Παράγοντες εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής σε ασθενείς με HCM

Η εμφάνιση κολπικής μαρμαρυγής (Af) σε ασθενείς με υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια (HC) σχετίζεται με επιδείνωση των συμπτωμάτων, καρδιακή ανεπάρκεια και θρομβοεμβολική νόσο. Απαιτείται  καλύτερη κατανόηση των παραγόντων που προκαλούν κολπική μαρμαρυγή καθώς και καλύτερος εντοπισμός των ασθενών με HC και κίνδυνο εμφάνισης Af.

Ασθενείς με HC υποβλήθηκαν σε μαγνητική τομογραφία καρδιάς (CMR) για το χρονικό διάστημα 2003-2013  και εκτιμήθηκε η παρουσία μυοκαρδιακής ίνωσης.

Έγινε εκτίμηση των όγκων της αριστερής κοιλίας, της παρουσίας καθυστερημένης ενίσχυσης  γαδολινίου στην αριστερή κοιλία (% LGE) και των όγκων του αριστερού κόλπου (LAVi).

Μελετήθηκαν συνολικά 377 ασθενείς (ηλικία 62 ± 14 ετών, 73% άνδρες). Εξήντα δύο ασθενείς (16%) είχαν πρωτοεμφανιζόμενη Af κατά την παρακολούθηση 4,5 ετών (IQR 2,9 – 6,0).

Η στατιστική ανάλυση έδειξε ότι τα αυξημένα ποσοστά της καθυστερημένης ενίσχυσης γαδολινίου, ο όγκος του αριστερού κόλπου, η ηλικία διάγνωσης HC, η μη εμμένουσα κοιλιακή ταχυκαρδία, ο σακχαρώδης διαβήτης  είναι ανεξάρτητοι προγνωστικοί παράγοντες  εμφάνισης Af.

Συμπερασματικά, η ανεύρεση εκτεταμένης ίνωσης του κοιλιακού μυοκαρδίου και ο αυξημένος όγκος του αριστερού κόλπου, αποτελούν ανεξάρτητους παράγοντες  εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής σε ασθενείς με HC.

Αυτό το εύρημα υποδηλώνει μια μηχανιστική σχέση μεταξύ ίνωσης και μελλοντικής εμφάνισης Af στην υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια. Ο  ποσοτικός προσδιορισμός της ίνωσης υπερτερεί έναντι των λοιπών παραγόντων στη διαστρωμάτωση κινδύνου.

Ενδεχομένως οι ασθενείς με HC και εκτεταμένη ίνωση να επωφελούνται από την εντατικότερη παρακολούθηση του καρδιακού ρυθμού και από τον χαμηλότερο ουδό λήψης αντιπηκτικής αγωγής.

Βιβλιογραφία:

Predictors and Mechanisms of Atrial Fibrillation in Patients with Hypertrophic Cardiomyopathy

The American Journal of Cardiology

Published: September 16, 2020

DOI: https://doi.org/10.1016/j.amjcard.2020.09.006

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Συντονισμένη ευρωπαϊκή προσπάθεια για διάγνωση και θεραπεία του παιδιατρικού καρκίνου

Η αύξηση των διαγνώσεων καρκίνου τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικους προβληματίζει την Ευρώπη και όλα τα κράτη μέλη και φυσικά την Ελλάδα...

Τα υψηλά επίπεδα νιασίνης συμβάλλουν στην ανάπτυξη καρδιαγγειακής νόσου

Εδώ και δεκαετίες, περισσότερες από 50 χώρες, έχουν επιβάλλει τον εμπλουτισμό βασικών τροφίμων όπως το αλεύρι, τα δημητριακά και η βρόμη, με νιασίνη. Στον εντοπισμό...

Πανεπιστήμια: η διαιώνιση της ανοχής στη βία

Να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους. Η ελληνική κοινωνία, η κυβέρνηση, τα πολιτικά κόμματα και οι διοικήσεις των πανεπιστημίων ανέχονται αδιάφορα επί...

Ετικέτες