Παρουσίαση περιστατικού με μεταστατική ασβέστωση του μυοκαρδίου και υπερηχογραφικά και σπινθηρογραφικά ευρήματα παρόμοια με καρδιακή αμυλοείδωση

Στο JACC cases  δημοσιεύτηκε ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον περιστατικό σε ασθενή , γυναίκα 35 ετών, με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια , υπο περιτοναϊκή διάλυση επι  9 έτη, παροξυσμική κολπική μαρμαρυγή και θεωρείτο ότι έπασχε από υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια .

Στο ΗΚΓ είχε χαμηλά δυναμικά , στο υπερηχοκαρδιογράφημα παρουσίαζε σημαντική συγκεντρική υπερτροφία των τοιχωμάτων της   (ΜΚΔ= 21χιλ, ΟΤΑΚ= 18 χιλ.) με καλό  κλάσμα εξωθήσεως, περιοριστική φυσιολογία  και χαρακτηριστική διατήρηση του επιμήκους strain  στην κορυφή με σοβαρή μείωση του στα βασικά και μέσα τμήματα.

Πραγματοποίησαν οι συγγράφεις σπινθηρογράφημα με πυροφωσφορικό τεχνητιο το οποίο έδειξε grade 3 Μυοκαρδιακή πρόσληψη , θέτοντας την διάγνωση της σχετιζόμενης με τρανσθυρετίνη αμυλοείδωσης.

Η ασθενής εμφάνισε κατά την νοσηλεία της άσφυγμη ηλεκτρική δραστηριότητα και κατέληξε . Στην   αυτοψία της  καρδίας κατά την μικροσκοπική εξέταση έδειξε εκτεταμένη ασβέστωση του μυοκαρδίου δίκην συρματοπλέγματος , χαρακτηριστική πρωτοπαθούς εναποθέσεως ασβεστίου .

Η Μυοκαρδιακή ασβέστωση διακρίνεται στην Δυστροφική , με φυσιολογικό μεταβολισμό ασβεστίου -φωσφόρου που παρατηρείται σε νεκρωτικούς (π.χ .μυοκαρδιακο έμφραγμα ) ή εκφυλιστικούς ιστούς και στην μεταστατική με παθολογικό μεταβολισμό ασβεστίου -φωσφόρου .

Η μεταστατική Μυοκαρδιακή ασβέστωση (ΜΜΑ)  , μια σχετικά σπάνια οντότητα που παρατηρείται κυρίως σε ασθενείς υπο περιτοναϊκή διάλυση , δύναται να διαγνωσθεί με CT  , με υψηλό δείκτη ευαισθησίας και κλινικής υποψίας του εξεταστή .

Οι ασθενείς με ΜΜΑ εμφανίζουν  συμπτώματα καρδιακής ανεπάρκειας και διαταραχές αγωγής καθώς και αρρυθμίες .  

https://casereports.onlinejacc.org/content/early/2020/04/15/j.jaccas.2020.02.018

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 8,50% του ΑΕΠ η συνολική χρηματοδότηση για τις δαπάνες υγείας το 2022

Η συνολική χρηματοδότηση των δαπανών υγείας παρουσίασε αύξηση κατά 5,4% το 2022 σε σχέση με την αντίστοιχη χρηματοδότηση του έτους 2021, αλλά μειώθηκε ως...

Αφρικανική σκόνη, δυνητικοί κίνδυνοι, τρόποι προφύλαξης

Τα σωματίδια που φτάνουν μέχρι τις κυψελίδες των πνευμόνων. Ποιοι είναι ευάλωτοι και πώς θα προστατευτούν. Ο καθηγητής Πνευμονολογίας εξηγεί . Η αφρικανική σκόνη, που ξεκίνησε...

Υψηλότερος γενετικός κίνδυνος παχυσαρκίας σημαίνει σκληρότερη προσπάθεια για τα ίδια αποτελέσματα

Οι συγγραφείς της μελέτης δήλωσαν ότι θέλουν τώρα να δουν εάν τα ευρήματα γενικεύονται σε πιο αντιπροσωπευτικούς και διαφορετικούς πληθυσμούς. Τα άτομα με υψηλότερο γενετικό...

Ετικέτες