Στο JACC cases δημοσιεύτηκε ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον περιστατικό σε ασθενή , γυναίκα 35 ετών, με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια , υπο περιτοναϊκή διάλυση επι 9 έτη, παροξυσμική κολπική μαρμαρυγή και θεωρείτο ότι έπασχε από υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια .
Στο ΗΚΓ είχε χαμηλά δυναμικά , στο υπερηχοκαρδιογράφημα παρουσίαζε σημαντική συγκεντρική υπερτροφία των τοιχωμάτων της (ΜΚΔ= 21χιλ, ΟΤΑΚ= 18 χιλ.) με καλό κλάσμα εξωθήσεως, περιοριστική φυσιολογία και χαρακτηριστική διατήρηση του επιμήκους strain στην κορυφή με σοβαρή μείωση του στα βασικά και μέσα τμήματα.
Πραγματοποίησαν οι συγγράφεις σπινθηρογράφημα με πυροφωσφορικό τεχνητιο το οποίο έδειξε grade 3 Μυοκαρδιακή πρόσληψη , θέτοντας την διάγνωση της σχετιζόμενης με τρανσθυρετίνη αμυλοείδωσης.
Η ασθενής εμφάνισε κατά την νοσηλεία της άσφυγμη ηλεκτρική δραστηριότητα και κατέληξε . Στην αυτοψία της καρδίας κατά την μικροσκοπική εξέταση έδειξε εκτεταμένη ασβέστωση του μυοκαρδίου δίκην συρματοπλέγματος , χαρακτηριστική πρωτοπαθούς εναποθέσεως ασβεστίου .
Η Μυοκαρδιακή ασβέστωση διακρίνεται στην Δυστροφική , με φυσιολογικό μεταβολισμό ασβεστίου -φωσφόρου που παρατηρείται σε νεκρωτικούς (π.χ .μυοκαρδιακο έμφραγμα ) ή εκφυλιστικούς ιστούς και στην μεταστατική με παθολογικό μεταβολισμό ασβεστίου -φωσφόρου .
Η μεταστατική Μυοκαρδιακή ασβέστωση (ΜΜΑ) , μια σχετικά σπάνια οντότητα που παρατηρείται κυρίως σε ασθενείς υπο περιτοναϊκή διάλυση , δύναται να διαγνωσθεί με CT , με υψηλό δείκτη ευαισθησίας και κλινικής υποψίας του εξεταστή .
Οι ασθενείς με ΜΜΑ εμφανίζουν συμπτώματα καρδιακής ανεπάρκειας και διαταραχές αγωγής καθώς και αρρυθμίες .
https://casereports.onlinejacc.org/content/early/2020/04/15/j.jaccas.2020.02.018