back to top

Ποια Φάρμακα και Τρόφιμα Πρέπει να Αποφύγετε μετά το Εμβόλιο της Γρίπης;

Φέτος το φθινόπωρο όπως και κάθε χρόνο θα πρέπει και πάλι να κάνουμε το εμβόλιο της γρίπης. Το εμβόλιο αυτό μάς προστατεύει από 4 διαφορετικά στελέχη του ιού της γρίπης και τυπικά γίνεται λίγο πριν την έναρξη της κυκλοφορίας του ιού, καθώς η ανοσία που προσφέρει έχει περιορισμένη διάρκεια. Στο παρόν άρθρο θα εξετάσουμε τι πρέπει να κάνετε μετά το εμβόλιο της γρίπης και αν υπάρχουν συγκεκριμένα φάρμακα ή τρόφιμα που θα πρέπει να αποφύγετε.

Ποια Φάρμακα Πρέπει να Αποφύγετε μετά τα Εμβόλιο της Γρίπης

Τα περισσότερα κοινά φάρμακα δεν επηρεάζουν την ανοσία που δημιουργεί το εμβόλιο της γρίπης ούτε δημιουργούν κινδύνους. Κατά συνέπεια, σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να σταματήσετε τη  φαρμακευτική αγωγή που σας έχει συνταγογραφήσει ο γιατρός.

Αν παίρνετε στεροειδή ή άλλα φάρμακα που καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας σχετικά με τις ημέρες που θα πρέπει να εμβολιαστείτε. Ο γιατρός θα γνωρίζει ποιο είναι το διάστημα που περιορίζεται περισσότερο η λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος από τα παραπάνω φάρμακα, επομένως θα μπορέσει να σας κατευθύνει κατάλληλα.

Αναφορικά με τη χρήση αναλγητικών φαρμάκων, περιορισμένα δεδομένα έχουν δείξει ότι μπορεί να περιορίσουν ελαφρώς την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, ωστόσο αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει αντένδειξη για τη λήψη των παραπάνω φαρμάκων μετά το εμβόλιο της γρίπης.

Υπάρχουν Τρόφιμα που θα Πρέπει να Αποφεύγονται μετά το Εμβόλιο της Γρίπης;

Όπως ισχύει και με τα περισσότερα φάρμακα, δεν υπάρχουν τρόφιμα που απαγορεύεται να καταναλώσετε μετά το εμβόλιο της γρίπης. Ωστόσο, αν νιώθετε ναυτία ή αδιαθεσία, πιθανώς θα πρέπει να αποφύγετε τα τρόφιμα που ενισχύουν τα παραπάνω συμπτώματα.

Η μόνη ουσία που πρέπει οπωσδήποτε να αποφεύγεται για κάποιο διάστημα μετά το εμβόλιο είναι το αλκοόλ, καθώς το τελευταίο μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ανοσιακή απόκριση του οργανισμού.

Μπορώ να Μεταδώσω τον Ιό της Γρίπης μετά το Εμβόλιο;

Το εμβόλιο της γρίπης περιέχει αδρανείς μορφές του ιού ή τμήματα του τελευταίου, γεγονός που σημαίνει ότι προφανώς δεν μπορεί να προκαλέσει λοίμωξη. Κατά συνέπεια, είναι αδύνατο να μεταδώσουμε τον ιό μετά τον εμβολιασμό μας.

Γενικά χρειάζονται περίπου 2 εβδομάδες από τον εμβολιασμό μέχρι να αναπτυχθεί επαρκής ανοσία για τα 4 στελέχη του ιού της γρίπης που περιέχει το εμβόλιο. Αν είχατε μολυνθεί με κάποιο από τα αυτά τα στελέχη πριν τον εμβολιασμό ή κατά τη διάρκεια των δύο εβδομάδων, τότε πιθανώς μπορεί να μεταδώσετε τον ιό σε άλλα άτομα.

Αποφύγετε την Έντονη Κόπωση μετά το Εμβόλιο

Το εμβόλιο της γρίπης μπορεί να προκαλέσει διάφορα συμπτώματα, όπως αίσθημα κόπωσης ή άλγος, καθώς το ανοσοποιητικό σύστημα δημιουργεί ανοσία για τον ιό. Ιδιαίτερα αν τα συμπτώματα αυτά είναι έντονα, θα πρέπει να ξεκουραστείτε όσο το δυνατόν περισσότερο.

Αν υποψιάζεστε ότι μπορεί να παρουσιάσατε αλλεργική αντίδραση στο εμβόλιο τότε επικοινωνήστε με τον γιατρό σας όσο το δυνατόν ταχύτερα. Ορισμένα χαρακτηριστικά συμπτώματα της αλλεργικής αντίδρασης είναι η δύσπνοια, ο υψηλός πυρετός, η κνίδωση, το οίδημα στην περιοχή των οφθαλμών ή το στόμα, ο συριγμός και ο ίλιγγος.

Επιμέλεια: Αθηνά Σούρδη MD

Πηγή: https://pathologia.eu/enimerosi/loimoxeis/poia-farmaka-kai-trofima-prepei-na-apofygete-meta-to-emvolio-tis-gripis/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Τα δύο λάθη που κάνουν όσοι παίρνουν στατίνες και αντιυπερτασικά

Έρευνα σε 40.000 άτομα αποκαλύπτει ότι πολλοί θεωρούν ότι η λήψη φαρμάκων για την χοληστερόλη και την πίεση τους δίνει το ελεύθερο να... τρώνε...

Οι άνδρες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών του διαβήτη από τις γυναίκες

Ο παγκόσμιος επιπολασμός του διαβήτη είναι παρόμοιος σε άνδρες και γυναίκες και προβλέπεται να αυξηθεί στα 783 εκατομμύρια έως το 2045, σημειώνουν οι ερευνητές. Οι...

Διαβήτης και καρδιαγγειακά προκαλούν κλινικές, ψυχοκοινωνικές και κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις

Οι δημόσιες δαπάνες για την υγειονομική περίθαλψη στην Ε.Ε θα εκτιναχθούν στο 14% το 2030. Οι καρδιαγγειακές παθήσεις που σχετίζονται με τον διαβήτη καταστρέφουν τους...

Ετικέτες