, ή εμβολιασμένους μόνο με την πρώτη δόση, το επόμενο διάστημα απαιτεί αυξημένη εγρήγορση, αναφέρει ο Καθηγητής κ. Τζανάκης.
Προσθέτει δε, ότι τα self test είναι ένα σημαντικό εργαλείο, το οποίο θα πρέπει να αξιοποιηθεί κατάλληλα για να αποφευχθεί η διασπορά εντός της σχολικής κοινότητας, αλλά και η ενδοοικογενειακή διασπορά.
“Τα self test είναι μεγάλο όπλο αρκεί να γίνονται σωστά. Εγώ τα θεωρώ αρκετά ευαίσθητα, αρκεί να γίνονται ανά τρεις ημέρες, γιατί έχω προσωπικά παραδείγματα, που βρέθηκε το rapid αρνητικό και το self test θετικό. Επομένως καλό είναι να τα πάρουμε λίγο στα σοβαρά τα self test και να μην τα κάνουμε μόνο επειδή μας τα επιβάλλουν”, σημειώνει.
Συγκεκριμένα ο Καθηγητής Νίκος Τζανάκης, προτείνει:
- Τα self test να γίνονται υποχρεωτικά και χωρίς εξαίρεση από όλους τους μαθητές δύο φορές την εβδομάδα, με ευθύνη του γονέα ή με την επίβλεψη του γονέα, στα μεγαλύτερα παιδιά.
- Εάν το τεστ είναι αρνητικό, αλλά το παιδί έχει συμπτώματα από το αναπνευστικό, είναι καλό το τεστ να επαναληφθεί.
- Καλό είναι το παιδί να μείνει προληπτικά στο σπίτι εάν έχει συμπτώματα από το αναπνευστικό, κόπωση, πονοκέφαλο ή λίγο πυρετό.
- Η κάθε οικογένεια είναι καλό να έχει εκπονήσει ένα προσχέδιο έγκαιρης απομόνωσης του παιδιού σε δωμάτιο του σπιτιού, σε περίπτωση που θα βρεθεί θετικό στον ιό. Το ίδιο και για κάποιον ενήλικα, που μπορεί επίσης να κολλήσει.
- Οι γονείς να συμβουλέψουν έγκαιρα τα παιδιά τους, να δημιουργήσουν κοινωνικά μικροπεριβάλλοντα (κοινωνικές φούσκες) και να συσχετίζονται με συγκεκριμένα παιδιά, που να τηρούν τα μέτρα και τα υγειονομικά πρωτόκολλα.
Η τελευταία προτροπή, όμως, αφορά και τους ενήλικες. Έχει σημασία ακόμη και στις ταβέρνες ή τα εστιατόρια, να επιλέγουμε την παρέα ατόμων που τηρούν τα μέτρα και έχουν υψηλό αίσθημα ατομικής ευθύνης στις κοινωνικές τους επαφές, σημειώνει ο Καθηγητής Πνευμονολογίας:
“Οι σχέσεις μας δηλαδή οι παρέες μας οι κοινωνικές και για εστιατόρια και για αναψυχή και για ταβέρνες, να είναι με ανθρώπους που τηρούν τα πρωτόκολλα κι έχουν μεγάλη ατομική ευθύνη, ή είναι εμβολιασμένοι. Κι έτσι να φτιάξουμε αυθόρμητα και όχι με καταπίεση και κατασταλτικό τρόπο, μικρές ασφαλείς κοινωνικές ομάδες. Π.χ. εγώ έχω πει σε κάποιους που με καλούν για φαγητό, “δεν μπορώ να έρθω γιατί δεν τηρείς τα πρωτόκολλα ή εν πάση περιπτώσει είσαι λίγο απρόσεκτος και σε φοβάμαι” Αυτό το κάνω. Κι έτσι βοηθάς και τον άλλον να γίνεται πιο προσεκτικός”.
Τζανάκης: “Η επιδημία έχει τάσεις υποχώρησης – Ακόμα δεν έχουμε δει το αποτύπωμα του Πάσχα και της εστίασης”
Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά μοντέλα του Πανεπιστημίου Κρήτης την τρέχουσα εβδομάδα θα φανεί το αποτύπωμα από την κινητικότητα του πληθυσμού το Πάσχα και την επόμενη εβδομάδα και από την εστίαση.
Η τάση πάντως είναι η αποκλιμάκωση, λέει ο καθηγητής, ο οποίος εκφράζει την αισιοδοξία ότι αυτή θα συνεχιστεί παρά την έναρξη νέων δραστηριοτήτων, εάν τηρηθούν σωστά τα πρωτόκολλα που έχει εκπονήσει η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, όπως λέει:
“Εμείς αναμένουμε ομαλή αποκλιμάκωση των σκληρών δεικτών της πανδημίας. Ήδη είναι σαφές και στις κλίνες και στις ΜΕΘ και υπάρχει και μια πτώση 25% στον κινητό μέσο όρο των κρουσμάτων από το πρώτο δεκαήμερο του Απρίλη και μέχρι σήμερα. Και περιμένουμε αυτή η αποκλιμάκωση να συνεχιστεί, έστω με βραδύτερο ρυθμό λόγω της αύξησης των δραστηριοτήτων».
Οι άνω των 70 κατά μέσο όρο θάνατοι ασθενών που σημειώνονται αντικατοπτρίζουν την εικόνα της διασποράς πριν από 3 εβδομάδες και γι’ αυτό πάντα ο δείκτης αυτός μειώνεται τελευταίος, σημειώνει ο κ. Τζανάκης:
«Οι θάνατοι πάντα χρονοκαθυστερούν περίπου 3 εβδομάδες από τη στιγμή που θα πέσουν τα κρούσματα. Σε λίγο θα αρχίσει και η πτώση στους θανάτους. Αναμένουμε και τα πρωτόκολλα για τον τουρισμό επακριβώς τι θα γίνει, νομίζω ότι αν τα ακολουθήσουμε είμαι αισιόδοξος. Αρκεί να τα ακολουθήσουμε εξαρτάται πολύ κι από εμάς και από τους επιχειρηματίες. Είναι πολύ δύσκολη εξίσωση και οι επιστήμονες της Επιτροπής προσπαθούν πάντα με το μυαλό τους στην υγειονομική ασφάλεια να κάνουν το σωστό. Νομίζω τα έχουν πάει πολύ καλά”, καταλήγει ο ειδικός.