Ριλμενιδίνη: Ένα Αντιϋπερτασικό Φάρμακο στην Αντιμετώπιση της Γήρανσης

Η ριλμενιδίνη, ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται σήμερα για την αντιμετώπιση της υπέρτασης, φαίνεται ότι μπορεί να επιβραδύνει τη διαδικασία της γήρανσης, τουλάχιστον στα πειραματόζωα, όπως υποστηρίζει μία νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Aging Cell.

Οι επιστήμονες της παραπάνω μελέτης αποφάσισαν να εξερευνήσουν το φάρμακο αυτό, καθώς προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι μιμείται τις επιδράσεις του περιορισμού των θερμίδων σε κυτταρικό επίπεδο. Ο περιορισμός των θερμίδων, διατηρώντας παράλληλα τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες για τον οργανισμό, έχει συνδεθεί με μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής σε αρκετά μοντέλα πειραματοζώων.

Προς το παρόν δεν γνωρίζουμε ακόμα αν αντίστοιχες προσεγγίσεις μπορεί να προσφέρουν οφέλη και στον άνθρωπο.

Στα πλαίσια της παρούσας μελέτης, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν σκώληκες του είδους Caernorhabditis elegans, τους οποίους χώρισαν σε δύο ομάδες. Η μία ομάδα έλαβε ριλμενιδίνη, ενώ η άλλη αποτέλεσε την ομάδα ελέγχου. Όπως διαπίστωσε η ομάδα, τα πειραματόζωα που έλαβαν το φάρμακο είχαν μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής και βελτίωσαν αρκετούς δείκτες της γενικότερης υγείας.

«Στη μελέτη μας καταφέραμε να δείξουμε για πρώτη φορά ότι η ριλμενιδίνη μπορεί να αυξήσει το προσδόκιμο ζωής σε πειραματόζωα. Ο στόχος μας τώρα είναι να εξερευνήσουμε αν το φάρμακο αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για άλλες ενδείξεις εκτός της υπέρτασης στον άνθρωπο», αναφέρουν οι συγγραφείς.

Περαιτέρω πειράματα που έκανε η ομάδα αποκάλυψαν ότι το φάρμακο επάγει αλλαγές που συνδέονται με τον περιορισμό των θερμίδων σε νεφρικούς και ηπατικούς ιστούς.

Προσπαθώντας να εξερευνήσουν τους μηχανισμούς για τα οφέλη που προσφέρει το φάρμακο, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η αποτελεσματικότητα του τελευταίου εξαρτάται από τον υποδοχέα nish-1. Κατά συνέπεια, όπως υποστήριξε η ομάδα, ο υποδοχέας αυτός πιθανώς θα μπορούσε να αποτελέσει στόχο για την ανάπτυξη φαρμάκων με σκοπό την αντιμετώπιση της γήρανσης.

«Παρατηρήσαμε ότι όταν αφαιρέσαμε τον υποδοχέα nish-1 από τα ποντίκια, η αποτελεσματικότητα της ριλμενιδίνης μειώθηκε σημαντικά. Ωστόσο, όταν ο υποδοχέας αυτός ενεργοποιήθηκε ξανά, το προσδόκιμο των πειραματοζώων που έπαιρναν ριλμενιδίνη αυξήθηκε κατακόρυφα», εξήγησε η ομάδα.

Η ριλμενιδίνη είναι ένα φάρμακο που λεχει εξεταστεί εκτενώς σήμερα αναφορικά με τις ανεπιθύμητες ενέργειες που μπορεί να προκαλέσει και θεωρείται αρκετά ασφαλές.

Καταλήγοντας, οι επιστήμονες της μελέτης υποστήριξαν ότι θα χρειαστεί αρκετός καιρός για να διαπιστώσουμε αν το φάρμακο έχει πράγματι χρησιμότητα για την αντιμετώπιση της γήρανσης και στον άνθρωπο, ωστόσο τα πρώτα δείγματα από τη μελέτη τους στα πειραματόζωα σίγουρα δημιουργούν αισιοδοξία.

Eπιμέλεια: Αντώνιος Δημητρακόπουλος MD, PhD,Ειδικός Παθολόγος Διευθυντής Γ’ Παθολογικής Κλινικής Ερρίκος Ντυνάν HC, ΕΔΙΠ Παθολογίας-Ανοσολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ

Πηγή: https://pathologia.eu/enimerosi/eswterikh-pathologia/rilmenidini-ena-antiypertasiko-farmako-stin-antimetopisi-tis-giransis/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου: Η γνήσια μεταρρύθμιση

Η καλύτερη λοιπόν διαχείριση αντανακλά και στην καλύτερη εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος, καθώς όταν ένας φορέας έχει καλύτερα αποτελέσματα και αξιολόγηση, αυτομάτως υπηρετεί και...

Υπέρογκα ποσά δαπανώνται για την αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Κοινωνική δράση της ΕΚΕ με ενημέρωση και δωρεάν εξετάσεις

Το κόστος της καρδιαγγειακής νόσου στην Ευρώπη  προκαλεί σοκ.  Σε μια ολοκληρωμένη ανάλυση στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Καρδιολογίας που έλαβε χώρα στο Άμστερνταμ ανακοινώθηκε...

Σε δημόσια διαβούλευση σ/ν για μείωση αναμονής για χειρουργεία & έλεγχο των ελλείψεων στα φάρμακα

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την Ενιαία Λίστα Χειρουργείων, τη δημιουργία Ηλεκτρονικού Συστήματος παρακολούθησης της διακίνησης...

Ετικέτες