Τι επισημαίνεται σε άρθρο Ελλήνων επιστημόνων που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό Archives of Medical Science.
Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 χαρακτηρίζεται από καρδιακή, νεφρική και ηπατική δυσλειτουργία, ακόμη και μετά τη διάγωωσή του. Με αυτό το δεδομένο, δεν πρέπει να θεωρείται μία απλή μεταβολική διαταραχή, αλλά ένα σύνδρομο καρδιάς – νεφρών – ήπατος.
Τα παραπάνω επισημαίνει ομάδα Ελλήνων επιστημόνων σε ανάλυση που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό Archives of Medical Science.
Το άρθρο υπογράφουν οι: Νίκη Κατσίκη (διαβητολόγος), Γενοβέφα Κολοβού (καρδιολόγος), Ανδρέας Μελιδώνης (διαβητολόγος) και Maciej Banach (γραμματέας της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης).
Όπως αναφέρει η συντακτική ομάδα, η αναγνώριση του διαβήτη τύπου 2 ως συνδρόμου καρδιάς – νεφρών – ήπατος μπορεί να διευκολύνει την κατανόηση των υποκείμενων παθοφυσιολογικών μηχανισμών ανάπτυξης των επιπλοκών της νόσου, οδηγώντας σε κατάλληλες και αποτελεσματικές θεραπείες.
Σε αυτό το πλαίσιο, ορισμένα αντιδιαβητικά φάρμακα, συγκεκριμένα αναστολείς πρωτεΐνης μεταφοράς νατρίου – γλυκόζης 2, αγωνιστές υποδοχέα πεπτιδίου-1 τύπου γλυκαγόνης και διπλοί συναγωνιστές ινσουλινοτροπικού πολυπεπτιδίου, που εξαρτώνται από τη γλυκόζη αντιπροσωπεύουν ιδανικούς θεραπευτικούς παράγοντες.
Καρδιά
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο διαβήτης τύπου 2 παραδοσιακά έχει συσχετιστεί με μακροαγγειακές επιπλοκές, συμπεριλαμβανομένης της στεφανιαίας νόσου, του εγκεφαλικού επεισοδίου, της καρωτιδικής και της νόσου της περιφερικής αρτηρίας.
Ευρήματα μελετών καταδεικνύουν πως γυναίκες με διαβήτη 2 διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νοσηρότητας και θνησιμότητας, καθώς και θανάτου από όλες τις αιτίες σε σύγκριση με τους διαβητικούς άνδρες.
Ο διαβήτης τύπου 2 έχει, επίσης, συσχετιστεί με αρρυθμίες (κολπική μαρμαρυγή), αιφνίδιο καρδιακό θάνατο, ανάπτυξη και εξέλιξη καρδιακής ανεπάρκειας και θάνατο. Ο προδιαβήτης σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας.
Νεφροί
Η χρόνια νεφρική νόσος αντιπροσωπεύει μια κοινή διαβητική μικροαγγειακή επιπλοκή (με επιπολασμό περίπου 40% σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2), η οποία μπορεί να εμφανιστεί ακόμη και κατά τη διάγνωση.
Ο ορισμός της περιλαμβάνει επίμονη ανωμαλία στη λειτουργία ή τη δομή των νεφρών για περισσότερους από 3 μήνες. Η χρόνια νεφρική νόσος έχει συνδεθεί και με ανεπιθύμητες εκβάσεις καρδιαγγειακής νόσου σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2.
Η λευκωματουρία, ένας δείκτης συστηματικής ενδοθηλιακής δυσλειτουργίας, μπορεί να επηρεάσει δυσμενώς τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου σε διαβητικούς τύπου 2.
Συνολικά, αρκετοί παθοφυσιολογικοί μηχανισμοί έχουν αναγνωριστεί ότι συνδέουν τον διαβήτη με τη χρόνια νεφρική νόσο, συμπεριλαμβανομένου του σχηματισμού τελικού προϊόντος προχωρημένης γλυκοζυλίωσης που προκαλείται από υπεργλυκαιμία, οξειδωτικό τραύμα, υποξία, αυξημένη παραγωγή ινωτικών και φλεγμονωδών παραγόντων, καθώς και η υπερενεργοποίηση της ρενίνης-αγγειοτενσίνης- σύστημα αλδοστερόνης.
Επιπλέον, η ενδοθηλιακή βλάβη, η αγγειακή δυσλειτουργία, η ίνωση και η φλεγμονή, εκτός και πέρα από την υπέρταση και τη δυσλιπιδαιμία, αντιπροσωπεύουν μερικές από τις κύριες υποκείμενες οδούς που συνδέουν τη χρόνια νεφρική νόσο με την καρδιαγγειακή νόσο σε διαβητικούς τύπου 2.
Ήπαρ
Υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός στοιχείων που συνδέουν τον διαβήτη τύπου 2 με ηπατική δυσλειτουργία και ιδιαίτερα τη μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος και μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα.
Πράγματι, η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος μπορεί να αυξήσει κατά δύο φορές τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, ανεξάρτητα από την παχυσαρκία και άλλους κοινούς παράγοντες μεταβολικού κινδύνου.
Η μη αλκοολική λιπώδης νόσος έχει συσχετιστεί με αρκετούς παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, όπως δυσλιπιδαιμία, υπέρταση, παχυσαρκία, μεταβολικό σύνδρομο, καθώς και νοσηρότητα και θνησιμότητα χρόνιας νεφρικής και καρδιαγγειακής νόσου.
Επιπλέον, οι ασθενείς διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρδιακής ανεπάρκειας, ενώ οι διαβητικοί τύπου 2 εμφανίζουν υπερβολικές εναποθέσεις λιπώδους ιστού σε άλλα όργανα και ιστούς, όπως η καρδιά, τα αγγεία, οι νεφροί, το πάγκρεας και οι μύες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτές οι μη φυσιολογικές εναποθέσεις λίπους έχουν συνδεθεί με καρδιαγγειακό κίνδυνο. Επομένως, αυτή η υπερβολική συσσώρευση λίπους σε διαφορετικά όργανα και ιστούς σε ασθενείς με διαβήτη 2 μπορεί να εμπλέκεται στην ανάπτυξη διαβητικών αγγειακών επιπλοκών.