Τα οιστρογόνα παίζουν σημαντικό ρόλο στην προστασία από καρδιακά νοσήματα. Τι γίνεται όμως μετά την εμμηνόπαυση;
Σε γενικές γραμμές, οι άνδρες αναπτύσσουν καρδιοπάθεια νωρίτερα από τις γυναίκες. Αλλά μέχρι την ηλικία των 65 ετών, ο κίνδυνος καρδιακής νόσου στις γυναίκες είναι ίσος με αυτόν των ανδρών. Γιατί συμβαίνει αυτό;
Η απάντηση: Τα οιστρογόνα.
Γύρω στην ηλικία των 50 ετών, ο κίνδυνος μιας γυναίκας για καρδιακή νόσο αρχίζει να αυξάνεται. Αυτή είναι επίσης περίπου η μέση ηλικία που οι γυναίκες μπαίνουν στην εμμηνόπαυση. Και κατά την εμμηνόπαυση, τα επίπεδα οιστρογόνων πέφτουν δραματικά. Αυτό δεν είναι σύμπτωση. Κατά τη διάρκεια των ετών που έχετε περίοδο, τα οιστρογόνα προστατεύουν την καρδιά σας με διάφορους τρόπους. Και όταν τα οιστρογόνα σας πέφτουν και μπείτε στην εμμηνόπαυση, αυτό μειώνει και τις αντιστάσεις της καρδιάς σας.
Πώς τα οιστρογόνα προστατεύουν την καρδιά σας
Τα οιστρογόνα είναι μία από τις δύο ορμόνες που σχετίζονται με τη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία στις γυναίκες. Η άλλη ορμόνη είναι η προγεστερόνη. Τα σώματα όλων παράγουν οιστρογόνα, αλλά τα θηλυκά σώματα παράγουν πολύ περισσότερα. Εκτός από τους υπόλοιπους σημαντικούς ρόλους που επιτελούν, τα οφέλη που έχουν για την καρδιά είναι τα εξής:
- Αυξάνουν την HDL χοληστερόλη
- Μειώνουν την LDL χοληστερόλη
- Χαλαρώνουν, λειαίνουν και διαστέλλουν τα αιμοφόρα αγγεία, ώστε να αυξάνεται η ροή του αίματος
- Απορροφούν τις ελεύθερες ρίζες που μπορούν να βλάψουν την καρδιά, καθώς και άλλα όργανα.
Μπορεί να βοηθήσει η ορμονοθεραπεία;
Όχι πάντα. Στο όχι και τόσο μακρινό παρελθόν, ήταν η τυπική πρακτική για τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης να συνταγογραφούν οιστρογόνα κατά την εμμηνόπαυση. Είναι μια επιλογή θεραπείας για κοινά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης όπως εξάψεις, κολπική ξηρότητα, αϋπνία και πολλά άλλα. Θεωρήθηκε επίσης ότι η αύξηση των οιστρογόνων θα προστατεύει από καρδιακές παθήσεις.
Πρόσφατες μελέτες αμφισβήτησαν αυτόν τον τρόπο σκέψης, τουλάχιστον για μερικά άτομα. Η ορμονοθεραπεία μπορεί ακόμα να είναι αποτελεσματική στη διαχείριση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης. Αλλά οι επιστήμονες εξακολουθούν να μαθαίνουν για τις επιπτώσεις της στις καρδιακές παθήσεις. Οι ειδικοί συστήνουν να μην χρησιμοποιείτε την ορμονοθεραπεία με πρωταρχικό σκοπό την προστασία από τις καρδιακές παθήσεις. Ορισμένες μελέτες, μάλιστα, την έχουν συνδέσει και με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής.
Είναι σημαντικό να μιλήσετε αναλυτικά με τον γιατρό σας για τους πιθανούς κινδύνους που θα είχε η ορμονοθεραπεία για εσάς προτού πάρετε την απόφαση.
Πώς να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων
Ανεξάρτητα από τα επίπεδα οιστρογόνων, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να διατηρήσετε την καρδιά σας υγιή.
- Αποφύγετε ή κόψτε το κάπνισμα
- Διατηρήστε υγιές σωματικό βάρος για εσάς
- Κάντε μέτριας έντασης γυμναστική για 30-40 λεπτά, τρεις με πέντε φορές την εβδομάδα
- Ακολουθήστε υγιεινή διατροφή για την καρδιά, όπως η Μεσογειακή διατροφή, η οποία είναι χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά και υψηλή σε φυτικές ίνες, δημητριακά ολικής άλεσης, όσπρια, φρούτα, λαχανικά, ψάρια και τροφές πλούσιες σε φυλλικό οξύ.
- Αντιμετωπίστε και διαχειριστείτε πιθανές παθήσεις, όπως ο διαβήτης, η υψηλή χοληστερόλη και η υπέρταση.
Τα επίπεδα οιστρογόνων σας μπορεί να έχουν επίδραση στην υγεία της καρδιάς σας. Αλλά τα οιστρογόνα σας δεν είναι ο μόνος παράγοντας που την επηρεάζει. Οι σωστές επιλογές στην καθημερινή ζωή καθώς και η στενή συνεργασία με τον γιατρό σας μπορούν να σας βοηθήσουν να κρατήσετε τον κίνδυνο χαμηλά.
Πηγή: https://www.iatronet.gr/article/122665/oistrogona-kai-ygeia-ths-kardias-pos-shetizontai