Παράγοντες κινδύνου για σχετιζόμενο με COVID-19 ενδονοσοκομειακό θάνατο: Προκαταρτικά αποτελέσματα μεγάλης μελέτης από το Ηνωμένο Βασίλειο (Αγγλία)

Στις 7/5/2020 ανακοινώθηκαν στην ιστοσελίδα medRxiv.org τα προκαταρτικά αποτελέσματα μιας μεγάλης επιδημιολογικής μελέτης σειράς (cohort study) από την Αγγλία (E. Williamson και συν.) με αντικείμενο την επισήμανση των κυριότερων παραγόντων κινδύνου για σχετιζόμενο με λοίμωξη COVID-19 ενδονοσοκομειακό θάνατο, στο γενικό πληθυσμό της χώρας.

Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές αξιοποίησαν την πλατφόρμα OpenSAFELY (https://opensafely.org/), μια νέα πλατφόρμα στατιστικής επεξεργασίας δεδομένων που δημιουργήθηκε με σκοπό την απάντηση καίριων ερωτημάτων που αφορούν την επιδημιολογία και τη θεραπεία της νόσου COVID-19 στην Αγγλία. Η πλατφόρμα αυτή παρέχει τη δυνατότητα για μια ασφαλή διεπαφή λογισμικών, επιτρέποντας την αντιστοίχιση και σύνδεση ψευδωνυμοποιημένων δεδομένων ασθενών από την ηλεκτρονική πλατφόρμα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας της χώρας με στοιχεία των ιδίων ασθενών που είναι καταχωρημένα σε άλλες ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων.

Μέσω της πλατφόρμας  OpenSAFELY συνελέγησαν και αναλύθηκαν συγκριτικά:

α) δεδομένα που αφορούν κλινικά χαρακτηριστικά 17.425.445 ασθενών (ανεξαρτήτως προσβολής από τον ιό SARS-CoV-2) από την ηλεκτρονική βάση δεδομένων της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας της χώρας,

β) δεδομένα θανάτων από το σύστημα ειδοποίησης ασθενών σχετικά με την πανδημία COVID-19 (COVID-19 Patient Notification System – CPNS) και από το Γραφείο Εθνικών Στατιστικών  (Office for National Statistics – ONS).

            Ως περίοδος μελέτης ορίστηκε το χρονικό διάστημα από 1/2/2020 –η επομένη της καταγραφής του 2ου επιβεβαιωμένου κρούσματος COVID-19 στη χώρα- ως 25/4/2020, ενώ πρωτογενές καταληκτικό σημείο ήταν ο ενδονοσοκομειακός θάνατος ασθενών με επιβεβαιωμένη λοίμωξη COVID-19.

            Από το σύνολο των 17.425.445 ασθενών που συμπεριλήφθησαν στη μελέτη, εντοπίστηκαν  5683 νοσηλείες για λοίμωξη από COVID-19 με θανατηφόρο έκβαση, κατά την περίοδο της μελέτης.

Μετά από πολυπαραγοντική ανάλυση, ο κίνδυνος ενδονοσοκομειακού θανάτου από COVID-19 βρέθηκε να συσχετίζεται ισχυρότερα με το άρρεν φύλο (HR= 1,99, 95% CI: 1,88-2,10), την  ηλικία (60-70 έτη: HR= 2,09, 95% CI: 1,84-2,38, 70-80 έτη: HR=4,77, 95% CI: 4,23-5,38), την παρουσία μη ελεγχόμενου σακχαρώδη διαβήτη (HR=2,36,  95% CI: 2,18-2,56), το ιστορικό σοβαρού βρογχικού άσθματος (HR=1,25, 95% CI: 1,08-1,44), την παχυσαρκία και την παρουσία χρόνιας καρδιαγγειακής νόσου.

Επιπλέον, άτομα που ανήκουν στη μαύρη φυλή βρέθηκαν να διατρέχουν σημαντικά μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από COVID-19 σε σχέση με τους λευκούς ασθενείς, εύρημα που παρέμενε και μετά από διόρθωση ως προς τα λοιπά κλινικά χαρακτηριστικά (HR=1,71, 95% CI: 1,44-2,02). Παρόμοια ήταν τα ευρήματα και για τους ασθενείς ασιατικής καταγωγής (HR=1,62, 95% CI: 1.43- 1.82). Επίσης, ιδιαίτερη μνεία γίνεται από τους συγγραφείς και στο χαμηλό κοινωνικό status, που βρέθηκε επίσης να αποτελεί ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου για ενδονοσοκομειακό θάνατο από COVID-19.

            Τα ευρήματα της μελέτης, σύμφωνα με τους συγγραφείς, υπογραμμίζουν την ορθότητα της εφαρμοσθείσας πολιτικής προστασίας των ηλικιωμένων και των ατόμων με χρόνια νοσήματα υγείας, καθώς επιβεβαιώνουν ότι πράγματι ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου για σοβαρή νόσηση / θάνατο επί προσβολής από τον ιό SARS-CoV-2.

Link άρθρου: https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.05.06.20092999v1

Επιμέλεια-Συγγραφή: Ιωάννης Αναστασίου, Καρδιολόγος, Επιστημονικός Συνεργάτης Καρδιολογικής Κλινικής Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Υπέρογκα ποσά δαπανώνται για την αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Κοινωνική δράση της ΕΚΕ με ενημέρωση και δωρεάν εξετάσεις

Το κόστος της καρδιαγγειακής νόσου στην Ευρώπη  προκαλεί σοκ.  Σε μια ολοκληρωμένη ανάλυση στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Καρδιολογίας που έλαβε χώρα στο Άμστερνταμ ανακοινώθηκε...

Τα οφέλη της άσκησης και συμβουλές για υγιή καρδιά

Σήμερα, η επιστημονική κοινότητα αναγνωρίζει ότι οι άνθρωποι που αθλούνται συστηματικά, ζουν τουλάχιστον τρία χρόνια περισσότερο από αυτούς που κάνουν καθιστική ζωή. Σε μελέτη...

Νίκος Τζανάκης: Δεν μας φοβίζει η παραλλαγή Pirola

Αναμένεται χειμώνας με τριπλή επίθεση γρίπης, κορωνοϊού και αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV). "Δεν μας φοβίζει η νέα υποπαραλλαγή του κορωνοϊού, γνωστή και ως Pirola. Από...

Ετικέτες