Σεμαγλουτίδη: Θετικά τα Πρώτα Δεδομένα από τη Χορήγησή της σε Μορφή Χαπιού

Τη χορήγηση της σεμαγλουτίδης σε μορφή χαπιού εξέτασε μία νέα κλινική δοκιμή φάσης 3, τα αποτελέσματα της οποίας ανακοινώθηκαν πριν από λίγες ημέρες. Η σεμαγλουτίδη είναι ένα φάρμακο που τυπικά χορηγείται ενέσιμα και αυτή τη στιγμή είναι αρκετά δημοφιλές χάρη στην εξαιρετική αποτελεσματικότητα που έχει για την απώλεια βάρους.

Στην κλινική δομή που εξέτασε τη χορήγηση του φαρμάκου σε μορφή χαπιού συμμετείχαν συνολικά 667 εθελοντές με παχυσαρκία. Οι εθελοντές χωρίστηκαν σε δύο ομάδες εκ των οποίων η μία έλαβε το χάπι της σεμαγλουτίδης, ενώ η άλλη έλαβε placebo και αποτέλεσε την ομάδα ελέγχου.

Από την ανάλυση των δεδομένων οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι οι εθελοντές της πρώτης ομάδας περιόρισαν το σωματικό τους βάρος κατά 15.1%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην ομάδα ελέγχου ήταν μόλις 2.4%.

Προφανώς, αν αποδειχθεί ότι το φάρμακο είναι εξίσου αποτελεσματικό σε μορφή χαπιού, αυτό θα διευκολύνει τη χορήγησή του σε περισσότερα άτομα που το χρειάζονται. Σε μία εποχή όπου τα ποσοστά παχυσαρκίας αυξάνονται συνεχώς, ένα χάπι που θα μπορούσε να βοηθήσει στην απώλεια βάρους θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο.

Η σεμαγλουτίδη είχε αναπτυχθεί αρχικά για την αντιμετώπιση του διαβήτη τύπου 2. Το φάρμακο ρυθμίζει την παραγωγή ινσουλίνης και μιμείται την ορμόνη GLP-1, η οποία μειώνει την όρεξη και ενισχύει την απώλεια βάρους.

Αυτή τη στιγμή, όπως προαναφέρθηκε, η σεμαγλουτίδη χορηγείται ενέσιμα σε εβδομαδιαία βάση. Ωστόσο, αυτή η οδός χορήγησης προκαλεί δυσφορία σε αρκετούς ασθενείς οι οποίοι τελικά εγκαταλείπουν τη θεραπεία με το φάρμακο. Καταλαβαίνουμε, επομένως, ότι η χορήγηση του φαρμάκου από του στόματος θα μπορούσε ίσως να αυξήσει τον αριθμό των ασθενών που ολοκληρώνουν τη θεραπεία με αυτό.

Σήμερα κυκλοφορεί ήδη ένα χάπι σεμαγλουτίδης σε ορισμένες χώρες, ωστόσο η αποτελεσματικότητά του είναι σχετικά χαμηλή στη δόση που χορηγείται (14γρ). Η νέα κλινική δοκιμή εξέτασε υψηλότερες δόσεις του φαρμάκου (50γρ) οι οποίες τελικά αποδείχθηκαν ιδιαίτερα αποτελεσματικές.

Στις δόσεις αυτές, εμφανίστηκαν ωστόσο και ορισμένες ανεπιθύμητες ενέργειες οι οποίες εντοπίστηκαν κυρίως στο γαστρεντερικό σύστημα. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το φάρμακο θα πρέπει να λαμβάνεται με άδειο στομάχι, γεγονός που πιθανώς επηρεάζει τον κίνδυνο στομαχικών διαταραχών.

Τα δύο πιο δημοφιλή φάρμακα με σεμαγλουτίδη σήμερα έχουν αναπτυχθεί από τη Novo Nordisk. Η ίδια εταιρεία έκανε και την κλινική δοκιμή που εξέτασε τη χορήγηση του φαρμάκου σε μορφή χαπιού. Ωστόσο, άλλες εταιρείες, μεταξύ των οποίων και η Pfizer, έχουν αρχίσει ήδη να αναπτύσσουν φάρμακα τα οποία στοχεύουν στους υποδοχείς του GLP-1 με σκοπό την αντιμετώπιση του διαβήτη και της παχυσαρκίας.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα φάρμακα που περιέχουν σεμαγλουτίδη χορηγούνται σήμερα μόνο σε ασθενείς με δείκτη μάζας σώματος πάνω από 30 ή σε ασθενείς με ΔΜΣ πάνω από 27 και συννοσηρότητες, όπως ο διαβήτης, η υπέρταση και η λιπώδης διήθηση του ήπατος.

Επιμέλεια: Παναγιώτης Τσαπόγας MD

Πηγή: https://pathologia.eu/enimerosi/diabitis/semagloutidi-thetika-ta-prota-dedomena-apo-ti-chorigisi-tis-se-morfi-chapiou/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου: Η γνήσια μεταρρύθμιση

Η καλύτερη λοιπόν διαχείριση αντανακλά και στην καλύτερη εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος, καθώς όταν ένας φορέας έχει καλύτερα αποτελέσματα και αξιολόγηση, αυτομάτως υπηρετεί και...

Υπέρογκα ποσά δαπανώνται για την αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Κοινωνική δράση της ΕΚΕ με ενημέρωση και δωρεάν εξετάσεις

Το κόστος της καρδιαγγειακής νόσου στην Ευρώπη  προκαλεί σοκ.  Σε μια ολοκληρωμένη ανάλυση στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Καρδιολογίας που έλαβε χώρα στο Άμστερνταμ ανακοινώθηκε...

Σε δημόσια διαβούλευση σ/ν για μείωση αναμονής για χειρουργεία & έλεγχο των ελλείψεων στα φάρμακα

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την Ενιαία Λίστα Χειρουργείων, τη δημιουργία Ηλεκτρονικού Συστήματος παρακολούθησης της διακίνησης...

Ετικέτες