Μελέτες παρατηρήσεις έχουν δείξει καρδιαγγειακό όφελος από κατανάλωση μικρής ποσότητας αλκοόλ (αιθυλικής αλκοόλης), ενώ αντίθετα, γενετικές μελέτες ενοχοποιούν τη χρήση του για αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο. Στην παρούσα ανάλυση αξιοποιήθηκαν δεδομένα από 371.463 συμμετέχοντες της UK Biobank προκειμένου να αξιολογηθεί η σχέση ανάμεσα σε διάφορα επίπεδα κατανάλωσης αλκοόλ και στην εμφάνιση υπέρτασης, στεφανιαίας νόσου (ΣΝ), εμφράγματος μυοκαρδίου, αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιακής ανεπάρκειας και κολπικής μαρμαρυγής. Χαμηλή κατανάλωση αλκοόλ σχετιζόταν γενικά με παράγοντες περισσότερο υγιεινού τρόπου ζωής, και όταν έγινε στατιστική εξομάλυνση για αυτούς η επιδημιολογικά παρατηρούμενη καρδιοπροστατευτική δράση των χαμηλών επιπέδων κατανάλωσης αλκοόλ φάνηκε να ατονεί. Σε γραμμικές αναλύσεις Μενδέλειας τυχαιοποίησης βρέθηκε αύξηση της πιθανότητας εμφάνισης υπέρτασης κατά 30% και ΣΝ κατά 40% για κάθε σταθερή απόκλιση αύξησης της κατανάλωσης αλκοόλ. Συμπερασματικά, στην παρούσα ανάλυση γενετικής επιδημιολογίας βρέθηκε ότι η χρήση αλκοόλ συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων σε όλες τις ποσότητες, αλλά υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάλογα με το επίπεδο κατανάλωσης, ακόμη και σε επίπεδα που θεωρούνται ασφαλή στις κατευθυντήριες οδηγίες.
Άρθρο:
(Biddinger KJ, Emdin CA, Haas ME, et al. JAMA Netw Open.2022;5:e223849)
Επιμέλεια:
Χ. Μιχαλακέας, Καρδιολόγος,
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών,
Επιστημονικός Συνεργάτης Β’ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής,
Π.Γ.Ν.«Αττικόν»
Λ. Ραλλίδης, Καθηγητής Καρδιολογίας,
Β΄ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική,
Π.Γ.Ν. «Αττικόν»
Πηγή: https://eelia.gr/