back to top

Παράγοντες εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής σε ασθενείς με HCM

Η εμφάνιση κολπικής μαρμαρυγής (Af) σε ασθενείς με υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια (HC) σχετίζεται με επιδείνωση των συμπτωμάτων, καρδιακή ανεπάρκεια και θρομβοεμβολική νόσο. Απαιτείται  καλύτερη κατανόηση των παραγόντων που προκαλούν κολπική μαρμαρυγή καθώς και καλύτερος εντοπισμός των ασθενών με HC και κίνδυνο εμφάνισης Af.

Ασθενείς με HC υποβλήθηκαν σε μαγνητική τομογραφία καρδιάς (CMR) για το χρονικό διάστημα 2003-2013  και εκτιμήθηκε η παρουσία μυοκαρδιακής ίνωσης.

Έγινε εκτίμηση των όγκων της αριστερής κοιλίας, της παρουσίας καθυστερημένης ενίσχυσης  γαδολινίου στην αριστερή κοιλία (% LGE) και των όγκων του αριστερού κόλπου (LAVi).

Μελετήθηκαν συνολικά 377 ασθενείς (ηλικία 62 ± 14 ετών, 73% άνδρες). Εξήντα δύο ασθενείς (16%) είχαν πρωτοεμφανιζόμενη Af κατά την παρακολούθηση 4,5 ετών (IQR 2,9 – 6,0).

Η στατιστική ανάλυση έδειξε ότι τα αυξημένα ποσοστά της καθυστερημένης ενίσχυσης γαδολινίου, ο όγκος του αριστερού κόλπου, η ηλικία διάγνωσης HC, η μη εμμένουσα κοιλιακή ταχυκαρδία, ο σακχαρώδης διαβήτης  είναι ανεξάρτητοι προγνωστικοί παράγοντες  εμφάνισης Af.

Συμπερασματικά, η ανεύρεση εκτεταμένης ίνωσης του κοιλιακού μυοκαρδίου και ο αυξημένος όγκος του αριστερού κόλπου, αποτελούν ανεξάρτητους παράγοντες  εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής σε ασθενείς με HC.

Αυτό το εύρημα υποδηλώνει μια μηχανιστική σχέση μεταξύ ίνωσης και μελλοντικής εμφάνισης Af στην υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια. Ο  ποσοτικός προσδιορισμός της ίνωσης υπερτερεί έναντι των λοιπών παραγόντων στη διαστρωμάτωση κινδύνου.

Ενδεχομένως οι ασθενείς με HC και εκτεταμένη ίνωση να επωφελούνται από την εντατικότερη παρακολούθηση του καρδιακού ρυθμού και από τον χαμηλότερο ουδό λήψης αντιπηκτικής αγωγής.

Βιβλιογραφία:

Predictors and Mechanisms of Atrial Fibrillation in Patients with Hypertrophic Cardiomyopathy

The American Journal of Cardiology

Published: September 16, 2020

DOI: https://doi.org/10.1016/j.amjcard.2020.09.006

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Η άσκηση με αντιστάσεις σημαντικό βοήθημα ενάντια στον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και την παχυσαρκία

«Η εφαρμογή της άσκησης με αντιστάσεις μπορεί να αποτελέσει πολύ σημαντικό βοήθημα στην αντιμετώπιση και τη θεραπεία ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και...

Άνοια: Εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης συμβάλλουν στην πρώιμη διάγνωση

Μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης που αξιοποιούν περισσότερους από 600 βιοδείκτες αποτελούν ένα σύγχρονο εργαλείο για τη διάγνωση της άνοιας, ακόμη και σε πολύ πρώιμα στάδια,...

Υπερθυρεοειδισμός: Αίτια, συμπτώματα και θεραπεία

Η επίκουρη καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας Σταυρούλα (Λίνα) Πάσχου συνοψίζει τα νεότερα δεδομένα. Ο υπερθυρεοειδισμός είναι μια διαταραχή κατά την οποία ο θυρεοειδής αδένας υπερλειτουργεί, παράγοντας υπερβολικές ποσότητες...

Ετικέτες