back to top

Οι πιο κακοπληρωµένοι στην Ευρώπη οι Έλληνες γιατροί – Πού αμείβονται καλύτερα

Με πόσα χρήματα αμείβονται οι Έλληνες γιατροί και με πόσα οι συνάδελφοί τους στην Ευρώπη

Από τους πιο κακοπληρωμένους στην Ευρώπη φαίνεται πως είναι οι Έλληνες γιατροί, με συνέπεια να μεταναστεύουν σε χώρες, όπου οι αμοιβές αλλά οι συνθήκες εργασίας είναι καλύτερες.

Τα στοιχεία του ΟΟΣΑ είναι αποκαλυπτικά καθώς καταδεικνύουν με νούμερα τις τεράστιες μισθολογικές ανισότητες μεταξύ Ελλήνων και Ευρωπαίων γιατρών.

Έτσι με μόλις 39.000 ευρώ μικτά ετησίως κατά μέσο όρο οι νέοι γιατροί επιλέγουν να γυρίσουν την πλάτη στο ΕΣΥ και να εγκαταλείψουν την Ελλάδα προκειμένου να έχουν ένα καλύτερο επαγγελματικό μέλλον σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Εξάλλου ο πρώην υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης είχε παραδεχθεί με αφοπλιστική ειλικρίνεια ότι το ΕΣΥ δεν είναι ελκυστικό για τους γιατρούς.

Την ίδια στιγμή οι αυξήσεις μισθών στο ιατρικό προσωπικό της χώρας μας που μεσοσταθμικά φτάνει το 10%, δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες τους αλλά ούτε και να προσελκύσει νέους.

Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι

Σύμφωνα με τις επίσημες καταγραφές του ΟΟΣΑ, από τους πιο υψηλά αμειβόμενους είναι οι γιατροί στο Λουξεμβούργο που λαμβάνουν μικτά 258.000 ευρώ το χρόνο.

Ιδιαιτέρως καλά αμειβόμενοι είναι και οι γιατροί σε Ιρλανδία με 172.000 ετήσιο μικτό εισόδημα αλλά και στην Ολλανδία με 160.000 ευρώ.

Και στη Γερμανία όμως τα χρήματα που εισπράττει το ιατρικό προσωπικό, καθιστά το επάγγελμα κερδοφόρο. Οι γιατροί στη Γερμανία έχουν ετήσιες αμοιβές 146.000 ευρώ.

Στη Μ.Βρετανία από την άλλη ακόμη και οι νέοι γιατροί κινούνται στα 136.000 μικτά το χρόνο.

Σε εξαιρετικά χαμηλή θέση βρίσκεται η Ελλάδα με τους γιατρούς να εισπράττουν περί τις 39.000 ευρώ μικτά ετησίως κατά μέσο όρο.

Πάντως σε χειρότερη θέση είναι χώρες όπως η Πολωνία, Σλοβακία,Τουρκία, Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία όπου οι γιατροί λαμβάνουν σημαντικά λιγότερα από τους συναδέλφους τους στη χώρα μας, αφού κατά μέσο όρο οι αμοιβές τους κινούνται στα 20.000 ευρώ μικτά το χρόνο.

Πηγή: http://medispin.blogspot.com/2023/08/blog-post_20.html

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Πώς επηρεάζουν τα επίπεδα της non-HDL-χολ την πρόγνωση ασθενών μετά από οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου?

Τα επίπεδα της non-HDL-χολ αποτελούν μια εκτίμηση των αθηρογόνων λιποπρωτεϊνών και δευτερογενή θεραπευτικό στόχο σε ασθενείς που έχουν υποστεί έμφραγμα μυοκαρδίου (ΕΜ). Στην παρούσα...

‘Eμφραγμα: Η κατάλυση επιλογή πρώτης γραμμής στην κοιλιακή ταχυκαρδία

Τι δείχνει έρευνα που παρουσιάστηκε το Σάββατο στο συνέδριο της American Heart Association. Nέα έρευνα έδειξε ότι μια επέμβαση που αποτελεί το Plan B σε...

Πώς η άσκηση ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Η γυμναστική έχει εκπληκτικά οφέλη για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος, άμεσα αλλά και έμμεσα. Δείτε πώς. Το να γυμναζόμαστε τακτικά μπορεί να μας...

Ετικέτες