Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρία τονίζει την ανάγκη για τη λήψη άμεσων μέτρων, με στόχο τον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής
Με το μήνυμα «η γενιά μας θα αποκαταστήσει τη Γη» εορτάζεται φέτος η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Η μέρα αυτή, που έχει καθιερωθεί να εορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου, έχει στόχο να ενισχύσει την ευαισθητοποίηση και τις δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, σημειώνοντας ότι μόνο το 2021, οι ατμοσφαιρικοί ρύποι κόστισαν τη ζωή σε περισσότερους από 13.000 πολίτες στην Ελλάδα. Φέτος, περισσότερο από ποτέ, αναδεικνύεται η επείγουσα ανάγκη για τη λήψη άμεσων μέτρων, με στόχο τον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.
Αυτή τη στιγμή, ο πλανήτης βρίσκεται αντιμέτωπος με πλήθος περιβαλλοντικών προκλήσεων, μεταξύ των οποίων η αύξηση των ακραίων καιρικών φαινομένων, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας και η απώλεια της βιοποικιλότητας, επιπτώσεις που, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, οφείλονται σε ένα 75% στην ανθρώπινη δραστηριότητα, υπονομεύουν την ανθεκτικότητα των οικοσυστημάτων και επηρεάζουν την υγεία.
Στο πλαίσιο αυτής της επιτακτικής ανάγκης, η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, πραγματοποίησε κοινή ενημερωτική εκδήλωση ανοικτή για το κοινό, το Σάββατο 1η Ιουνίου 2024, στην Καρδίτσα, μια περιοχή της χώρας που δοκιμάστηκε πρόσφατα από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Συνοψίζοντας τα μηνύματα της δράσης η Παρασκευή Κατσαούνου, Μέλος Δ.Σ. της ΕΠΕ, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, στη Μονάδα Πνευμονολογίας και Αναπνευστικής Ανεπάρκειας, Α΄ ΚΕΘ του ΓΝΑ «Ο Ευαγγελισμός», σημειώνει ότι: «Η κλιματική κρίση θέτει νέες προτεραιότητες στη ζωή μας και είναι πια απόλυτη ανάγκη να συνειδητοποιήσουμε όλοι και ο καθένας μας προσωπικά την ατομική μας ευθύνη απέναντι στα ζητήματα του περιβάλλοντος και της Δημόσιας Υγείας. Ο περιβαλλοντικός σχεδιασμός είναι απαραίτητος για να μειωθούν οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις των ανθρώπινων δραστηριοτήτων. Η ατμοσφαιρική ρύπανση έχει σημαντικές επιπτώσεις σε νοσήματα όπως η ΧΑΠ, ο καρκίνος του πνεύμονα και οι λοιμώξεις του αναπνευστικού».