back to top

Οιστρογόνα: Σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο θανάτου από Covid

Γυναίκες ασθενείς με covid-19, στις οποίες χορηγούνταν οιστρογόνα ως θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης, διαπιστώθηκε ότι είχαν σχεδόν 50% μειωμένο κίνδυνο να αποβιώσουν. Τα στοιχεία προκύπτουν από νέα μελέτη από τη Σουηδία, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό BMJ Open.

Τα κύρια σημεία της μελέτης παρουσιάζουν επιγραμματικά  οι καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Σταυρούλα (Λίνα) Πάσχου (Επίκουρη Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας), Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Καθηγήτρια Θεραπευτικής-Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής), Ειρήνη Λαμπρινουδάκη (Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας) και Θάνος Δημόπουλος (Καθηγητής Θεραπευτικής-Αιματολογίας-Ογκολογίας και Πρύτανης ΕΚΠΑ).

Ο πληθυσμός ήταν συνολικά 14.685 μετεμμηνοπαυσιακές  γυναίκες ηλικίας 50-80 ετών. Από αυτές 17,3% (2.535) είχαν λάβει ορμονική θεραπεία υποκατάστασης με οιστρογόνα, 81,2% (11.923) δεν ελάμβαναν οιστρογόνα ούτε είχαν ιστορικό καρκίνου μαστού (λειτούργησαν ως ομάδα ελέγχου), ενώ 1,5% (227) των γυναικών είχαν μειωμένα επίπεδα οιστρογόνων λόγω καρκίνου μαστού και σχετικής θεραπείας με αντι-οιστρογόνα.

Κατά την αξιολόγηση των στοιχείων οι ερευνητές κατέγραψαν ότι τα ποσοστά των γυναικών οι οποίες έχασαν την ζωή τους από COVID-19 ήταν 10,1% για εκείνες με μειωμένα οιστρογόνα, 4,6% στην ομάδα ελέγχου και 2,1% για όσες ελάμβαναν ορμονική θεραπεία υποκατάστασης.  Οι επιστήμονες σημειώνουν ότι οι γυναίκες με μειωμένα επίπεδα οιστρογόνων διέτρεξαν  υπερδιπλάσιο κίνδυνο θανάτου από COVID-19 σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου.

Ωστόσο, η διαφορά δεν παρέμεινε στατιστικά σημαντική, όταν  αξιολογήθηκαν στη στατιστική ανάλυση γνωστούς παράγοντες που επηρεάζουν τη θνησιμότητα από COVID-19, όπως  είναι η ηλικία και η παρουσία συννοσηροτήτων. Ταυτόχρονα, η ομάδα με υψηλότερα επίπεδα οιστρογόνων, καθώς λάμβανε ορμονική θεραπεία,  είχε περίπου 55% μειωμένο κίνδυνο θανάτου από COVID-19. Σημειώνεται ότι οι γυναίκες αυτές συνέχιζαν να είχαν μικρότερο κίνδυνο και μετά τη στατιστική προσαρμογή για τους προαναφερόμενους παράγοντες.

Αξιοσημείωτο είναι ότι από τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι γνωστό ότι η σοβαρότητα και η θνησιμότητα της COVID-19 είναι υψηλότερη στους άντρες συγκριτικά με τις γυναίκες. Ίσως αυτό συμβαίνει λόγω και τις διαφορών σε συγκεντρώση σε οιστρογόνα και ανδρογόνα μεταξύ των δύο φύλων

Κατόπιν και των ευρημάτων και αυτής της μελέτης, ενδεχομένως φάρμακα που συντελούν στην άνοδο των επιπέδων οιστρογόνων μπορεί να συμβάλουν στις θεραπευτικές προσπάθειες για μείωση της σοβαρότητας της COVID-19.  Επομένως αναμένονται τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές. Αλλά μέχρι την κλινική διαβεβαίωση η  ορμονική θεραπεία υποκατάστασης πρέπει να χορηγείται μόνο επί γνωστών ενδείξεων. Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι όσες γυναίκες με καρκίνο μαστού χρειάζονται σχετική αγωγή  με αντι-οιστρογόνα, δεν πρέπει να τη διακόπτουν.

Πηγή: https://virus.com.gr/meleti-oistrogona-schetizetai-me-meiomeno-kindyno-thanatoy-apo-covid-19/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Η άνοιξη της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας και η εταιρεία που συμπαρασύρει θετικά τον κλάδο

Μέχρι το τέλος του 2025 η Ελλάδα θα μετρά 107 μονάδες παραγωγής και 41 ερευνητικά κέντρα, με το αποτύπωμα της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας να αυξάνεται...

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΚΙ … ΑΛΛΑ”από τον Ομ. Καθηγητή, Ιωάννη Γουδέβενο, 30.5.2024 – Ti είναι η Impella  και τι το ΕCMO(ECLS) 

EΠΤΑΣΤΕΡΟΣ!!! Στα μπουζούκια Από το θεωρείο. Πάει και η Δραπετσώνα! Oι συνδικαλιστές αντέδρασαν και πάλι. Μεταξύ τους και ο παλιός καλός συνάδελφος Η. Σιώρας(… ο λύκος...

1 στους 2 υγειονομικούς θεωρούν μη ασφαλή την παρεχόμενη φροντίδα, λόγω των ελλείψεων

Οι συνθήκες εργασίας γίνονται όλο και πιο δύσκολες, σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Ένας στους δύο γιατρούς και νοσηλευτές...

Ετικέτες