Προσωπικός γιατρός: Οι 3 «ποινές» για όσους δεν εγγραφούν – Τι θα ισχύσει

Προσωπικός γιατρός: Οι 3 «ποινές» για όσους δεν εγγραφούν – Τι θα ισχύσει
Υποχρεωτικός ουσιαστικά ο προσωπικός γιατρός για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ

Υλοποιείται άμεσα ο «προσωπικός γιατρός» που θεσμοθετήθηκε με το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε από το υπουργείο Υγείας για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Μάλιστα τις επόμενες ημέρες και το αργότερο έως τις 15 Ιουνίου, αναμένεται να έχουν εκδοθεί και οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις που θα διευκρινίζουν όλες τις λεπτομέρειες για το πώς θα εφαρμοσθεί ο προσωπικός γιατρός. Στις 16 Ιουνίου άλλωστε αναμένεται να παρουσιασθεί ο θεσμός στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα, καθώς αποτελεί μνημονιακή δέσμευση της χώρας.
Από την ημέρα που θα εκδοθούν οι υπουργικές αποφάσεις, θα υπάρχει περιθώριο ενός εξαμήνου κατά το οποίο οι πολίτες θα πρέπει να επιλέξουν και να εγγραφούν στον προσωπικό τους γιατρό. Διαφορετικά θα υπάρχουν τρεις βασικές «ποινές» οι οποίες θα εφαρμοσθούν όμως 6 μήνες μετά την έναρξη των εγγραφών όπως θα προβλέπεται στις υπουργικές αποφάσεις, σύμφωνα με πηγές του HealthReport.gr.
Προσωπικός γιατρός με ποινές
Μέσα στο επόμενο εξάμηνο θα πρέπει ο κάθε πολίτης να επιλέξει τον προσωπικό του γιατρό ώστε να παρακολουθεί την υγεία του και να προσφέρει τις υπηρεσίες του όταν απαιτούνται.
Η επιλογή θα μπορεί να γίνει ανεξάρτητα από την περιοχή, είτε ανάμεσα σε γιατρούς που σήμερα υπηρετούν σε δημόσιες δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας δηλαδή στα Κέντρα Υγείας, στις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ), σε πολυϊατρεία κλπ., είτε ανάμεσα σε ιδιώτες γιατρούς.
Οι «ποινές»
Όσοι πολίτες δεν διαθέτουν προσωπικό γιατρό θα έχουν «ποινές» που θα κοστίζουν και στην τσέπη τους.
Ειδικότερα με βάση τις ρυθμίσεις που αναμένεται να προωθήσει το υπουργείο Υγείας:
-Δεν θα μπορούν να παραπεμφθούν σε νοσοκομεία. Συνεπώς θα πρέπει να επιλέγουν ιδιωτικό νοσοκομείο για να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες τους όπου μάλιστα δεν θα υπάρχει κάλυψη από τον ΕΟΠΥΥ αφού δεν θα έχει εκδοθεί παραπεμπτικό.
-Θα πληρώνουν μεγαλύτερες συμμέτοχες σε ιατρικές πράξεις και εξετάσεις αλλά και σε φάρμακα. Το ακριβές ποσοστό θα ορίζεται στις υπουργικές αποφάσεις αλλά όπως έχει δηλώσει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ειδικά για τα φάρμακα θα είναι πιθανώς αυξημένο κατά 10%. Δηλαδή ενώ η συμμετοχή σήμερα για τη αγορά φαρμάκων φθάνει έως το 25%, όποιος δεν θα έχει συνταγή από προσωπικό γιατρό μπορεί να πληρώνει και 35%.
-Δεν θα έχουν προτεραιότητα για ραντεβού για ιατρικές υπηρεσίες στο ΕΣΥ, αφού αυτά θα κλείνονται μέσω του προσωπικού γιατρού και επομένως θα προηγούνται οι πολίτες που έχουν επιλέξει τον προσωπικό τους ιατρό.Ειδήσεις Υγείας χωρίς δεσμεύσεις με στόχο την ενημέρωση και την παρουσίαση όλων των πλευρών του τομέα της Υγείας από έγκριτους επιστήμονες και δημοσιογράφους.

Πηγή: http://medispin.blogspot.com/2022/06/3.html

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Η τεχνητή νοημοσύνη αξιολογεί τον καρδιαγγειακό κίνδυνο κατά τη διάρκεια αξονικής τομογραφίας

Η απεικονιστική μέθοδος που μετρά το ασβέστιο στις αρτηρίες και τα μεγέθη των θαλάμων της καρδιάς και του καρδιακού μυός θα μπορούσε να εντοπίσει...

Σε ποιες περιπτώσεις οι γιατροί αποφασίζουν την εισαγωγή του ασθενή σε ΜΕΘ

Αυστηρά και πολύ συγκεκριμένα είναι τα κριτήρια εισαγωγής ασθενών σε ΜΕΘ, σύμφωνα με κείμενο που συνέταξε η Επιτροπή ΜΕΘ και υπέγραψε ομοφώνως το 2020...

Εμβόλια: Ποια λοιμώδη νοσήματα αντιμετωπίζονται

Ασπίδα αποτελεί ο εμβολιασμός έναντι των λοιμωδών νοσημάτων τονίστηκε ε εκδήωση της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ), της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων και της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, με...

Ετικέτες