Στην 4η θέση της Ευρώπης η Ελλάδα σε υπερβάλλουσα θνησιμότητα τον Νοέμβριο 2022

Τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα της Eurostat. Σε τι επίπεδα κυμάνθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατά μέσον όρο και ανά χώρα

Η υπερβάλλουσα θνησιμότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση μειώθηκε αρκετά το Νοέμβριο του 2022, έναντι των προηγουμένων μηνών του έτους, με τον συνολικό αριθμό των θανάτων να προσεγγίζει πλέον τα προ της πανδημίας επίπεδα, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Στατιστική Αρχή (Eurostat).

Σύμφωνα με επιδημιολογικά δεδομένα που έδωσε στη δημοσιότητα, τον περασμένο Νοέμβριο καταγράφηκαν 6,7% περισσότεροι θάνατοι απ’ όσοι ήταν ο μέσος όρος τούς αντίστοιχους μήνες της περιόδου 2016-2019. Η υπερβάλλουσα θνησιμότητα έναν μήνα νωρίτερα, τον Οκτώβριο του 2022, ήταν 10,6%.

Σε απόλυτους αριθμούς, το ποσοστό του 6,7% σημαίνει ότι τον Νοέμβριο του 2022 πέθαναν 25.000 περισσότεροι άνθρωποι απ’ ό,τι κάθε Νοέμβριο των προπανδημικών ετών.

Ωστόσο ο αριθμός αυτός είναι ένα κλάσμα των απωλειών σε ανθρώπινες ζωές που είχαν καταγραφεί τα δύο πρώτα χρόνια της πανδημίας. Ειδικότερα ήταν:151.000 πρόσθετοι θάνατοι το Νοέμβριο του 2020 (υπερβάλλουσα θνησιμότητα 40%)

100.000 πρόσθετοι θάνατοι το Νοέμβριο του 2021 (υπερβάλλουσα θνησιμότητα 27%)

Ανά χώρα

Η Αρχή επισημαίνει ότι το ποσοστό του 6,7% αποτελεί τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η υπερβάλλουσα θνησιμότητα ανά χώρα εξακολουθεί να παρουσιάζει μεγάλη διακύμανση.

Στην πραγματικότητα, από τα κράτη-μέλη της ΕΕ τα τρία δεν είχαν καθόλου πρόσθετους θανάτους τον συγκεκριμένο μήνα. Αντιθέτως, είχαν λιγότερους θανάτους απ’ ό,τι τον αντίστοιχο μήνα της περιόδου 2016-2019. Τα κράτη αυτά και η διαφορά στους θανάτους το Νοέμβριο του 2022 ήταν:Η Ρουμανία (μείωση κατά 6%)

Η Βουλγαρία (-3%)

Η Σλοβακία (-2%)

Η Ιταλία είχε ελάχιστη υπερβάλλουσα θνησιμότητα (μόλις 0,5%). Ακολουθούν Βέλγιο και Λιθουανία με 1% η κάθε μία, η Σουηδία με 2% και Πολωνία, Ισπανία με 3%.

Στον αντίποδα, τους περισσότερους πρόσθετους θανάτους είχε η Κύπρος, με ποσοστό 23,8%. Ακολουθεί η Φινλανδία με 20,5% και η Γερμανία με 15,6%. Την 4η χειρότερη θέση στην Ευρώπη μοιράζονται Ελλάδα και Ιρλανδία με 14,9%. Έκτη είναι η Σλοβενία με 14,7%.

Υπενθυμίζεται ότι η υπερβάλλουσα θνησιμότητα αφορά τις απώλειες σε ανθρώπινες ζωές από κάθε αιτία, έναντι προηγούμενων ετών. Τα τελευταία χρόνια συμπίπτει κυρίως με την πανδημία που προκαλεί ο κορωνοϊός.

Πηγή: http://medispin.blogspot.com/2023/01/4-2022.html

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Θεραπεία επαναστένωσης στεφανιαίας αρτηρίας με απλή αγγειοπλαστική, αγγειοπλαστική με μπαλόνι πακλιταξέλης και με εμφύτευση ενδοπρόθεσης πακλιταξέλης: 10ετή αποτελέσματα της μελέτης ISAR-DESIRE 3

Με στόχο τη διερεύνηση της ιδανικής θεραπείας στην επαναστένωση ενός drug-eluting stent των στεφανιαίων αγγείων, στη μελέτη ISAR-DESIRE 3 συμπεριελήφθησαν 402 ασθενείς οι οποίοι...

Υποπαραθυρεοειδισμός: Οι τροφές που πρέπει να αποφεύγετε

Αν πάσχετε από υποπαραθυρεοειδισμό, το να αποφύγετε ορισμένες τροφές θα σας βοηθήσει να διαχειρίζεστε τα επίπεδα ορμονών και θρεπτικών συστατικών στο σώμα σας καλύτερα. Όταν...

Αλλαγές σε ΕΚΑΒ και Επείγοντα τους επόμενους μήνες

Αλλαγές σε ΕΚΑΒ και Επείγοντα τους επόμενους μήνες – Τι προανήγγειλε ο Κ.Μητσοτάκης Τι σχεδιάζει να αλλάξει στο ΕΚΑΒ η ΝΔ μετά τα 3 περιστατικά...

Ετικέτες