Σεμαγλουτίδη για απώλεια βάρους: Νεότερα Δεδομένα

Πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Diabetes, Obesity and Metabolism δείχνει ότι μόλις οι ασθενείς σταματήσουν να χρησιμοποιούν σεμαγλουτίδη για να αδυνατίσουν, είναι πολύ πιθανό να πάρουν πίσω το όποιο βάρος έχασαν μόλις σταματήσουν το φάρμακο.

Η σεμαγλουτίδη έχει εγκριθεί από τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για τη θεραπεία της παχυσαρκίας στους ενήλικες. Επιτρέπεται να χορηγείται μία φορά την εβδομάδα με υποδόρια έγχυση σε άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω.

Σύμφωνα με τον δρ. Ibiye Owei, επίκουρο καθηγητή στο Κέντρο Επιστημών Υγείας του πανεπιστημίου Texas Tech, η σεμαγλουτίδη είναι ένας αγωνιστής πεπτιδίου-1 (GLP-1) που αρχικά είχε κυκλοφορήσει με άδεια για θεραπεία του διαβήτη.

“Λειτουργεί κάνοντας τους ανθρώπους να αισθάνονται χορτάτοι πιο εύκολα και καταστέλλοντας την όρεξη, ώστε να μην αισθάνονται τόσο πεινασμένοι. Ένας από τους τρόπους με τους οποίους το κάνει αυτό είναι με την επιβράδυνση της εκκένωσης του στομάχου, ώστε να υπάρχει ένα αίσθημα κορεσμού”.

Ο δρ. Owei πρόσθεσε ότι ως παχύσαρκο άτομο ορίζεται εκείνο με Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) 30 και άνω ή ΔΜΣ 27 και άνω μαζί με επιπλοκές που σχετίζονται με το βάρος, όπως υπέρταση ή διαβήτης τύπου 2. Αυτά τα άτομα είναι κανονικά υποψήφια για να χρησιμοποιήσουν την σεμαγλουτίδη για αδυνάτισμα.

Η σεμαγλουτίδη είναι μια από τις πιο αποτελεσματικές θεραπείες για την παχυσαρκία

Σύμφωνα με την δρ. Kathleen Dungan, ενδοκρινολόγο στο Τμήμα Ενδοκρινολογίας, Διαβήτη & Μεταβολισμού στο Ιατρικό Κέντρο Wexner του πανεπιστημίου του Οχάιο, υπάρχουν πολλά πιθανά οφέλη από τη χρήση της σεμαγλουτίδης:

“Είναι μία από τις πιο αποτελεσματικές θεραπείες που διατίθενται για οποιαδήποτε πάθηση, πέραν της βαριατρικής χειρουργικής. Επιπλέον, υπάρχουν ενδείξεις ότι η χρήση της σεμαγλουτίδης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη και μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη σε άτομα που έχουν προδιαβήτη”.

Τι συμβαίνει όταν σταματήσετε να παίρνετε σεμαγλουτίδη

Αν και μπορεί να μοιάζει ως θαυματουργό φάρμακο σε όσους πάσχουν από διαβήτη και παχυσαρκία, η αλήθεια είναι ότι τα αποτελέσματα διαρκούν μόνο όσο το παίρνετε.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο του 2022, η οποία προσπάθησε να εξετάσει τις αλλαγές στο σωματικό βάρος και τους καρδιομεταβολικούς παράγοντες κινδύνου μετά τη διακοπή του φαρμάκου, διαπίστωσε ότι:

  • Μετά από ένα έτος οι χρήστες είχαν ανακτήσει το 67% του βάρους που είχαν χάσει.
  • Οι θετικές αλλαγές που είχαν δει στους καρδιομεταβολικούς παράγοντες κινδύνου, όπως η αρτηριακή πίεση, η χοληστερόλη, η HbA1c και η C-αντιδρώσα πρωτεΐνη είχαν παρομοίως αντιστραφεί.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, αυτά τα ευρήματα ενισχύουν την ανάγκη συνέχισης της θεραπείας προκειμένου να διατηρηθούν τα οφέλη του φαρμάκου.

Γιατί μετά την σεμαγλουτίδη ξαναπαίρνετε το βάρος που χάσατε

Σύμφωνα με την δρ. Dungan, αυτό συμβαίνει πολύ απλά επειδή η σεμαγλουτίδη δεν θεραπεύει τα υποκείμενα ζητήματα που οδήγησαν σε αύξηση βάρους εξαρχής.

Η γνωστή influencer στο TikTok, Remi Bader, ήταν προσφάτως προσκεκλημένη στο podcast «Not Skinny But Not Fat» και είπε ότι πήρε πίσω στο διπλάσιο τα κιλά που αρχικά έχασε με τη σεμαγλουτίδη.

«Είδα έναν γιατρό, και μου είπε, είναι 100% επειδή πήρα το Ozempic (σ.σ. εμπορική ονομασία ενός φαρμάκου σεμαγλουτίδης στις ΗΠΑ)», δήλωσε η Bader.

Η Owei εξήγησε ότι η μεταβολική προσαρμογή συμβαίνει όταν οι ασθενείς χάνουν βάρος και αυτό μπορεί να συμβάλει στην αύξηση βάρους, όταν τελειώσει η φαρμακευτική αγωγή.

Ωστόσο, είπε ότι αυτή η επίδραση δεν είναι μοναδική για τη σεμαγλουτίδη:

“Αυτό συμβαίνει ανεξάρτητα από την μέθοδο απώλειας βάρους που εφαρμόζετε”, είπε, επισημαίνοντας μια μελέτη που έδειξε ότι οι διαγωνιζόμενοι του τηλεοπτικού σόου «The Biggest Loser» είχαν πετύχει μείωση του μεταβολικού ρυθμού σε κατάσταση ηρεμίας, κάτι που παρέμεινε 6 χρόνια μετά το τέλος του διαγωνισμού.

Πηγή: https://www.healthline.com, https://www.iatropedia.gr/ygeia/semagloutidi-gia-apoleia-varous-giati-osoi-to-dokimazoun-ksanapairnoun-to-varos-meta/162342/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Η τεχνητή νοημοσύνη αξιολογεί τον καρδιαγγειακό κίνδυνο κατά τη διάρκεια αξονικής τομογραφίας

Η απεικονιστική μέθοδος που μετρά το ασβέστιο στις αρτηρίες και τα μεγέθη των θαλάμων της καρδιάς και του καρδιακού μυός θα μπορούσε να εντοπίσει...

Σε ποιες περιπτώσεις οι γιατροί αποφασίζουν την εισαγωγή του ασθενή σε ΜΕΘ

Αυστηρά και πολύ συγκεκριμένα είναι τα κριτήρια εισαγωγής ασθενών σε ΜΕΘ, σύμφωνα με κείμενο που συνέταξε η Επιτροπή ΜΕΘ και υπέγραψε ομοφώνως το 2020...

Εμβόλια: Ποια λοιμώδη νοσήματα αντιμετωπίζονται

Ασπίδα αποτελεί ο εμβολιασμός έναντι των λοιμωδών νοσημάτων τονίστηκε ε εκδήωση της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ), της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων και της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, με...

Ετικέτες