back to top

Πως θα αποφύγουμε την ενδοοικογενειακή μετάδοση

Όσο περισσότερα μέλη μιας οικογένειας εμβολιάζονται τόσο μειώνουν τον κίνδυνο ενδοοικογενειακής διασποράς, προστατεύοντας ιδιαίτερα τα ανεμβολίαστα μέλη της οικογένειας. Η ανοσία αυτή μπορεί να φτάσει ακόμα και το 97%!

Ειδικότερα από τη μελέτη των Peter Nordstrom και συνεργατών στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό JAMA Internal Medicine, προκύπτει η σύνδεση της εξάλειψης του κινδύνου νόσησης των άνοσων μελών της οικογένειας με τον αριθμός εμβολιασμένων μελών. Τα αποτελέσματα της μελέτης παρουσιάζουν περιληπτικά οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα ΨαλτοπούλουΓιάννης ΝτάνασηςΠάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ).

Αναλυτικά, οι ερευνητές μελέτησαν δεδομένα από εθνικές βάσεις δεδομένων στη Σουηδία. Ο πληθυσμός της μελέτης ήταν μέλη των οικογενειών που είχαν αποκτήσει ανοσία έναντι του SARS-CoV-2 είτε μέσω προηγούμενης νόσησης με COVID-19 είτε μέσω εμβολιασμού. Οι εμβολιασμοί είχαν γίνει με δύο δόσεις του mRNA-1273 ή του BNT162b2 mRNA ή του ChAdOx1 nCoV-19 μέχρι τις 14 Απριλίου 2021.

Στη συνέχεια οι ερευνητές υπολόγισαν τις νέες λοιμώξεις COVID-19 στα επίνοσα μέλη των οικογενειών από τις 15 Απριλίου έως τις 26 Μαΐου 2021. Οι ερευνητές αξιολόγησαν συνολικά  στοιχεία από 1.789.728 άτομα από 814.806 οικογένειες.

Εξ αυτών των οικογενειών, εκτιμάται πως κάθε μια είχε δυο έως πέντε μέλη, με μέση ηλικία τα 51 έτη. Σε διάστημα παρακολούθησης σχεδόν  26 ημερών, διαγνώσθηκαν 88.797 νέα κρούσματα COVID-19 μεταξύ 1.549.989 επίνοσων ατόμων (5.7%). Η μέση ηλικία των νέων κρουσμάτων ήταν τα 51,6 έτη, ενώ το 51% ήταν άνδρες.

Από την μελέτη των στοιχείων οι ερευνητές κατέληξαν σε μια αντίστροφη συσχέτιση μεταξύ του αριθμού των μελών της οικογένειας με ανοσία έναντι του SARS-CoV-2 και του κινδύνου λοίμωξης COVID-19 στα επίνοσα άτομα της οικογένειας.

Σε μια εκτενή εξέταση διαπιστώθηκε πως τα επίνοσα άτομα με:

  • ένα οικογενειακό μέλος με ανοσία είχαν 45%-61% χαμηλότερο κίνδυνο COVID-19,
  • δυο οικογενειακά μέλη με ανοσία είχαν 75%-86% μειωμένο κίνδυνο για COVID-19,
  • τρία μελη με ανοσία στην οικογένεια μείωσε τον κίνδυνο COVID-19 για τα επίνοσα άτομα κατά 91%-94%,
  • 4 μέλη στην οικογένεια μείωσε τον κίνδυνο κατά 97%.

Συνεπώς, οι ερευνητές συμπέραναν πως όσο αυξανόταν ο αριθμός των μελών της οικογένειας με ανοσία έναντι του SARS-CoV-2 τόσο μειωνόταν και ο κίνδυνος για σοβαρή νόσο COVID-19 που χρήζει νοσηλείας. Από την προοπτική μελέτη προκύπτει ότι όσο περισσότερα μέλη της οικογένειας έχουν ανοσία έναντι της COVID-19 τόσο μεγαλύτερη είναι η προστασία και για τα επίνοσα άτομα και μπορεί να φτάσει ακόμα και το 97%. Οι επιστήμονες τονίζουν πως ο εμβολιασμός μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο στην ενδο-οικογενειακή μετάδοση του SARS-CoV-2.

Πηγή:https://virus.com.gr/pos-tha-apofygoyme-tin-endooikogeneiaki-metadosi/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

COVID: Τα lockdown γέρασαν με τριπλάσιο ρυθμό τον εγκέφαλο των κοριτσιών

Νέα μελέτη αποκαλύπτει σημαντική διαφορά έναντι των αγοριών στις επιπτώσεις που είχε η πανδημία. Τα κορίτσια εφηβικής ηλικίας που αναγκάστηκαν να περάσουν μήνες κλεισμένα στα...

ΗΔΙΚΑ: Επεκτείνεται το σύστημα «περιαγωγής» των υπηρεσιών Υγείας στην ΕΕ

Στην επέκταση της λειτουργίας του κόμβου για τη διασυνοριακή εκτέλεση συνταγών φαρμάκων με την προσθήκη της Λιθουανίας και της Τσεχίας προχώρησε η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση...

Μεταβολικό Σύνδρομο: Συμπτώματα και Αντιμετώπιση

Το μεταβολικό σύνδρομο αποτελεί ένα ολοένα και πιο συχνό πρόβλημα υγείας τα τελευταία χρόνια. Πρόκειται για μια συνδυασμένη κατάσταση που αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης...

Ετικέτες