Παρουσίαση περιστατικού με μεταστατική ασβέστωση του μυοκαρδίου και υπερηχογραφικά και σπινθηρογραφικά ευρήματα παρόμοια με καρδιακή αμυλοείδωση

Στο JACC cases  δημοσιεύτηκε ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον περιστατικό σε ασθενή , γυναίκα 35 ετών, με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια , υπο περιτοναϊκή διάλυση επι  9 έτη, παροξυσμική κολπική μαρμαρυγή και θεωρείτο ότι έπασχε από υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια .

Στο ΗΚΓ είχε χαμηλά δυναμικά , στο υπερηχοκαρδιογράφημα παρουσίαζε σημαντική συγκεντρική υπερτροφία των τοιχωμάτων της   (ΜΚΔ= 21χιλ, ΟΤΑΚ= 18 χιλ.) με καλό  κλάσμα εξωθήσεως, περιοριστική φυσιολογία  και χαρακτηριστική διατήρηση του επιμήκους strain  στην κορυφή με σοβαρή μείωση του στα βασικά και μέσα τμήματα.

Πραγματοποίησαν οι συγγράφεις σπινθηρογράφημα με πυροφωσφορικό τεχνητιο το οποίο έδειξε grade 3 Μυοκαρδιακή πρόσληψη , θέτοντας την διάγνωση της σχετιζόμενης με τρανσθυρετίνη αμυλοείδωσης.

Η ασθενής εμφάνισε κατά την νοσηλεία της άσφυγμη ηλεκτρική δραστηριότητα και κατέληξε . Στην   αυτοψία της  καρδίας κατά την μικροσκοπική εξέταση έδειξε εκτεταμένη ασβέστωση του μυοκαρδίου δίκην συρματοπλέγματος , χαρακτηριστική πρωτοπαθούς εναποθέσεως ασβεστίου .

Η Μυοκαρδιακή ασβέστωση διακρίνεται στην Δυστροφική , με φυσιολογικό μεταβολισμό ασβεστίου -φωσφόρου που παρατηρείται σε νεκρωτικούς (π.χ .μυοκαρδιακο έμφραγμα ) ή εκφυλιστικούς ιστούς και στην μεταστατική με παθολογικό μεταβολισμό ασβεστίου -φωσφόρου .

Η μεταστατική Μυοκαρδιακή ασβέστωση (ΜΜΑ)  , μια σχετικά σπάνια οντότητα που παρατηρείται κυρίως σε ασθενείς υπο περιτοναϊκή διάλυση , δύναται να διαγνωσθεί με CT  , με υψηλό δείκτη ευαισθησίας και κλινικής υποψίας του εξεταστή .

Οι ασθενείς με ΜΜΑ εμφανίζουν  συμπτώματα καρδιακής ανεπάρκειας και διαταραχές αγωγής καθώς και αρρυθμίες .  

https://casereports.onlinejacc.org/content/early/2020/04/15/j.jaccas.2020.02.018

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Κοροναϊός: Με καρδιακή ανεπάρκεια το 2% από αυτούς που έπαθαν μυοκαρδίτιδα

Ένα άλλο πρόβλημα που εξακολουθούν να παρατηρούν οι καρδιολόγοι στην παρούσα φάση, που τα πράγματα είναι πολύ πιο ήπια από ό,τι ήταν αρχή της...

Καρδιακή ανεπάρκεια: Πότε εξαιρείται και πότε καλύπτεται από τα συμβόλαια υγείας

Ενημερωθείτε για τα ασφαλιστικά προγράμματα που θα καλύψουν την αντιμετώπιση της καρδιακής ανεπάρκειας αλλά και πότε η κατάσταση μπορεί να εμποδίσει τη σύναψη ασφαλιστηρίου Σαν...

Η βαριατρική χειρουργική μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων

Μια μελέτη από το Rutgers University σε πολύ παχύσαρκους ενήλικες που έπασχαν όλοι από μη αλκοολική λιπώδη ηπατική νόσο (NAFLD), έδειξε ότι όσοι υποβλήθηκαν...

Ετικέτες