Οξεία καρδιακή ανεπάρκεια στα παιδιά στην εποχή της πανδημίας

Προσβολή του μυοκαρδίου και μυοκαρδίτιδα έχουν περιγραφεί σε ενήλικες με COVID-19. Τα παιδιά που προσβάλλονται από SARS-CoV-2 είναι συνήθως ελάχιστα συμπτωματικά. Πρόσφατη μελέτη από τη Γαλλία, δημοσιευμένη στο Circulation,  παρουσιάζει μια σειρά παιδιών με εμπύρετο και οξεία καρδιακή ανεπάρκεια, ενδεχομένως σχετιζόμενη  με τη λοίμωξη SARS-CoV-2 και περιγράφει το πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο (MISC), όπως ορίζεται από τα Κέντρα Ελέγχου Νόσων των ΗΠΑ.

Κατά την  πανδημία του SARS-CoV-2 στη Γαλλία και την Ελβετία, και για χρονική διάρκεια 2 μηνών, συλλέχθηκαν δεδομένα από τη νοσηλεία παιδιών που εισήχθησαν σε 14  παιδιατρικές μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) με καρδιογενή καταπληξία, δυσλειτουργία της αριστερής κοιλίας και σοβαρό φλεγμονώδες σύνδρομο.

Στη μελέτη συμπεριλήφθηκαν τριάντα πέντε παιδιά. Η μέση ηλικία κατά την εισαγωγή στη ΜΕΘ ήταν τα 10 έτη (ηλικιακό εύρος 2-16 έτη). Το 28%  των παιδιών είχαν συν-νοσηρότητες συμπεριλαμβανομένων του άσθματος και της παχυσαρκίας.  Τα συμπτώματα εκ του γαστρεντερικού συστήματος ήταν επικρατή. Το 1/3 των νοσούντων παιδιών είχε κλάσμα εξωθήσεως της  αριστερής κοιλίας <30%. Το 80% είχε ανάγκη ινότροπης υποστήριξης και το 28% αντιμετωπίσθηκε με ECMO.

Οι δείκτες φλεγμονής ήταν αυξημένοι ως επί  καταιγίδας κυτοκινών (μέση τιμή ιντερλευκίνης 6,  135 pg / mL) και ενεργοποίησης μακροφάγων (μέση τιμή D-dimer 5284 ng / mL). Αυξημένο βρέθηκε το και εγκεφαλικό νατριουρητικό πεπτίδιο  (5743 pg / mL). 31 από τα 35 (88%) παιδιά βρέθηκαν  θετικά για λοίμωξη SARSCoV-2.

Όλα τα νοσούντα παιδιά έλαβαν ενδοφλεβίως ανοσοσφαιρίνη, ενώ συμπληρωματική θεραπεία στεροειδών χορηγήθηκε στο ένα τρίτο. Η λειτουργικότητα της αριστερής κοιλίας αποκαταστάθηκε στα 25 από τα 35 παιδιά που εξήλθαν από τη ΜΕΘ. Κανένας θάνατος δεν σημειώθηκε και όλα κατάφεραν να απογαλακτιστούν από το ECMO επιτυχώς.

Συμπέρασμα

Τα παιδιά μπορεί να παρουσιάσουν οξεία καρδιακή ανεπάρκεια σε έδαφος  σοβαρής φλεγμονώδους κατάστασης μετά από λοίμωξη SARS-CoV-2 (πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο). Η θεραπεία με ανοσοσφαιρίνη συμβάλει αποτελεσματικά στην αποκατάσταση της συστολικής λειτουργικότητας της αριστερής κοιλίας.

.

Τι νέο μάθαμε;

  1. Το πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο  στα παιδιά (MIS-C) αποτελεί μια νέα οντότητα και σχετίζεται με προηγούμενη έκθεση στον ιό SARS-CoV-2.
  2. Το MIS-C έχει ομοιότητες με την άτυπη μορφή της νόσου  Kawasaki, αλλά με διαφορετικά κύρια κλινικά συμπτώματα.
  3. Η εμφάνισης οξείας καρδιακής ανεπάρκειας πιθανότατα οφείλεται σε αποπληξία  (myocardial stunning)   ή οίδημα του μυοκαρδίου και όχι σε φλεγμονώδη βλάβη.
  4. Ενώ η αρχική κλινική εικόνα είναι αρκετά θορυβώδης με ορισμένους ασθενείς να  χρειάζονται μηχανική υποστήριξη του κυκλοφορικού και του αναπνευστικού συστήματος, παρατηρείται ταχεία ανάρρωση με τη χορήγηση ανοσοσφαιρίνης και στεροειδών.
  5. Απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να προσδιοριστεί το πλήρες φάσμα της νέας ασθένειας καθώς και πιθανές μακροχρόνιες καρδιακές επιπλοκές.

Βιβλιογραφία:

Acute heart failure in multisystem inflammatory syndrome in children (MIS-C) in the context of global SARS-CoV-2 pandemic.

Originally published 17 May 2020

https://doi.org/10.1161/CIRCULATIONAHA.120.048360

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΚΙ … ΑΛΛΑ”από τον Ομ. Καθηγητή, Ιωάννη Γουδέβενο, 23.4.2024 – Καρδιακή Ανεπάρκεια

Συνάδελφοι-Συναδέλφισσες ΕΥΡΟΕΚΛΟΓΕΣ 9 Ιουνίου(Θρησκεία, Οικογένεια, Celebrities) Υποψήφιοι καρδιολόγοι,KX ΠΑΣΟΚ: Α.Ρ Βρεττού ΑΤΤΙΚΟ, Στεφόπουλος    Κατερίνη, Ν. Τσιλιμίγκας  KX Λάρισα ΝΙΚΗ: Γ Σταυρόπουλος  ΚΧ ΛΑΟΣ  Φ Βόβολης Κανα ψήφο ρέεεε! Συνάδελφοι  τίτλους όπως...

Τι είναι ο «τεχνολογικός λαιμός»

Η επιπλέον πίεση στη σπονδυλική στήλη στον αυχένα σας μπορεί να οδηγήσει σε πόνο στη μέση, πονοκεφάλους και δισκοκήλη. Το μέσο κεφάλι ενηλίκου ζυγίζει περίπου...

Ο εμβολιασμός είναι θύμα της ίδιας του της επιτυχίας

Η εξάλειψη νοσημάτων, όπως για παράδειγμα η πολιομυελίτιδα, έχει ως συνέπεια ορισμένοι άνθρωποι να μην βλέπουν τις επιπτώσεις των λοιμωδών νόσων που έχουν πλέον...

Ετικέτες