Οξύμετρο – Οι παγίδες

Περί Οξυμέτρων…

Η Ιατρός-Καρδιολόγος Κωνσταντίνα Βογιατζή, γράφει για το οξύμετρο και τις παγίδες στις οποίες μπορεί να πέφτουμε.

Τον τελευταίο καιρό, λόγω της πανδημίας της SARS COVID 19 λοίμωξης, έχει διαδοθεί η χρήση οξυμέτρων και η πώληση τους προς χρήση στο σπίτι. Ακριβώς επειδή η ενημέρωση σχετικά με τη  νόσο αυτή, αναφέρει ότι εκδηλώνεται κάποιες φορές με δύσπνοια και η σοβαρότητά της αξιολογείται από το πόσο «χαμηλά» είναι το Οξυγόνο κάποιου που νοσεί, η χρήση οξυμέτρου ανέλαβε πρωταγωνιστικό ρόλο στις ζωές μας.

Για να το θέσω αλλιώς, το Οξύμετρο  θα μπορούσε να παίξει στα  HOTTEST ACCESORIZE TRENDS για το 2020!!!

Το Οξύμετρο είναι μια μικρή συσκευή που μοιάζει με μανταλάκι και η οποία τοποθετούμενη στην άκρη των δαχτύλων του χεριού μας, μπορεί να μετρήσει τον «κορεσμό»  του αίματος σε Οξυγόνο καθώς και τους παλμούς της καρδιάς.  Χρησιμοποιείται από ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό για κάθε άνθρωπο που προσέρχεται σε ένα ιατρείο ή σε ένα τμήμα επειγόντων, με την ίδια συχνότητα και σημασία που χρησιμοποείται ένα πιεσόμετρο: ο κορεσμός του Οξυγόνου ανήκει στα λεγόμενα ζωτικά σημεία της λειτουργίας του οργανισμού (“vitals” για τους  fan αμερικάνικων ιατρικών σειρών).

Χρονίως πάσχοντες από αναπνευστικά και καρδιολογικά προβλήματα γνωρίζουν καλά τη χρήση του Οξυμέτρου πολύ πριν γίνει της μόδας.

Λέγοντας κορεσμός αίματος σε Οξυγόνο, εννοούμε την ποσότητα οξυγόνου που, δεσμευμένο στα ερυθρά αιμοσφαίρια, κυκλοφορεί στα αγγεία μας. Η συσκευή αυτή λοιπόν, χρησιμοποιώντας το αίμα που φτάνει στα πολύ μικρά αγγεία των ακροδαχτύλων μας (τριχοειδή αγγεία), μετράει με μεγάλη αξιοπιστία «πόσο» Οξυγόνο κυκλοφορεί στον οργανισμό μας. Αυτό μετριέται σε ποσοστό επί τις 100 και φυσιολογικά είναι 95-99%.

Odd Fact: Σπάνια ο κορεσμός του αρτηριακού αίματος σε Οξυγόνο φτάνει το απόλυτο 100% γιατί πάντα υπάρχουν ελάχιστες «σταγόνες» φλεβικού- μη οξυγονωμένου αίματος μέσα σ αυτό!

Κάτω από 91%, θεωρείται χαμηλός ο κορεσμός του Οξυγόνου. Σε αυτές τις περιπτώσεις γίνεται λόγος για Υποξαιμία και συστήνεται πάντα η άμεση επικοινωνία με γιατρό.

Τιμές μεταξύ  91-95% επιδέχονται αξιολόγησεις ανάλογα με τις συνθήκες και το ιατρικό ιστορικό του κάθε ατόμου.

Αυτό το τελευταίο είναι και ο λόγος για τον οποίο η χρήση ενός οξυμέτρου στο σπίτι από κάποιον που το χρησιμοποιεί εμπειρικά μπορεί να ενέχει τον κίνδυνο της λανθασμένης ερμηνείας και της «άδικης» ανησυχίας.

Βαμμένα νύχια

Κάποια οξύμετρα λειτουργούν χρησιμοποιώντας τη διαφάνεια των νυχιών και του δέρματος στα άκρα των δαχτύλων, «βλέπουν» μέσα από το νύχι και το δέρμα. Αν το νύχι είναι βαμμένο η λειτουργία αυτή εμποδίζεται και η τιμή που λαμβάνουμε στην οθόνη του οξυμέτρου  είναι λανθασμένα χαμηλή. Τα νεότερα οξύμετρα χρησιμοποιούν άλλη τεχνική μέτρησης (παλμικά οξύμετρα) εξαλείφοντας αυτό το πρόβλημα. Βεβαίως, τα προαναφερθέντα ειναι ένας καλό λόγος να έχετε άβαφα νύχια πριν υποβληθείτε σε οποιοδήποτε χειρουργείο ή να μην θυμώσετε αν, ξυπνώντας από νάρκωση, δείτε ξεβαμμένο ένα νύχι σας.

