Σε κλινική δοκιμή το πρώτο φάρμακο που παρήχθη αποκλειστικά από την τεχνητή νοημοσύνη

Η Insilico Medicine, μια startup βιοτεχνολογίας με έδρα το Χονγκ Κονγκ, δημιούργησε το φάρμακο, INS018_055, ως θεραπευτική αγωγή για την ιδιοπαθή πνευμονική ίνωση, μια χρόνια ασθένεια των πνευμόνων. 

Το πρώτο φάρμακο που δημιουργήθηκε αποκλειστικά από την τεχνητή νοημοσύνη μπήκε σε κλινικές δοκιμές με ανθρώπους  αυτή την εβδομάδα.

Η Insilico Medicine, μια startup βιοτεχνολογίας με έδρα το Χονγκ Κονγκ, δημιούργησε το φάρμακο, INS018_055, ως θεραπευτική αγωγή για την ιδιοπαθή πνευμονική ίνωση, μια χρόνια ασθένεια των πνευμόνων. 

«Είναι το πρώτο φάρμακο που παρήχθη αποκλειστικά από την τεχνητή νοημοσύνη, το οποίο φτάνει σε κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους, και συγκεκριμένα σε δοκιμές Φάσης ΙΙ με ασθενείς», δήλωσε στο CNBC ο Alex Zhavoronkov, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Insilico Medicine. “Ενώ υπάρχουν άλλα φάρμακα σχεδιασμένα με τεχνητή νοημοσύνη σε δοκιμές, το δικό μας φάρμακο είναι το πρώτο φάρμακο με έναν νέο στόχο που ανακαλύφθηκε από την τεχνητή νοημοσύνη και έναν νέο σχεδιασμό που δημιουργήθηκε από αυτήν.”

Η διαδικασία ανακάλυψης του νέου φαρμάκου ξεκίνησε το 2020, με την ελπίδα να δημιουργηθεί ένα φάρμακο για να ξεπεραστούν οι προκλήσεις με τις τρέχουσες θεραπείες για την πάθηση, οι οποίες επικεντρώνονται κυρίως στην επιβράδυνση της εξέλιξης και μπορεί να προκαλέσουν δυσάρεστες παρενέργειες, είπε ο Zhavoronkov.

Πρόσθεσε ότι η Insilico επέλεξε να επικεντρωθεί στην IPF εν μέρει λόγω των επιπτώσεων της πάθησης στη γήρανση και ότι η εταιρεία έχει άλλα 2 φάρμακα που παράγονται εν μέρει από την τεχνητή νοημοσύνη στο κλινικό στάδιο. Το ένα είναι φάρμακο για την Covid-19 σε κλινικές δοκιμές φάσης 1 και το άλλο για τον καρκίνο, συγκεκριμένα ένας «αναστολέας USP1 για τη θεραπεία συμπαγών όγκων», που πρόσφατα έλαβε έγκριση από την FDA για την έναρξη κλινικών δοκιμών.

«Όταν ξεκίνησε αυτή η εταιρεία, επικεντρωθήκαμε σε αλγόριθμους — αναπτύσσοντας την τεχνολογία που θα μπορούσε να ανακαλύψει και να σχεδιάσει νέα μόρια», είπε ο Zhavoronkov. «Δεν φανταζόμουν ποτέ εκείνες τις πρώτες μέρες ότι θα έφτανε τα δικά μου φάρμακα τεχνητής νοημοσύνης σε κλινικές δοκιμές με ασθενείς. Αλλά συνειδητοποιήσαμε ότι για να επικυρώσουμε την πλατφόρμα μας τεχνητής νοημοσύνης, έπρεπε όχι μόνο να σχεδιάσουμε ένα νέο φάρμακο για έναν νέο στόχο, αλλά να το φέρουμε σε κλινικές δοκιμές για να αποδείξουμε ότι η τεχνολογία μας λειτούργησε».

Η τρέχουσα μελέτη του φαρμάκου IPF είναι μια τυχαιοποιημένη, διπλά τυφλή, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο δοκιμή που πραγματοποιείται για 12 εβδομάδες στην Κίνα και η Insilico σχεδιάζει να επεκτείνει τους συμμετέχοντες σε 60 άτομα, σε 40 τοποθεσίες στις ΗΠΑ και την Κίνα. Εάν η τρέχουσα μελέτη φάσης ΙΙ είναι επιτυχής, θα προχωρήσει σε μια άλλη μελέτη με μεγαλύτερη κοόρτη και, στη συνέχεια, δυνητικά θα φτάσει στη φάση ΙΙΙ με εκατοντάδες συμμετέχοντες.

«Αναμένουμε να έχουμε αποτελέσματα από την τρέχουσα δοκιμή Φάσης ΙΙ το επόμενο έτος», δήλωσε.

Πηγή: https://www.iatronet.gr/article/117543/se-klinikh-dokimh-to-proto-farmako-poy-parhhthh-apokleistika-apo-thn-tehnhth-nohmosynh-

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου: Η γνήσια μεταρρύθμιση

Η καλύτερη λοιπόν διαχείριση αντανακλά και στην καλύτερη εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος, καθώς όταν ένας φορέας έχει καλύτερα αποτελέσματα και αξιολόγηση, αυτομάτως υπηρετεί και...

Υπέρογκα ποσά δαπανώνται για την αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Κοινωνική δράση της ΕΚΕ με ενημέρωση και δωρεάν εξετάσεις

Το κόστος της καρδιαγγειακής νόσου στην Ευρώπη  προκαλεί σοκ.  Σε μια ολοκληρωμένη ανάλυση στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Καρδιολογίας που έλαβε χώρα στο Άμστερνταμ ανακοινώθηκε...

Σε δημόσια διαβούλευση σ/ν για μείωση αναμονής για χειρουργεία & έλεγχο των ελλείψεων στα φάρμακα

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την Ενιαία Λίστα Χειρουργείων, τη δημιουργία Ηλεκτρονικού Συστήματος παρακολούθησης της διακίνησης...

Ετικέτες