back to top

Μητσοτάκης: Ανοιχτός ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των υγειονομικών – Τι είπε για τα μέλη της Επιτροπής και τον Σ. Τσιόδρα

Στους υγειονομικούς που αρνούνται να εμβολιαστούν αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR, ο πρωθυπουργός της χώρας Κυριάκος Μητσοτάκης: “Από Σεπτέμβριο ίσως το δούμε διαφορετικά και γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός, όπως έκανε η Ιταλία”.
Έκκληση στους ηλικιωμένους να σπεύσουν να εμβολιαστούν, έκανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μέσα από τη συχνότητα του δελτίου ειδήσεων του STAR. Ερωτώμενος εάν θα λάβει μέτρα για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι δεν αποκλείεται να υπάρξει απόφαση τον Σεπτέμεβριο για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό τους :
«Για τους υγειονομικούς. Εδώ τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Θέλω να σας πω ότι με απασχολεί πολύ το ζήτημα αυτό. Στην παρούσα φάση δεν θέλω να δημιουργήσω εστίες έντασης μέσα στα νοσοκομεία αλλά πρέπει να σας πω ότι τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να το ξαναδούμε το θέμα από διαφορετική οπτική γωνία.
Μάρα Ζαχαρέα: Εννοείτε, δηλαδή, ακόμα και να κάνετε υποχρεωτικό τον εμβολιασμό, όπως έγινε στην Ιταλία;
Κ. Μητσοτάκης: Βεβαίως, θα πρέπει να το συζητήσουμε πολύ σοβαρά και κατά την άποψη μου σε ουδέτερο χρόνο, όταν δεν θα έχουμε τόση πίεση στο σύστημα υγείας, πρέπει να καταστήσουμε απόλυτα σαφές ότι δεν μπορείς να είσαι υγειονομικός, να έχεις την ιερή αποστολή να φροντίζεις συμπολίτες μας οι οποίοι είναι άρρωστοι και εσύ ο ίδιος να μην προστατεύεσαι. Και με το να μην προστατεύεσαι εσύ και αφενός να κινδυνεύεις αλλά να κινδυνεύεις να διασπείρεις και τον ιό μέσα στον χώρο που είναι ταγμένος να παρέχει υπηρεσίες υγείας.
Κατά συνέπεια, ναι, πιστεύω ότι η συζήτηση πρέπει να ανοίξει. Δεν θέλω να ανοίξει τώρα αλλά πιστεύω ότι σε ουδέτερο χρόνο, το φθινόπωρο, πρέπει να ξαναδούμε το ζήτημα αυτό από την αρχή.
Μητσοτάκης: Τί είπε για τους διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ, τα λάθη στη διαχείριση της πανδημίας, αλλά και την επίταξη του ιδιωτικού τομέα
Ερωτώμενος για τις πρόσφατες δηλώσεις του Καθηγητή Παθολογίας Σωτήρη Τσιόδρα, σε ομιλία του στην Ακαδημία Αθηνών για 1.000 διασωληνωμένους μέχρι το Πάσχα, αλλά και τις καταγγελίες της ΠΟΕΔΗΝ για τους διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ, ο πρωθυπουργός, σημείωσε:
«Κοιτάξτε, η κατάσταση στο ΕΣΥ είναι ακριβώς η κατάσταση η οποία παρουσιάζεται από το Υπουργείο Υγείας. Ποια είναι αυτή λοιπόν; Ένα ΕΣΥ το οποίο πιέζεται. Ένα ΕΣΥ το οποίο έχει προσθέσει όμως ένα πολύ μεγάλο αριθμό κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, και μόνιμων. Αρκεί να δείτε τα μεγάλα μας νοσοκομεία, τις καινούργιες πτέρυγες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας που αποτελούν μία μόνιμη προίκα για το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Αλλά και προσωρινές κλίνες ΜΕΘ. Μιλάμε για χειρουργεία, αίθουσες ανάνηψης που έχουν μετατραπεί αυτή τη στιγμή σε προσωρινές κλίνες ΜΕΘ».
