Το εφημεριακό σύστημα των νοσοκομείων της Αττικής επιχειρεί να βελτιώσει το Υπουργείο Υγείας. Ομάδα εργασίας που αποτελείται από τους διοικητές της 1ης και 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας και τη διοίκηση του ΕΚΑΒ βρίσκεται σε διαρκείς ζυμώσεις με τον Υπουργό Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον Υφυπουργό Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους, με τις αλλαγές, όπως προκύπτει από πληροφορίες, να αφορούν καταρχάς στο ωράριο εφημέρευσης.
Πραγματοποιείται μια μεγάλη επιχειρησιακή ανάλυση, με δεδομένα απ’ όλα τα νοσοκομεία, και στόχος του Υπουργείου είναι ένα σύστημα εφημεριών που θα προσφέρει βιωσιμότητα και σταθερότητα να είναι έτοιμο έως το τέλος του χρόνου. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει προσανατολισμός για πιλοτική εφαρμογή των αλλαγών.
Ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ΕΚΑΒ και ιατρικό προσωπικό των νοσοκομείων είναι οι διαφορετικές ώρες έναρξης εφημερίας για τα νοσοκομεία της Αθήνας και εκείνα του Πειραιά. Συγκεκριμένα, τα νοσηλευτικά ιδρύματα της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας εφημερεύουν από τις 2.30 το μεσημέρι μέχρι τις 8 το πρωί της επομένης, ενώ της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας από τις 8 το πρωί έως τις 8 της επόμενης ημέρας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα συγκεκριμένα νοσοκομεία για συγκεκριμένες ώρες να δέχονται και τον μεγαλύτερο όγκο περιστατικών. Ειδικά σε συνάρτηση με τις ειδικότητες που εφημερεύουν ανά νοσοκομείο, δεν είναι ίση η κατανομή των περιστατικών, με το περισσότερο «βάρος» να πέφτει στα μεγάλα νοσηλευτικά ιδρύματα. Για παράδειγμα, συμβαίνει συχνά περιστατικά από Λαύριο, Λαγονήσι ή Ελευσίνα να διακομίζονται στον «Ευαγγελισμό».
Όπως προκύπτει από πληροφορίες, η ενοποίηση του ωραρίου εφημέρευσης για όλα τα νοσοκομεία της Αττικής θα λύσει μέρος των προβλημάτων. Μάλιστα, η σκέψη που προκρίνεται, χωρίς να έχει κλειδώσει ακόμη κάτι, είναι να ξεκινάνε όλα τα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου στις 14.30 (εκτός από τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες). Εάν υπερισχύσει αυτό το σενάριο και εφαρμοστεί, μέχρι τις 14.30 θα έχουν πρωινή λειτουργία όσα δεν εφημερεύουν, όπως ακριβώς γίνεται σήμερα στην 1η Υγειονομική Περιφέρεια (δηλαδή τα νοσοκομεία της Αθήνας).
Παράλληλα με το ωράριο, γίνεται προσπάθεια να διευθετηθούν άλλα…αναχώματα που υπάρχουν σήμερα, κυρίως αναφορικά με τις ειδικότητες που εφημερεύουν. Για παράδειγμα, για πνευμονολογικά περιστατικά, όταν εφημερεύει το Θριάσιο δεν έχει υποστήριξη από άλλο νοσηλευτικό ίδρυμα. Επίσης, αίσθηση προκαλεί ένα περιστατικό το καλοκαίρι στο Σισμανόγλειο, όταν διακομίστηκε καρδιολογικό περιστατικό χωρίς να εφημερεύει καρδιολόγος. Το Υπουργείο Υγείας σχεδιάζει νοσοκομεία εφημερίας με όλες τις βασικές ειδικότητες και με έμφαση σε εκείνες που εμπλέκονται με την έννοια του επείγοντος. Μετά την άφιξη των περιστατικών στα νοσηλευτικά ιδρύματα μέσω του ΕΚΑΒ θα πραγματοποιείται μια διαλογή και θα γίνονται δευτερεύουσες διακομιδές. Άρα, ο ρόλος των ιδιωτικών ασθενοφόρων θα επεκταθεί και εκτός από εξιτήρια θα πραγματοποιούν διακομιδές προς άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα.
Εκπρόσωποι των γιατρών, πάντως, αντιδρούν στις επερχόμενες αλλαγές. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το «Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή», αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι με το ενιαίο ωράριο για νοσοκομεία Αττικής – Πειραιά, θα επιβαρυνθεί σημαντικά το Νοσοκομείο της Νίκαιας, το οποίο υποδέχεται ένα μεγάλο ποσοστό περιστατικών στις εφημερίες.