Ριλμενιδίνη: Ένα Αντιϋπερτασικό Φάρμακο στην Αντιμετώπιση της Γήρανσης

Η ριλμενιδίνη, ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται σήμερα για την αντιμετώπιση της υπέρτασης, φαίνεται ότι μπορεί να επιβραδύνει τη διαδικασία της γήρανσης, τουλάχιστον στα πειραματόζωα, όπως υποστηρίζει μία νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Aging Cell.

Οι επιστήμονες της παραπάνω μελέτης αποφάσισαν να εξερευνήσουν το φάρμακο αυτό, καθώς προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι μιμείται τις επιδράσεις του περιορισμού των θερμίδων σε κυτταρικό επίπεδο. Ο περιορισμός των θερμίδων, διατηρώντας παράλληλα τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες για τον οργανισμό, έχει συνδεθεί με μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής σε αρκετά μοντέλα πειραματοζώων.

Προς το παρόν δεν γνωρίζουμε ακόμα αν αντίστοιχες προσεγγίσεις μπορεί να προσφέρουν οφέλη και στον άνθρωπο.

Στα πλαίσια της παρούσας μελέτης, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν σκώληκες του είδους Caernorhabditis elegans, τους οποίους χώρισαν σε δύο ομάδες. Η μία ομάδα έλαβε ριλμενιδίνη, ενώ η άλλη αποτέλεσε την ομάδα ελέγχου. Όπως διαπίστωσε η ομάδα, τα πειραματόζωα που έλαβαν το φάρμακο είχαν μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής και βελτίωσαν αρκετούς δείκτες της γενικότερης υγείας.

«Στη μελέτη μας καταφέραμε να δείξουμε για πρώτη φορά ότι η ριλμενιδίνη μπορεί να αυξήσει το προσδόκιμο ζωής σε πειραματόζωα. Ο στόχος μας τώρα είναι να εξερευνήσουμε αν το φάρμακο αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για άλλες ενδείξεις εκτός της υπέρτασης στον άνθρωπο», αναφέρουν οι συγγραφείς.

Περαιτέρω πειράματα που έκανε η ομάδα αποκάλυψαν ότι το φάρμακο επάγει αλλαγές που συνδέονται με τον περιορισμό των θερμίδων σε νεφρικούς και ηπατικούς ιστούς.

Προσπαθώντας να εξερευνήσουν τους μηχανισμούς για τα οφέλη που προσφέρει το φάρμακο, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η αποτελεσματικότητα του τελευταίου εξαρτάται από τον υποδοχέα nish-1. Κατά συνέπεια, όπως υποστήριξε η ομάδα, ο υποδοχέας αυτός πιθανώς θα μπορούσε να αποτελέσει στόχο για την ανάπτυξη φαρμάκων με σκοπό την αντιμετώπιση της γήρανσης.

«Παρατηρήσαμε ότι όταν αφαιρέσαμε τον υποδοχέα nish-1 από τα ποντίκια, η αποτελεσματικότητα της ριλμενιδίνης μειώθηκε σημαντικά. Ωστόσο, όταν ο υποδοχέας αυτός ενεργοποιήθηκε ξανά, το προσδόκιμο των πειραματοζώων που έπαιρναν ριλμενιδίνη αυξήθηκε κατακόρυφα», εξήγησε η ομάδα.

Η ριλμενιδίνη είναι ένα φάρμακο που λεχει εξεταστεί εκτενώς σήμερα αναφορικά με τις ανεπιθύμητες ενέργειες που μπορεί να προκαλέσει και θεωρείται αρκετά ασφαλές.

Καταλήγοντας, οι επιστήμονες της μελέτης υποστήριξαν ότι θα χρειαστεί αρκετός καιρός για να διαπιστώσουμε αν το φάρμακο έχει πράγματι χρησιμότητα για την αντιμετώπιση της γήρανσης και στον άνθρωπο, ωστόσο τα πρώτα δείγματα από τη μελέτη τους στα πειραματόζωα σίγουρα δημιουργούν αισιοδοξία.

Eπιμέλεια: Αντώνιος Δημητρακόπουλος MD, PhD,Ειδικός Παθολόγος Διευθυντής Γ’ Παθολογικής Κλινικής Ερρίκος Ντυνάν HC, ΕΔΙΠ Παθολογίας-Ανοσολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ

Πηγή: https://pathologia.eu/enimerosi/eswterikh-pathologia/rilmenidini-ena-antiypertasiko-farmako-stin-antimetopisi-tis-giransis/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Νέα μελέτη για την κολπική μαρμαρυγή: Αυτή είναι η γνωστή βιταμίνη που μειώνει τον κίνδυνο μέχρι και 32%

Μια βιταμίνη που πρέπει να υπάρχει στην διατρόφη μας, είναι ικανή να μειώσει τον κίνδυνο της κολπικής μαρμαρυγής πάνω από 30%, σύμφωνα με τους...

Η δίαιτα DASH είναι πιθανό να μειώνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας σε γυναίκες με καρκίνο μαστού

Δίνει έμφαση στα φρούτα, τα λαχανικά, την ολική άλεση, την άπαχη πρωτεΐνη και τα χαμηλά σε λιπαρά γαλακτοκομικά. Η υγιεινή διατροφή μπορεί να μειώσει τον...

Υπέρταση, Stress και Guidelines

Στην πρόσφατη έκδοση (2023) των νέων οδηγιών (guidelines) της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Υπέρτασης (ESH) η επίδραση του stress στην εμφάνιση χρόνιας υπέρτασης θεωρείται μικρή, αλλά και η αντιμετώπιση του...

Ετικέτες