Και πρόεσθεσε: «Πιέζεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Ελπίζουμε να μην επιβεβαιωθούν αυτές οι προβλέψεις. Θέλω να τονίσω ότι είναι οι απαισιόδοξες προβλέψεις, διότι υπάρχουν και αισιόδοξες προβλέψεις προφανώς, που δείχνουν ότι τα πράγματα πηγαίνουν πολύ καλύτερα. Αλλά έχει αποδείξει το Σύστημα Υγείας ότι έχει τη δυνατότητα όταν πιέζεται να προσθέτει και…»
Μάρα Ζαχαρέα: Χρειάζονται Εντατική οι πολίτες και δεν βρίσκουν;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Όχι. Θέλω να είμαι απολύτως σαφής. Υπάρχει πράγματι μία αναμονή μικρή, όχι από συμπολίτες μας οι οποίοι δεν μπορούν να διασωληνωθούν. Όπως είπατε από διασωληνωμένους συμπολίτες μας οι οποίοι δεν είναι αυτή τη στιγμή σε ΜΕΘ.
Θέλω να σας πω ότι και σήμερα η κατάσταση είναι καλύτερη από την κατάσταση που υπήρχε πριν από τρία και τέσσερα χρόνια, όταν με μία απλή γρίπη το φαινόμενο αυτό ήταν ακόμα πιο έντονο.
Καταβάλλεται κάθε ανθρωπίνως δυνατή προσπάθεια για να ενισχύσουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας και προσωρινά και μόνιμα. Αλλά προφανώς καταλαβαίνετε ότι υπάρχουν κάποια όρια στο πού μπορούμε να φτάσουμε.
Μάρα Ζαχαρέα: Επίταξη μεγάλων ιδιωτικών νοσοκομείων που μετ’ επιτάσεως σας ζητά και ο κ. Τσίπρας και η κα Γεννηματά, το εξετάζετε;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Κοιτάξτε να δείτε, η συνεργασία μας με τον ιδιωτικό τομέα έχει δομηθεί και πάνω στην οικειοθελή συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, με αποζημίωση φυσικά πάντα, και η επίταξη με αποζημίωση είναι, θέλω να το διευκρινίσω αυτό, αλλά και αξιοποιώντας το ύστατο εργαλείο…
Μάρα Ζαχαρέα: Χωρίς αποζημίωση δεν μπορεί να είναι;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Όχι. Και στο ύστατο εργαλείο της επίταξης. Μα το ζήτημα εδώ είναι να φτάσουμε σε ένα σημείο να δουλέψει το Δημόσιο και ο ιδιωτικός τομέας ως ένα εθνικό σύστημα υγείας.
Θέλω να σας θυμίσω, ίσως δεν το γνωρίζουν οι τηλεθεατές σας, ότι από τα 230 περίπου κρεβάτια που διαθέτει ο ιδιωτικός τομέας στην Αττική τα 170 χρησιμοποιούνται για τις ανάγκες του Εθνικού Συστήματος Υγείας, έχοντας υποδεχθεί ασθενείς non-Covid για να απελευθερώσουν κρεβάτια Covid στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Διότι εδώ δεν έχουμε μετατρέψει το Εθνικό Σύστημα Υγείας σε ένα -όπως ακούω- μονοθεματικό ΕΣΥ. Έχουμε έκτακτα περιστατικά τα οποία αντιμετωπίζονται και αντιμετωπίζονται με απόλυτη επάρκεια. Έχουμε καρκινοπαθείς οι οποίοι πρέπει να πάρουν τη θεραπεία τους, έχουμε έκτακτα καρδιακά επεισόδια, εγκεφαλικά τα οποία χρειάζονται άμεσα χειρουργεία και άμεσα ΜΕΘ, προφανώς, αμέσως μετά.
