Τιρζεπατίδη: Ένα Νέο Φάρμακο για την Απώλεια Βάρους; 

Η εβδομαδιαία χορήγηση τιρζεπατίδης σε ενήλικες με διαβήτη τύπου 2 και παχυσαρκίαπεριόρισε το σωματικό βάρος των ασθενών κατά 12.8-14.7% μετά από 72 εβδομάδες, όπως φαίνεται από τα αποτελέσματα της μελέτης SURMOUNT-2 που εξέτασε την αποτελεσματικότητα του συγκεκριμένου φαρμάκου. Τα αποτελέσματα της μελέτης είναι πολύ θετικά και κατά πάσα πιθανότητα θα οδηγήσουν σε έγκριση του φαρμάκου από το FDA και για την απώλεια βάρους.

Η τιρζεπατίδη εγκρίθηκε το 2022 για το διαβήτη τύπου 2 και έκτοτε κυκλοφορεί στην αγορά με την εμπορική ονομασία Mounjaro. Στην προηγούμενη μελέτη SURMOUNT-1 είχε διαπιστωθεί επίσης ότι το φάρμακο έχει χρησιμότητα στην απώλεια βάρους, επομένως δεν αποκλείεται να λάβει έγκριση και για αυτή την ένδειξη, αν συνυπολογίσουμε και τα αποτελέσματα της SURMOUNT-2.

Ένα Αποτελεσματικό Φάρμακο για την Απώλεια Βάρους

«Η τιρζεπατίδη φαίνεται ότι είναι το καλύτερο φάρμακο για την απώλεια βάρους καθώς όπως φαίνεται οι ασθενείς χάνουν μέχρι και το 15% του σωματικού τους βάρους. Συγκριτικά, η σεμαγλουτίδη που κυκλοφορεί ευρέως σήμερα είχε επιτύχει μόλις 9.6% απώλεια βάρους στο ίδιο διάστημα», εξηγούν οι συγγραφείς της μελέτης SURMOUNT-2.

Αν και αυτή τη στιγμή η τιρζεπατίδη δεν έχει συγκριθεί ειδικά με κάποιο άλλο φάρμακο που χορηγείται για απώλεια βάρους, τα διαθέσιμα δεδομένα μέχρι στιγμής ευνοούν την τιρζεπατίδη.

ADVERTISING

«Εξετάζοντας τη βιβλιογραφία βλέπουμε ότι η τιρζεπατίδη μπορεί να επιτύχει κλινικώς σημαντική απώλεια βάρους, μεγαλύτερη από αυτή που παρατηρείται στα υπόλοιπα φάρμακα που κυκλοφορούν σήμερα», αναφέρει η επιστημονική ομάδα της μελέτης.

Σχεδιασμός και Αποτελέσματα της SURMOUNT-2

Στη μελέτη SURMOUNT-2 συμμετείχαν συνολικά 938 ενήλικες με διαβήτη τύπου 2 και παχυσαρκία από 7 πολιτείες των ΗΠΑ. Στην έρευνα εξετάστηκαν δύο κύρια τελικά σημεία:

  • Το ποσοστό απώλειας βάρους από την αρχή της μελέτης μέχρι την 72η εβδομάδα
  • Το ποσοστό των ασθενών που κατάφεραν να μειώσουν το σωματικό τους βάρος κατά τουλάχιστον 5%

Από την ανάλυση των δεδομένων διαπιστώθηκε ότι η δόση των 10mg του φαρμάκου εβδομαδιαίως μείωσε το σωματικό βάρος κατά 12.8%, ενώ η δόση των 15mg κατά 14.7%. Το ποσοστό των εθελοντών που πέτυχε μείωση του σωματικού βάρους κατά τουλάχιστον 5% ήταν 79% στην ομάδα που έπαιρνε τη δόση των 10mg, 83% στην ομάδα που έπαιρνε τη δόση των 15mg και 32% στην ομάδα του placebo.

Το προφίλ ασφάλειας του φαρμάκου ήταν συγκρίσιμο με αυτό που έχει παρατηρηθεί και στα υπόλοιπα φάρμακα της ίδιας κατηγορίας. Συγκεκριμένα, οι ασθενείς παρουσίασαν ήπιες ανεπιθύμητες ενέργειες από το γαστρεντερικό, όπως ναυτία και έμετο, ιδιαίτερα κατά την αρχή της χορήγηση του φαρμάκου.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η τιρζεπατίδη κατάφερε να περιορίσει και τα επίπεδα της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης κατά 2%, χωρίς ωστόσο να εμφανιστούν επεισόδια σοβαρής υπογλυκαιμίας. Μάλιστα, το 46-49% των ασθενών στην ομάδα της τιρζεπατίδης περιόρισαν τα επίπεδα της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης σε λιγότερο από 5.7%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό που πέτυχε αυτό το στόχο στην ομάδα ελέγχου ήταν μόλις 4%.

Επιμέλεια: Αντώνιος Δημητρακόπουλος MD, PhD,Ειδικός Παθολόγος Διευθυντής Γ’ Παθολογικής Κλινικής Ερρίκος Ντυνάν HC, ΕΔΙΠ Παθολογίας-Ανοσολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ

Πηγή:https://pathologia.eu/enimerosi/eswterikh-pathologia/tirzepatidi-ena-neo-farmako-gia-tin-apoleia-varous/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Παθήσεις και ανευρύσματα αορτής: Εξελιγμένες τεχνικές χειρουργικής αντιμετώπισης που θωρακίζουν την καρδιά

Τις νέες μεθόδους στη σύγχρονη χειρουργική αντιμετώπιση των παθήσεων της αορτής,ιδιαίτερα των ανευρυσμάτων, αναλύει ο Δημήτριος Χ. Ηλιόπουλος, Καρδιοχειρουργός και Διευθυντής της Δ' Καρδιοχειρουργικής Κλινικής...

Σύμβαση ΟΔΙΠΥ για το πρόγραμμα Νοσοκομειακή Φροντίδα στο Σπίτι «ΝΟΣΠΙ»

Σε τροχιά υλοποίησης έχει τεθεί το πρόγραμμα «Νοσοκομειακή Φροντίδα στο Σπίτι» (ΝΟΣΠΙ)από τον Οργανισμό Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία (Ο.ΔΙ.ΠΥ. ΑΕ). Σύμβαση υπογράφτηκε για την...

Γιατροί Πρωτοβάθμιας: Τι ζήτησαν στη συνάντησή τους με τον Άδωνι Γεωργιάδη

Την 19η Φεβρουαρίου 2024 έγινε συνάντηση της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΠΟΣΕΥΠΠΦΥ με τον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη. Οι γιατροί στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας συναντήθηκαν, χθες...

Ετικέτες