Η εμφάνιση κολπικής μαρμαρυγής (Af) σε ασθενείς με υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια (HC) σχετίζεται με επιδείνωση των συμπτωμάτων, καρδιακή ανεπάρκεια και θρομβοεμβολική νόσο. Απαιτείται καλύτερη κατανόηση των παραγόντων που προκαλούν κολπική μαρμαρυγή καθώς και καλύτερος εντοπισμός των ασθενών με HC και κίνδυνο εμφάνισης Af.
Ασθενείς με HC υποβλήθηκαν σε μαγνητική τομογραφία καρδιάς (CMR) για το χρονικό διάστημα 2003-2013 και εκτιμήθηκε η παρουσία μυοκαρδιακής ίνωσης.
Έγινε εκτίμηση των όγκων της αριστερής κοιλίας, της παρουσίας καθυστερημένης ενίσχυσης γαδολινίου στην αριστερή κοιλία (% LGE) και των όγκων του αριστερού κόλπου (LAVi).
Μελετήθηκαν συνολικά 377 ασθενείς (ηλικία 62 ± 14 ετών, 73% άνδρες). Εξήντα δύο ασθενείς (16%) είχαν πρωτοεμφανιζόμενη Af κατά την παρακολούθηση 4,5 ετών (IQR 2,9 – 6,0).
Η στατιστική ανάλυση έδειξε ότι τα αυξημένα ποσοστά της καθυστερημένης ενίσχυσης γαδολινίου, ο όγκος του αριστερού κόλπου, η ηλικία διάγνωσης HC, η μη εμμένουσα κοιλιακή ταχυκαρδία, ο σακχαρώδης διαβήτης είναι ανεξάρτητοι προγνωστικοί παράγοντες εμφάνισης Af.
Συμπερασματικά, η ανεύρεση εκτεταμένης ίνωσης του κοιλιακού μυοκαρδίου και ο αυξημένος όγκος του αριστερού κόλπου, αποτελούν ανεξάρτητους παράγοντες εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής σε ασθενείς με HC.
Αυτό το εύρημα υποδηλώνει μια μηχανιστική σχέση μεταξύ ίνωσης και μελλοντικής εμφάνισης Af στην υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια. Ο ποσοτικός προσδιορισμός της ίνωσης υπερτερεί έναντι των λοιπών παραγόντων στη διαστρωμάτωση κινδύνου.
Ενδεχομένως οι ασθενείς με HC και εκτεταμένη ίνωση να επωφελούνται από την εντατικότερη παρακολούθηση του καρδιακού ρυθμού και από τον χαμηλότερο ουδό λήψης αντιπηκτικής αγωγής.
Βιβλιογραφία:
Predictors and Mechanisms of Atrial Fibrillation in Patients with Hypertrophic Cardiomyopathy
The American Journal of Cardiology
Published: September 16, 2020