back to top

Η Καρδιαγγειακή Νόσος στις Νεαρές Ηλικίες Συνδέεται με Χειρότερες Γνωστικές Λειτουργίες Αργότερα

Οι ασθενείς που πάσχουν από καρδιαγγειακή νόσο ως νεαροί ενήλικες έχουν αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν διαταραχές της μνήμης και της σκέψης αργότερα, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας νέας μελέτης που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Neurology.

«Σήμερα, το έμφραγμα του μυοκαρδίου και το εγκεφαλικό επεισόδιο έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο έκπτωσης των γνωστικών λειτουργιών και άνοιας στους ηλικιωμένους. Ωστόσο, οι επιδράσεις των παραπάνω συμβαμάτων στις γνωστικές λειτουργίες ασθενών κάτω των 60 ετών δεν έχουν εξερευνηθεί στον ίδιο βαθμό», αναφέρουν οι συγγραφείς της μελέτης.

«Η έρευνά μας διαπίστωσε ότι τα καρδιαγγειακά συμβάματα στις νεαρές ηλικίες συνδέονται με χειρότερες γνωστικές λειτουργίες και επιτάχυνση στην έκπτωση της μνήμης στη μέση ηλικία», πρόσθεσαν.

Στη μελέτη συμμετείχαν συνολικά 3.146 εθελοντές. Στην αρχή της μελέτης, η ηλικία των εθελοντών ήταν 18-30 ετών και οι επιστήμονες παρακολούθησαν την πορεία τους για 30 χρόνια.

147 εθελοντές, δηλαδή περίπου το 5%, διαγνώστηκαν με καρδιαγγειακή νόσο στο διάστημα που εξέτασε η μελέτη. Η μέση ηλικία για το πρώτο έμφραγμα του μυοκαρδίου ή εγκεφαλικό επεισόδιο ήταν τα 48 χρόνια.

Στην αρχή και στο τέλος του διαστήματος που εξέτασε η έρευνα, οι εθελοντές έκαναν 5 διαφορετικές εξετάσεις των γνωστικών λειτουργιών.

Από την ανάλυση των δεδομένων, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι οι ασθενείς που διαγνώστηκαν με καρδιαγγειακή νόσο ως νεαροί ενήλικες είχαν χειρότερα αποτελέσματα και στις 5 παραπάνω εξετάσεις.

Για παράδειγμα, σε μία εξέταση της μνήμης στην οποία οι εθελοντές πρέπει να θυμηθούν μία σειρά λέξεων μετά από 10 λεπτά, οι ασθενείς με καρδιαγγειακή νόσο είχαν μέσο σκορ 6.4, ενώ η ομάδα ελέγχου 8.5.

Σε μία άλλη εξέταση που εκτιμά γενικά τις γνωστικές λειτουργίες και παίρνει τιμές από 0 μέχρι 30, οι ασθενείς με ιστορικό καρδιαγγειακή νόσου είχαν μέσο σκορ 21.4, ενώ η ομάδα ελέγχου 23.9.

656 από τους εθελοντές έκαναν επίσης απεικονιστικές εξετάσεις του εγκεφάλου με σκοπό να εξεταστούν τα επίπεδα της λευκής ουσίας του εγκεφάλου. Μετά την προσαρμογή για διάφορους καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου όπως ο διαβήτης και η υπέρταση, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι η καρδιαγγειακή νόσος στις νεαρές ηλικίες συνδέεται με περισσότερες βλάβες στους εγκεφαλικούς ιστούς.

Στους εθελοντές που έκαναν δύο φορές εξετάσεις των γνωστικών λειτουργιών κατά τη διάρκεια της έρευνας (στα 25 και 30 χρόνια), οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου συνδέεται με τριπλάσια ταχύτητα έκπτωσης των γνωστικών λειτουργιών εντός 5 ετών.

«Η έρευνά μας δείχνει ότι στις ηλικίες από τα 20 μέχρι τα 40 η πρόληψη της καρδιαγγειακής νόσου μπορεί να προστατεύσει και τον εγκέφαλό μας», κατέληξαν οι συγγραφείς.

Επιμέλεια: Αντώνιος Δημητρακόπουλος MD, PhD, Ειδικός Παθολόγος Διευθυντής Γ’ Παθολογικής Κλινικής Ερρίκος Ντυνάν HC, ΕΔΙΠ Παθολογίας-Ανοσολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ

Πηγή: https://pathologia.eu/enimerosi/trith-hlikia/oi-diakymanseis-tis-artiriakis-piesis-syndeontai-me-afximeno-kindyno-anoias/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Ποια είναι η νόσος από την οποία πάσχει ο ένας στους δέκα παγκοσμίως

Το 25ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νεφρολογίας καταγράφει τις νεότερες εξελίξεις και τα σύγχρονα δεδομένα σε ό,τι αφορά στις παθήσεις των νεφρών Με στόχο την ενίσχυση της...

Επεμβατική καρδιολογία: Διακαθετηριακές επεμβάσεις βαλβίδων – Μια ιατρική επανάσταση εν εξελίξει

Για τη διενέργεια πολύπλοκων μορφών διακαθετηριακών επεμβάσεων στις βαλβίδες της καρδιάς, μια εξελισσόμενη ιατρική επανάσταση, γράφουν δύο κορυφαίοι ειδικοί Η επεμβατική καρδιολογία επέφερε ριζικές αλλαγές στην αντιμετώπιση της...

Εντολή μη ανάνηψης : Νομικά και ηθικά ζητήματα

Η εφαρμογή των εντολών DNR περιλαμβάνει την εξισορρόπηση του δικαιώματος αυτονομίας του ασθενούς με το καθήκον του επαγγελματία υγείας να διατηρήσει τη ζωή. Η έννοια...

Ετικέτες