Παρουσίαση περιστατικού με μεταστατική ασβέστωση του μυοκαρδίου και υπερηχογραφικά και σπινθηρογραφικά ευρήματα παρόμοια με καρδιακή αμυλοείδωση

Στο JACC cases  δημοσιεύτηκε ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον περιστατικό σε ασθενή , γυναίκα 35 ετών, με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια , υπο περιτοναϊκή διάλυση επι  9 έτη, παροξυσμική κολπική μαρμαρυγή και θεωρείτο ότι έπασχε από υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια .

Στο ΗΚΓ είχε χαμηλά δυναμικά , στο υπερηχοκαρδιογράφημα παρουσίαζε σημαντική συγκεντρική υπερτροφία των τοιχωμάτων της   (ΜΚΔ= 21χιλ, ΟΤΑΚ= 18 χιλ.) με καλό  κλάσμα εξωθήσεως, περιοριστική φυσιολογία  και χαρακτηριστική διατήρηση του επιμήκους strain  στην κορυφή με σοβαρή μείωση του στα βασικά και μέσα τμήματα.

Πραγματοποίησαν οι συγγράφεις σπινθηρογράφημα με πυροφωσφορικό τεχνητιο το οποίο έδειξε grade 3 Μυοκαρδιακή πρόσληψη , θέτοντας την διάγνωση της σχετιζόμενης με τρανσθυρετίνη αμυλοείδωσης.

Η ασθενής εμφάνισε κατά την νοσηλεία της άσφυγμη ηλεκτρική δραστηριότητα και κατέληξε . Στην   αυτοψία της  καρδίας κατά την μικροσκοπική εξέταση έδειξε εκτεταμένη ασβέστωση του μυοκαρδίου δίκην συρματοπλέγματος , χαρακτηριστική πρωτοπαθούς εναποθέσεως ασβεστίου .

Η Μυοκαρδιακή ασβέστωση διακρίνεται στην Δυστροφική , με φυσιολογικό μεταβολισμό ασβεστίου -φωσφόρου που παρατηρείται σε νεκρωτικούς (π.χ .μυοκαρδιακο έμφραγμα ) ή εκφυλιστικούς ιστούς και στην μεταστατική με παθολογικό μεταβολισμό ασβεστίου -φωσφόρου .

Η μεταστατική Μυοκαρδιακή ασβέστωση (ΜΜΑ)  , μια σχετικά σπάνια οντότητα που παρατηρείται κυρίως σε ασθενείς υπο περιτοναϊκή διάλυση , δύναται να διαγνωσθεί με CT  , με υψηλό δείκτη ευαισθησίας και κλινικής υποψίας του εξεταστή .

Οι ασθενείς με ΜΜΑ εμφανίζουν  συμπτώματα καρδιακής ανεπάρκειας και διαταραχές αγωγής καθώς και αρρυθμίες .  

https://casereports.onlinejacc.org/content/early/2020/04/15/j.jaccas.2020.02.018

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Παθήσεις και ανευρύσματα αορτής: Εξελιγμένες τεχνικές χειρουργικής αντιμετώπισης που θωρακίζουν την καρδιά

Τις νέες μεθόδους στη σύγχρονη χειρουργική αντιμετώπιση των παθήσεων της αορτής,ιδιαίτερα των ανευρυσμάτων, αναλύει ο Δημήτριος Χ. Ηλιόπουλος, Καρδιοχειρουργός και Διευθυντής της Δ' Καρδιοχειρουργικής Κλινικής...

Σύμβαση ΟΔΙΠΥ για το πρόγραμμα Νοσοκομειακή Φροντίδα στο Σπίτι «ΝΟΣΠΙ»

Σε τροχιά υλοποίησης έχει τεθεί το πρόγραμμα «Νοσοκομειακή Φροντίδα στο Σπίτι» (ΝΟΣΠΙ)από τον Οργανισμό Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία (Ο.ΔΙ.ΠΥ. ΑΕ). Σύμβαση υπογράφτηκε για την...

Γιατροί Πρωτοβάθμιας: Τι ζήτησαν στη συνάντησή τους με τον Άδωνι Γεωργιάδη

Την 19η Φεβρουαρίου 2024 έγινε συνάντηση της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΠΟΣΕΥΠΠΦΥ με τον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη. Οι γιατροί στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας συναντήθηκαν, χθες...

Ετικέτες