Τούτες τις μέρες του κορωνοιού οι Καρδιολόγοι ειδικά πρέπει να αποφεύγουν τις δήθεν επιστημονικές πληροφορίες ότι τα καρδιολογικά συμβάματα μειώθηκαν. Εκείνο που μειώθηκε είναι οι επισκέψεις των καρδιοπαθών στα Νοσοκομεία ως απόρροια της καλλιέργειας ενός υπερθετικού κινδύνου από τον κορωνοιό σε σχέση με τον κίνδυνο από τα οξέα στεφανιαία σύνδρομα, που καλλιέργησαν και καλλιεργούν διάφοροι «ειδήμονες». Η αλήθεια είναι ότι οι ασθενείς με θωρακικό άλγος,εάν αυτό είναι οξύ στεφανιαίο σύνδρομο, κινδυνεύουν εξ ίσου η και περισσότερο από ότι οι πάσχοντες από κορονοιό.Είναι γνωστό ότι τα οξέα στεφανιαία σύνδρομα μπορεί να προκαλέσουνμεταξύ άλλων θάνατο, καρδιακή ανεπάρκεια, καθώς και πλείστα άλλα προβλήματα.
Tα οξέα στεφανιαία σύνδρομα εκδηλώνονται συνήθως με θωρακικό άλγος.Μέχρι να αποδειχθεί ότι πρόκειται γιαάλλη διάγνωση και όχιγια ένα επικίνδυνο για τη ζωή οξύ στεφανιαίο σύνδρομο δεν δικαιολογείται κανένας εφησυχασμός και καμία προτροπή η παραίνεση για υπομονή και αποφυγή επίσκεψης σε Νοσοκομείο ή σε ειδικό Καρδιολόγο. Κυρίως και αυστηρά πρέπει να αποφεύγεται η πλανόδια άσκηση της Ιατρικής, όπως η διά τηλεφώνου, μέχρις ότου το κράτος οργανώσει τις υπηρεσίες υγείας και σε άλλη βάση, εκείνη της τηλεϊατρικής, με την καλπάζουσα πλέον εισβολή της ψηφιακής ιατρικής στην καθημερινότητά μας.
Συνεπώς πρέπει και τους ασθενείς που πάσχουν από κορωνοιό να τους φροντίζουμε άλλα και τους καρδιοπαθείς να μην τους αφήνουμε (και το ένα να πράττουμε και το άλλο να μην το αφήνουμε).
Τα παραπάνω αποτελούν σκέψεις και προβληματισμούς ενός μάχιμου επεμβατικού Καρδιολόγου καιέχουν στόχο να πυροδοτήσουν διάλογο για το βέλτιστο τρόπο αντιμετώπισης των ασθενών στους καιρούς της πανδημίας.
Θεσσαλονίκη 10.04.2020
Γεώργιος Μπομπότης
Διευθυντής Επεμβατικός Καρδιολόγος
ΓΝ Παπαγεωργίου