back to top

Παχυσαρκία: Τα νέα όπλα κατά της παγκόσμιας επιδημίας

Ελπίδες για την καταπολέμηση της νοσογόνου παχυσαρκίας δίνει η φαρμακευτική καινοτομία και σκευάσματα με πολλαπλή δράση ενάντια σε χρόνια νοσήματα

Τη θέση της στη μάχη κατά της παχυσαρκίας με νέα, ενισχυμένα «όπλα» και βαθύτερη κατανόηση της πολυπαραγοντικής νόσου στοχεύει να ενισχύσει η Novo Nordisk μέσα στα επόμενα χρόνια, διευρύνοντας τα όρια της φαρμακευτικής καινοτομίας με τεχνολογίες αιχμής, προτάσσοντας την ανάγκη για μεγαλύτερη προσβασιμότητα των ασθενών στις πρωτοποριακές θεραπείες αλλά και στην πρόληψη, για έναν κόσμο με λιγότερες χρόνιες νόσους.

Τα παραπάνω συνοψίζουν τα σχέδια της κορυφαίας φαρμακευτικής εταιρείας για τα 100 χρόνια που ακολουθούν, όπως παρουσιάστηκαν σε διαδικτυακή συνέντευξη τύπου με αφορμή την εκατοστή επέτειο της Novo Nordisk και την προσφορά της στη διαχείριση σπάνιων και χρόνιων νοσημάτων, με σταθερή της αξία το ενδιαφέρον για τον ασθενή.

Από τους August και Marie Krogh που έφεραν την ινσουλίνη στην Ευρώπη έως τη μάχη κατά ενάντια σε συγκαιρινές αυξανόμενες απειλές όπως η παχυσαρκία, η δανέζικη εταιρεία συνεχίζει την προσπάθεια ώστε η καθημερινότητα των ασθενών να γίνεται καλύτερη και «μια χρόνια νόσος να μην καθορίζει ποιος είσαι», κατά τα λόγια του Διευθύνοντος Συμβούλου και Προέδρου της εταιρείας, Lars Fruergaard Jørgensen.

Με κυτταρικές και γονιδιακές θεραπείες, πεπτίδια και τεχνολογίες RNAi που «τρέχουν» στα εργαστήριά της, η εταιρεία που πρωτοστατεί στην αντιμετώπιση του σακχαρώδους διαβήτη ετοιμάζει καινοτόμες θεραπευτικές προσεγγίσεις για μια σειρά από σοβαρές νόσους (καρδιακή ανεπάρκεια, διαβήτης τύπου 1, νόσος Πάρκινσον, ανεπάρκεια αυξητικής ορμόνης κ.α.), δήλωσε ο εταιρικός αντιπρόεδρος της Cell Therapy R&D,  Jacob Sten Petersen, ενώ στη μάχη κατά της σύγχρονης επιδημίας της παχυσαρκίας «ρίχνει» το «υπερόπλο» της, τη σεμαγλουτίδη.

Το δύσκολο στοίχημα της πρόληψης

Στα 813 εκατομμύρια εκτιμάται ο παγκόσμιος πληθυσμός που βρίσκεται στο φάσμα της παχυσαρκίας, με τα δυσοίωνα σενάρια να εκτοξεύουν τον αριθμό στο 1,5 δις έως το 2035. Τα 175 εκατομμύρια αφορούν παιδιά και εφήβους, «το 80% των οποίων θα διατηρήσει την παχυσαρκία και στην ενήλικη ζωή» ανέφερε η Camilla Sylvest, εκτελεστική αντιπρόεδρος της Novo Nordisk.

Η παχυσαρκία είναι μια νόσος με πολυπαραγοντικό υπόστρωμα που μειώνει την ποιότητα υγείας των ατόμων και κατά 10 χρόνια το προσδόκιμο ζωής, δυσκολεύει την κοινωνική και επαγγελματική ζωή ενώ αυξάνει σημαντικά το κόστος για τη δημόσια υγεία. Αποτελεί παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο και βασική αιτία εκδήλωσης σακχαρώδους διαβήτης τύπου 2 (ΣΔ2), ενώ σχετίζεται με ηπατική νόσο και διάφορες μορφές καρκίνου.

Για περισσότερα από 20 χρόνια, η Novo Nordisk έχει εγκύψει στο ζήτημα της νοσογόνου παχυσαρκίας, λανσάροντας το 2015 το πρώτο εγκεκριμένο φάρμακο (λιραγλουτίδη) για τη νόσο. Ακολούθησε η σεμαγλουτίδη, φάρμακο για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2 που συνδέθηκε με θεαματικά αποτελέσματα στην απώλεια βάρους (20%), γεγονός που εκτόξευσε τη ζήτησή του για λάθος λόγους από λάθος πληθυσμιακές ομάδες, με την έλλειψή του να πλήττει τους ασθενείς που το έχουν ανάγκη. Όπως επεσήμανε η κ. Sylvest «είναι ανάγκη να επισημανθεί ότι έχει λάβει άδεια για τη θεραπεία της παχυσαρκίας και τους ΣΔ2, όχι για το αδυνάτισμα στον γενικό πληθυσμό».

