Αρρυθμίες και COVID-19: Μία μετανάλυσις

Οι αρρυθμίες απειλούν περισσότερο ασθενείς με οξεία λοίμωξη COVID-19 που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ σε σχέση με ασθενείς που δεν χρειάζονταν μηχανική υποστήριξη της αναπνοής, σύμφωνα με αναδρομικές μελέτες από την Κίνα και τις ΗΠΑ.

Επιστήμονες έδωσαν έμφαση στις κοιλιακές και κολπικές αρρυθμίες σε ασθενείς με σοβαρή COVID-19, ως επίπτωση της λοίμωξης στο ερεθισματαγωγό σύστημα της καρδίας σε μία μετανάλυση που δημοσιεύθηκε στο έγκριτο περιοδικό «JACC: Clinical Electrophysiology» (10.1016/j.jacep.2020.08.002).

Αναλυτικά, έχουν αξιολογήθηκαν περιστατικά με υπερκοιλιακές ταχυκαρδίεςκολπική μαρμαρυγήκολπικό πτερυγισμόπλήρη κολποκοιλιακό αποκλεισμόκαρδιακή ανακοπήπολύμορφη και μονόμορφη κοιλιακή ταχυκαρδία.

Οι επιστήμονες περιγράφουν ως πιο πιθανούς παθοφυσιολογικούς μηχανισμούς αρρυθμιογένεσης όπως έχουνε εντοπιστεί σε ασθενείς με COVID-19 τους εξής:

1) η υποξία που προκαλείται άμεσα από τον ιό σε ιστούς όπως οι πνεύμονες και το μυοκάρδιο

2) η παθολογική ανοσολογική απόκριση του ξενιστή στον ιό αυτό

3) η μυοκαρδιακή ισχαιμία και η μυοκαρδιακή τάση (Stress) από την πνευμονική υπέρταση

4) οι διαταραχές των ηλεκτρολυτών και του ισοζυγίου των υγρών

5) οι ανεπιθύμητες ενέργειες από την φαρμακευτική αγωγή.

Οι επιστήμονες εκτιμούν πως  μείζονα ρόλο στην αντιμετώπιση των αρρυθμιών αυτών  κατέχει η επίγνωση της αλληλεπίδρασης μεταξύ των φαρμάκων που λαμβάνει ο ασθενής. Επίσης σημαντική κρίνεται η τακτική παρακολούθηση του διαστήματος QTc μέσω ΗΚΓ επιφανείας καθ’ όλη τη διάρκεια που λαμβάνει την αγωγή αυτή, καθώς και η μέριμνα σε ασθενείς με κληρονομικά αρρυθμιολογικά σύνδρομα και αυξημένο κίνδυνο για αιφνίδιο καρδιακό θάνατο.

Όπως τονίζουν οι ειδικοί,  «υψίστης σημασίας στην θεραπευτική αυτή προσέγγιση είναι η αποσαφήνιση του «πότε και αν» θα χρειαστεί η ανάγκη ηλεκτροφυσιολογικής επέμβασης». Στην προσπάθεια αυτή θα συμβάλλει τα μέγιστα και η χρήση τηλε-ιατρικής με γνώμονα την ελαχιστοποίηση της έκθεσης των ασθενών αυτών στις επεμβατικές τεχνικές.

Οι επιστήμονες εκτιμούν πως η λοίμωξη του COVID-19 θα εξακολουθήσει να απασχολεί την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα στο εγγύς μέλλον, εστιάζοντας στην «εξιχνίαση των παθοφυσιολογικών μηχανισμών» που συνδέονται με την πρόκληση αρρυθμιών από τον COVID-19 και με βάση τη γνώση των μηχανισμό την επίτευξη μιας έγκυρης και στοχευμένης θεραπευτικής στρατηγικής.

Link άρθρου: https://www.jacc.org/doi/abs/10.1016/j.jacep.2020.08.002

Επιμέλεια: Η διευθύντρια ΕΣΥ της Θεραπευτικής Κλινικής του ΓΝΑ Αλεξάνδρα, Σοφία Χατζίδου και ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής και Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θάνος Δημόπουλος.

Πηγή: https://virus.com.gr/pos-epidroyn-oi-kardiakes-arrythmies-se-sovari-covid-19/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Τι αλλάζει στους κανονισμούς της ΕΕ για τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα

Μετατροπές στους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πρότεινε το Συντονιστικό Όργανο Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων (MDCG). Οι μεταβολές αφορούν στις Ιατρικές Συσκευές (EU MDR) και στις Ιατρικές Συσκευές για Διαγνωστικούς Σκοπούς...

Σύμπλοκη στεφανιαία νόσος: Τι είναι και πως αντιμετωπίζεται

Ποιοι ασθενείς πάσχουν από τη νόσο αυτή. Οι σύγχρονοι τρόποι διάγνωσης και θεραπείας. Καινοτόμες τεχνολογίες, εξελιγμένα εργαλεία και προηγμένα συστήματα απεικόνισης προσφέρουν εντυπωσιακές δυνατότητες στην...

Ηλεκτρομαγνητική υπερευαισθησία: Τι είναι;

Μπορεί κάποιος άνθρωπος να είναι υπερβολικά ευαίσθητος στα ηλεκτρομαγνητικά ρεύματα; Ή πρόκειται για κάποιο άλλο πρόβλημα; Για πολλούς ανθρώπους, οι ηλεκτρονικές συσκευές είναι ένα πολύ...

Ετικέτες