Στην 4η θέση της Ευρώπης η Ελλάδα σε υπερβάλλουσα θνησιμότητα τον Νοέμβριο 2022

Τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα της Eurostat. Σε τι επίπεδα κυμάνθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατά μέσον όρο και ανά χώρα

Η υπερβάλλουσα θνησιμότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση μειώθηκε αρκετά το Νοέμβριο του 2022, έναντι των προηγουμένων μηνών του έτους, με τον συνολικό αριθμό των θανάτων να προσεγγίζει πλέον τα προ της πανδημίας επίπεδα, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Στατιστική Αρχή (Eurostat).

Σύμφωνα με επιδημιολογικά δεδομένα που έδωσε στη δημοσιότητα, τον περασμένο Νοέμβριο καταγράφηκαν 6,7% περισσότεροι θάνατοι απ’ όσοι ήταν ο μέσος όρος τούς αντίστοιχους μήνες της περιόδου 2016-2019. Η υπερβάλλουσα θνησιμότητα έναν μήνα νωρίτερα, τον Οκτώβριο του 2022, ήταν 10,6%.

Σε απόλυτους αριθμούς, το ποσοστό του 6,7% σημαίνει ότι τον Νοέμβριο του 2022 πέθαναν 25.000 περισσότεροι άνθρωποι απ’ ό,τι κάθε Νοέμβριο των προπανδημικών ετών.

Ωστόσο ο αριθμός αυτός είναι ένα κλάσμα των απωλειών σε ανθρώπινες ζωές που είχαν καταγραφεί τα δύο πρώτα χρόνια της πανδημίας. Ειδικότερα ήταν:151.000 πρόσθετοι θάνατοι το Νοέμβριο του 2020 (υπερβάλλουσα θνησιμότητα 40%)

100.000 πρόσθετοι θάνατοι το Νοέμβριο του 2021 (υπερβάλλουσα θνησιμότητα 27%)

Ανά χώρα

Η Αρχή επισημαίνει ότι το ποσοστό του 6,7% αποτελεί τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η υπερβάλλουσα θνησιμότητα ανά χώρα εξακολουθεί να παρουσιάζει μεγάλη διακύμανση.

Στην πραγματικότητα, από τα κράτη-μέλη της ΕΕ τα τρία δεν είχαν καθόλου πρόσθετους θανάτους τον συγκεκριμένο μήνα. Αντιθέτως, είχαν λιγότερους θανάτους απ’ ό,τι τον αντίστοιχο μήνα της περιόδου 2016-2019. Τα κράτη αυτά και η διαφορά στους θανάτους το Νοέμβριο του 2022 ήταν:Η Ρουμανία (μείωση κατά 6%)

Η Βουλγαρία (-3%)

Η Σλοβακία (-2%)

Η Ιταλία είχε ελάχιστη υπερβάλλουσα θνησιμότητα (μόλις 0,5%). Ακολουθούν Βέλγιο και Λιθουανία με 1% η κάθε μία, η Σουηδία με 2% και Πολωνία, Ισπανία με 3%.

Στον αντίποδα, τους περισσότερους πρόσθετους θανάτους είχε η Κύπρος, με ποσοστό 23,8%. Ακολουθεί η Φινλανδία με 20,5% και η Γερμανία με 15,6%. Την 4η χειρότερη θέση στην Ευρώπη μοιράζονται Ελλάδα και Ιρλανδία με 14,9%. Έκτη είναι η Σλοβενία με 14,7%.

Υπενθυμίζεται ότι η υπερβάλλουσα θνησιμότητα αφορά τις απώλειες σε ανθρώπινες ζωές από κάθε αιτία, έναντι προηγούμενων ετών. Τα τελευταία χρόνια συμπίπτει κυρίως με την πανδημία που προκαλεί ο κορωνοϊός.

Πηγή: http://medispin.blogspot.com/2023/01/4-2022.html

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

ΣΦΕΕ: Οι 7 απαντήσεις της Φαρμακοβιομηχανίας στις Φαρμακαποθήκες για τις ελλείψεις φαρμάκων

Απάντηση σε όσα καταλογίζουν οι Φαρμακαποθηκάριοι στην ξένη Φαρμακοβιομηχανία για τις ελλείψεις φαρμάκων στην αγορά, δίνει ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ). Ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών...

Εμβόλια κατά της COVID: Έρχονται νέες οδηγίες για απλοποίηση του εμβολιασμού – Τι θα κάνει η Ελλάδα

Ξεκίνησε νέος κύκλος επιστημονικών συνεδριάσεων από ομάδα ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων του αμερικανικού FDA, για την πορεία των εμβολιασμών κατά της COVID-19. Οδηγό και για τις υπόλοιπες...

ΕΠΙΒΡΑΔΥΝΣΗ ΤΗΣ ΓΗΡΑΝΣΗΣ ΚΑΙ ΜΑΚΡΟΖΩΙΑ: ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ‘Η ΟΥΤΟΠΙΑ; 

O χρόνος ζωής   έχει σχεδόν διπλασιαστεί τα τελευταία εκατόν πενήντα με διακόσια χρόνια. Η αύξηση όμως του προσδόκιμου της επιβίωσης σήμερα, οφείλεται κυρίως στην πρόληψη καθώς...

Ετικέτες