Μεγαλύτερη απώλεια βάρους σημαίνει λιγότερες επιπλοκές σχετιζόμενες με την παχυσαρκία όπως υπέρταση, διαβήτης, σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος και καρδιαγγειακός θάνατος. Η λύση του προβλήματος ωστόσο δεν περιορίζεται στη θεραπεία.

Η Novo Nordisk προσεγγίζει σφαιρικά το πρόβλημα της παχυσαρκίας, αναζητά τις αιτίες, το γενετικό και περιβαλλοντικό υπόβαθρο πίσω από τη νόσο, ποιες είναι οι ομάδες υψηλού κινδύνου για επιπλοκές και ποιοι χρειάζονται τις θεραπείες. «Δεν αρκεί όμως να τη θεραπεύσουμε. Πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι οι άνθρωποι δεν θα οδηγηθούν στην παχυσαρκία» δήλωσαν σχετικά με τη σημασία της πρόληψης που «μπορεί να αποσυμπιέσει τα συστήματα υγείας», προσθέτοντας ότι στην ατζέντα εντάσσεται και η προσπάθεια αποτίναξης του στίγματος για τα άτομα με παχυσαρκία.

Το σήμερα και το αύριο της σεμαγλουτίδης

Η σεμαγλουτίδη αποτελεί ένα ακόμα λαμπρό παράδειγμα της ασθενοκεντρικής στρατηγικής της εταιρείας, με την εβδομαδιαία χορήγησή της να διευκολύνει την καθημερινότητα για τα άτομα με ΣΔ2. Επί του παρόντος, η επιστημονική ομάδα της εταιρείας αναζητά πιθανούς τρόπους να διατηρηθεί η απώλεια βάρους από τη χορήγηση σεμαγλουτίδης, διερευνά ωστόσο και την αποτελεσματικότητά σε άλλες παθήσεις χάρη στις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές της.

«Γνωρίζουμε στην πράξη τα θετικά αποτελέσματά της στην απώλεια βάρους ή στη δυσλιπιδαιμία σύμφωνα με μελέτες. Θέλουμε να δούμε πώς μπορεί να δράσει στην αθηροσκλήρωση. Τρέχουμε δύο μελέτες για την αποτελεσματικότητά της στα μείζονα καρδιαγγειακά συμβάματα και μέσα στα επόμενα χρόνια θα εξετάσουμε τα αποτελέσματα στη μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος κ.α.» ανέφερε κατά τη συνέντευξη ο Martin Holst Lange, εκτελεστικός αντιπρόεδρος ανάπτυξης της Novo Nordisk.

Πηγή: https://www.ygeiamou.gr/%ce%b5%cf%80%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bc%ce%bf%ce%bd%ce%b9%ce%ba%ce%ad%cf%82-%ce%b5%ce%be%ce%b5%ce%bb%ce%af%ce%be%ce%b5%ce%b9%cf%82/338126/pachisarkia-ta-nea-opla-kata-tis-pagkosmias-epidimias/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Η Τεχνητή Νοημοσύνη «διαβάζει» την καρδιά σε βάθος δεκαετίας

Ενα συγκεκριμένο μοντέλο Τεχνητής Νοημοσύνης θα μπορούσε να ανιχνεύει με υψηλή ακρίβεια φλεγμονές στην καρδιά που δεν είναι διακριτές σε «κλασικές εξετάσεις», όπως η αξονική τομογραφία. Νέο κεφάλαιο...

Υπερπαραθυρεοειδισμός: Πώς επηρεάζει την υγεία μας

Ποιοι τύποι υπερπαραθυρεοειδισμού υπάρχουν; Οι παραθυρεοειδείς αδένες βρίσκονται όπισθεν του θυρεοειδούς  και εκκρίνουν την παραθορμόνη, εξαιρετικά σημαντική για τον οργανισμό, που συμμετέχει και ρυθμίζει το...

«Στο μέλλον θα συνυπάρχουν οι μηχανές με τον άνθρωπο, ακόμα και μέσα στο σώμα του»

Ο Καθηγητής Φαρμακολογίας και Συστημικής Φυσιολογίας, στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Cincinnati των ΗΠΑ, κ. Κωνσταντίνος Δροσάτος μιλά για τη Βιοτεχνολογία και τα επιτεύγματά...

Ετικέτες