Προς ψηφιοποίηση το ΕΣΥ με καθυστέρηση ετών – Γιατί δεν προχωρά

Με αρκετές δυσκολίες και με μεγάλες καθυστερήσεις προχωρά η ψηφιοποίηση στο ΕΣΥ

Με ρυθμούς χελώνας φαίνεται ότι προχωράει η ψηφιοποίηση του ΕΣΥ. Αν και η κυβέρνηση έχει πολυδιαφημίσει τις περίφημες ψηφιακές υπηρεσίες υγείας στα νοσοκομεία πάρα αυτά δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη τίποτα, με συνέπεια οι ασθενείς να ταλαιπωρούνται καθημερινά με το τέρας της γραφειοκρατίας.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι το γεγονός ότι ο Ατομικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας που έχει εξαγγελθεί εδώ και χρόνια, στον οποίο θα ενσωματώνονταν όλες οι ιατρικές πληροφορίες των πολιτών μέχρι και σήμερα ούτε οι μισοί πολίτες δεν έχουν.

Αξιοσημείωτο είναι πως ο ατομικός φάκελος θα έκανε πιο εύκολη τη ζωή των ασθενών καθώς θα μπορούσαν να έχουν αρχειοθετημένες τις εξετάσεις τους και όλο το ιατρικό ιστορικό τους. Από την άλλη και το σύστημα υγείας θα αποκόμιζε οφέλη αφού θα ελέγχονταν όλα τα δεδομένα όπως και το κόστος των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Ένα ακόμη μειονέκτημα είναι ότι χωρίς αυτόν δεν μπορεί ούτε να εφαρμοστεί η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας αλλά ούτε και να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία από τις τεράστιες ουρές έξω από τα τμήματα των εξωτερικών ιατρείων, με τους ασθενείς να κουβαλούν σε χαρτί όλες τις ιατρικές τους εξετάσεις.

Στον πάγο ο Ατομικός ηλεκτρονικός φάκελος υγείας

Πάντως το υπουργείο Υγείας φέρεται αποφασισμένο να προχωρήσει άμεσα στην ολοκλήρωση του. Στο πλαίσιο του 9ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών ο Υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους προανήγγειλε ότι ξεκινά άμεσα η εφαρμογή του Ενιαίου Ατομικού Φακέλου Υγείας.

Από την πλευρά του ο Δημήτρης Νίκας, πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Έρευνας Υγείας & Βιοτεχνολογίας (ΣΕΙΒ) μεταξύ άλλων ανέφερε πώς : « Οι ψηφιακές τεχνολογίες υγείας παρουσιάζουν μια ευκαιρία για καλύτερα, ασφαλέστερα και αποτελεσματικότερα συστήματα παροχής υγειονομικής περίθαλψης. Για παράδειγμα, επιτρέπουν την απομακρυσμένη παρακολούθηση ασθενών, βελτιώνοντας την πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη και μειώνοντας τις ανισότητες.

Ωστόσο ένα από τα εμπόδια στην ευρεία εφαρμογή τους στη χώρα μας αποτελεί η απουσία μηχανισμών για τη χρηματοδότηση και την αποζημίωσή τους, το οποίο λειτουργεί εις βάρος των ασθενών, των επαγγελματιών υγείας και του συστήματος υγείας».

ΕΣΥ: Ποιες ψηφιακές αλλαγές έρχονται

Πάντως το μεγάλο στοίχημα είναι να μπορέσουν όλα τα νοσοκομεία της χώρας να επικοινωνήσουν μεταξύ τους ψηφιακά, καθώς τα περισσότερα έχουν διαφορετικά ψηφιακά συστήματα και θα πρέπει να υιοθετήσουν μία ενιαία γλώσσα. Πρόβλημα αποτελεί και ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός αφού ορισμένα νοσοκομεία είναι εξοπλισμένα με σύγχρονα συστήματα ενώ κάποια άλλα όχι.

Για το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση σχεδιάζει να κάνει ψηφιακές διάφορες υπηρεσίες στο ΕΣΥ

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Υγείας σε 8 μήνες από σήμερα θα έχουμε το ολοκληρωμένο σύστημα ris pacs (απομαγνητοφώνηση ιατρικών πράξεων) σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας.

Επίσης βάση των εξαγγελιών του κ. Θεμιστοκλέους στην εφημερία ενός νοσοκομείου θα μπορεί κανείς με σήμανση χρώματος να βλέπει την κίνησή του, ώστε να ξέρει αν θα αναμένει, αν μεταβεί εκεί. Αυτό θα είναι έτοιμο έως το 2025».

Τέλος αναμένεται να καταργηθεί το χαρτί στις αιτήσεις των γιατρών καθώς η σχετική διαδικασία θα γίνεται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Πηγή: https://medispin.blogspot.com/2024/04/blog-post_27.html

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Ερωτήσεις – Απαντήσεις για το “Εθνικό Πρόγραμμα Προσυμπτωματικού Ελέγχου”

Το υπουργείο Υγείας προχώρησε σε διευκρινίσεις σχετικά με το "Εθνικό Πρόγραμμα Προσυμπτωματικού Ελέγχου: Προλαμβάνω" υπό την μορφή ερωτήσεων - απαντήσεων. Ειδικότερα, σύμφωνα με τη...

Μεγάλη Εβδομάδα και Πάσχα: Οι διατροφικές ιδιαιτερότητες των διαβητικών

Μια καλή πρακτική για τα διαβητικά άτομα, ειδικά τη μέρα του Πάσχα, είναι να συνοδέψουν το κρέας που θα καταναλώσουν με άφθονη ποσότητα σαλάτας,...

Οι γυναίκες ζουν περισσότερα χρόνια, αλλά με περισσότερα προβλήματα υγείας

Η ανάλυση υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη λήψης μέτρων για την ενίσχυση της υγείας των γυναικών Οι γυναίκες ζουν περισσότερο από τους άνδρες, αλλά και περισσότερα...

Ετικέτες