back to top

Πως Πρέπει Να Αντιμετωπίσουμε Τους Ασθενείς Με Μέτρια Μεικτή Αορτική Νόσο Και Διατηρημένο Κλάσμα Εξωθήσεως ?

Πως Πρέπει Να Αντιμετωπίσουμε Τους Ασθενείς Με Μέτρια Μεικτή Αορτική Νόσο Και Διατηρημένο Κλάσμα Εξωθήσεως ?

Σε άρθρο που δημοσιεύεται στο JAHA στις  24/3/20  μελετήθηκαν 862 ασθενείς (56,8% άνδρες ) που έπασχαν από μέτρια μεικτή νόσο αορτής και  357 ασθενείς αντιμετωπίστηκαν φαρμακευτικά ενώ 505 χειρουργήθηκαν. Ήταν ασθενείς με καλό κλάσμα εξωθήσεως της Αριστερής κοιλίας  και λειτουργική ικανότητα κατά NYHA κυρίως Ι-ΙΙ (83,5% και 84,6% αντίστοιχα )

Αυτή  είναι μια ομάδα ασθενών που δεν έχει μελετηθεί καλά, που δεν υπάρχουν σαφείς οδηγίες για την αντιμετώπιση τους  .Η διάρκεια παρακολούθησης ήταν , μέση παρακολούθηση 5,6 έτη (25ο-75ο εκατοστημόριο, 1,8-9,4). Η μέση παρακολούθηση στούς ασθενείς που επιβίωσαν  ήταν 8.4 χρόνια (25ο-75ο εκατοστημόριο, 2.8-10.7)   και 4.0 έτη (25ο-75ο εκατοστημόριο, 1.5-7.2) σε ασθενείς που απεβίωσαν  κατά τη διάρκεια της μελέτης.

Κατά την διάρκεια παρακολούθησης 68.1% απεβίωσαν στην ομάδα που αντιμετωπίστηκε φαρμακευτικά ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην ομάδα που χειρουργήθηκε ήταν 35,2 %, (p<0,001).

Ενδιαφέρον είναι ότι οι ασθενείς με PG>45 mm Hg  είχαν την χειρότερη πρόγνωση

Τα αποτελέσματα αυτά καταδεικνύουν την κακή πρόγνωση αυτών των ασθενών και ότι  μπορεί να δικαιολογηθεί η πρώιμη επέμβαση σε αυτούς τους ασθενείς αφού βελτιώνει σημαντικά την επιβίωση.

Κλινικά  μηνύματα

Τι είναι νέο?

Η μικτή νόσος της  αορτικής βαλβίδας (που ορίζεται ως ταυτόχρονη παρουσία τουλάχιστον μέτριας στένωσης της αορτής και παλινδρόμηση) αν αφεθεί χωρίς θεραπεία  σχετίζεται με κακή πρόγνωση ακόμα και με την παρουσία κανονικού κλάσματος εξωθήσεως της ΑΚ .

Ποιες είναι οι κλινικές επιπτώσεις;

Δεδομένου ότι η αντικατάσταση της αορτικής βαλβίδας βελτιώνει δραματικά την επιβίωση ανεξάρτητα από τα συμπτώματα, μπορεί να δικαιολογηθεί η έγκαιρη παρέμβαση σε ασθενείς με μικτή νόσο της  αορτικής βαλβίδας.

https://www.ahajournals.org/doi/full/10.1161/JAHA.119.014591

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΚΙ … ΑΛΛΑ”από τον Ομ. Καθηγητή, Ιωάννη Γουδέβενο, 25.4.2025 – ACC 2025

Συνάδελφοι - Συναδέλφισες …από την μία …και από την άλλη …και από εδώ τα τρία μας που θα έλεγε  Ο Χάρρυ Κλύνν ACC 25: Oι 4   μελέτες   που...

Έγκαιρη διάγνωση της αμυλοείδωσης με παλιές εξετάσεις

Έναν νέο έξυπνο και συμφέρον για το σύστημα υγείας τρόπο έγκαιρης διάγνωσης της καρδιακής αμυλοείδωσης τρανσθυρετίνης, η οποία χωρίς θεραπεία έχει εξαιρετικά κακή πρόγνωση,...

Πνευμονική αρτηριακή υπέρταση: Διαθέσιμη στην Ελλάδα καινοτόμος θεραπεία – Μειώνει κατά 76% τον κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών

Νέα εποχή στη θεραπεία της πνευμονικής αρτηριακής υπέρτασης φέρνουν τα πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα της μελέτης ZENITH για το sotatercept Σημαντικά δεδομένα από τη μελέτη Φάσης...

Ετικέτες