Κρύα χέρια

Όπως είπαμε το οξύμετρο ανιχνεύει αίμα που κυκλοφορεί στα τριχοειδή αγγεία των δαχτύλων μας. Όταν κρυώνουν τα χέρια μας, το αιμα εκεί μειώνεται σημαντικά (εξ’ ου και τα μελανιασμένα χέρια στο κρύο), με αποτέλεσμα το οξύμετρο να μετράει λαθος και άρα να δείχνει πάλι λανθασμένα μικρότερη τιμή.

Χαμηλή Αρτηριακή Πίεση

Σε περιπτώσεις υπότασης, πάλι η ποσότητα του αίματος που μπορεί να φτάσει στα τριχοειδή των δαχτύλων είναι μικρή και άρα ισχύουν τα παραπάνω.

Μπαταρία

Όταν τελειώνει η μπαταρία σε μια τέτοια συσκευή, συνήθως δείχνει λανθασμένες μετρήσεις.

Άρα, όταν χρησιμοποιώ Οξύμετρο και η τιμή που μου δείχνει είναι φυσιολογική, όλα καλά!

Αν η τιμή είναι χαμηλότερη, κινδυνεύω όντως από υποξαιμία ή δεν ερμηνεύω κάποια παράμετρο σωστά; Σ’ αυτό προστίθεται η ίδια ακριβώς διαδικασία για τη μέτρηση των παλμών.

Η κατοχή λοιπόν ενός Οξυμέτρου στο σπίτι, μπορεί να είναι βοηθητική, ανακουφιστική ή και διασκεδαστική κατά περίπτωση (όσοι έχουν Οξύμετρο, έχουν παίξει το παιχνίδι: «Έλα έλα βάλε και σε μένα να δω πόσο έχω!! ΑΑΑΑΧΑΧΑΧΑ εγώ έχω παραπάνω!!!» και άλλα τέτοια ευχάριστα).

Όταν όμως οι μετρήσεις δεν είναι οι αναμενόμενες, καλό είναι να απευθυνθούμε σε κάποιον ειδικό προκειμένου να προλάβουμε επικίνδυνες καταστάσεις ή να καθησυχαστούν παρερμηνευμένες ενδείξεις.

Αυστηρώς προσωπική άποψη:

Η καλύτερη πρόληψη κατά της «Νόσου του Οξυμέτρου» είναι να μην το αγοράσουμε ή να το αγοράσουμε μόνο αν μας το υποδείξει ο θεράπων ιατρός μας.

Πηγή: https://needhelp.gr/archives/%ce%bf%ce%be%cf%8d%ce%bc%ce%b5%cf%84%cf%81%ce%bf-%ce%ba%cf%89%ce%bd%cf%83%cf%84%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%af%ce%bd%ce%b1-%ce%b2%ce%bf%ce%b3%ce%b9%ce%b1%cf%84%ce%b6%ce%ae/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Η κύρια επιπλοκή της κολπικής μαρμαρυγής

Μεταξύ αυτών με κολπική μαρμαρυγή, η πιο συχνή επιπλοκή ήταν η καρδιακή ανεπάρκεια (κίνδυνος για τη ζωή 41%). Ο κίνδυνος κολπικής μαρμαρυγής έχει αυξηθεί από...

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΚΙ … ΑΛΛΑ”από τον Ομ. Καθηγητή, Ιωάννη Γουδέβενο, 23.4.2024 – Καρδιακή Ανεπάρκεια

Συνάδελφοι-Συναδέλφισσες ΕΥΡΟΕΚΛΟΓΕΣ 9 Ιουνίου(Θρησκεία, Οικογένεια, Celebrities) Υποψήφιοι καρδιολόγοι,KX ΠΑΣΟΚ: Α.Ρ Βρεττού ΑΤΤΙΚΟ, Στεφόπουλος    Κατερίνη, Ν. Τσιλιμίγκας  KX Λάρισα ΝΙΚΗ: Γ Σταυρόπουλος  ΚΧ ΛΑΟΣ  Φ Βόβολης Κανα ψήφο ρέεεε! Συνάδελφοι  τίτλους όπως...

Ποιά η επίδραση της ασπιρίνης στη μεταβολική δυσλειτουργία που σχετίζεται με τη στεάτωση του ήπατος?

Έχει διατυπωθεί η υπόθεση ότι η χορήγηση ασπιρίνης μπορεί να μειώσει τη βαρύτητα της μεταβολικής δυσλειτουργίας που σχετίζεται με στεάτωση του ήπατος (Metabolic dysfunction-associated...

Ετικέτες