Κατά συνέπεια, πρέπει να σας πω πως ό,τι χρειάζεται ως προς τη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα έχει γίνει. Εάν χρειαστεί να αξιοποιηθεί και πάλι το εργαλείο της επίταξης, όπως έγινε επίταξη υπηρεσιών για ιδιώτες γιατρούς, δεν θα διστάσω καθόλου να το κάνω.
Προς στιγμήν θεωρώ ότι το σχήμα αυτό δουλεύει πολύ καλά. Να δώσω ένα παράδειγμα: Υπάρχουν νοσοκομεία ιδιωτικά τα οποία έχουν μπει στην τακτική εφημερία του ΕΣΥ για πρώτη φορά. Δεν έχει ξαναγίνει αυτό στην ιστορία του ΕΣΥ. Το «Ερρίκος Ντυνάν», παραδείγματος χάρη, είναι στην τακτική εφημερία του ΕΣΥ. Έγινε με ένα πλαίσιο συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα.
Κατά συνέπεια θεωρώ ότι είναι μία πάρα πολύ απλοϊκή ανάλυση η οποία υποκρύπτει και μια λογική της αντιπολίτευσης που ουσιαστικά λέει «όχι σε όλα», σε ό,τι κάνει αυτή η κυβέρνηση. Πλην όμως δεν θα είχε κανένα απολύτως πρακτικό αποτέλεσμα.
Σας διαβεβαιώνω ότι αν υπήρχε έστω και ένα κρεβάτι, έστω και ένας γιατρός ο οποίος θα μπορούσε να τεθεί στη διάθεση του συστήματος υγείας και δεν το κάνει θα χρησιμοποιήσω όλα τα μέσα για να προσφέρει τις υπηρεσίες του.
Μάρα Ζαχαρέα: Σας άκουσα στη Βουλή που είπατε ότι έγιναν και λάθη στη διαχείριση της πανδημίας από τον Γενάρη και μετά. Πού τα εντοπίζετε αυτά τα λάθη και τι θα κάνατε διαφορετικά;
Υποθέτω ότι μιλάγατε για το μείγμα των μέτρων που ακολουθήθηκαν. Μήπως, δηλαδή, έχετε σκεφτεί ότι θα ήταν καλύτερα να πηγαίναμε όλο το Φεβρουάριο σ’ ένα ολικό lockdown, να μην είχαμε δηλαδή σαν μαρτύριο της σταγόνας να το πω φτάνοντας σιγά-σιγά μέχρι εδώ;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Κοιτάξτε, εκ των υστέρων μπορεί κανείς προφανώς να ισχυριστεί ότι κάποια άλλα… -δεν ξέρουμε ποτέ αν κάποιο άλλο μείγμα μέτρων θα δούλευε καλύτερα ή χειρότερα.
Αυτό το οποίο μπορώ να σας πω μετά βεβαιότητας είναι ότι πάντα ακολουθήσαμε τις υποδείξεις των ειδικών. Όταν κλείσαμε τον Ιανουάριο κλείσαμε σχετικά νωρίς αλλά διαπιστώσαμε στην πορεία ότι υπήρχε ένα σχετικό πρόβλημα συμμόρφωσης το οποίο επιδεινώθηκε από τον καιρό, γιατί είχαμε τους πιο κρύους μήνες προφανώς Ιανουάριο και Φεβρουάριο, και από το γεγονός ότι είχαμε να κάνουμε με ένα πιο μεταδοτικό στέλεχος.
Δεν θα μπορούσαμε να πάμε σε πιο αυστηρό lockdown, δεν θα το άντεχε ούτε η κοινωνία. Τι σημαίνει αυστηρό lockdown; Σημαίνει ότι κάθεσαι στο σπίτι, κλείνει κάθε παραγωγική δυνατότητα. Καμία χώρα, θέλω να το τονίσω, καμία χώρα δεν έκανε τέτοιου είδους lockdown.Μητσοτάκης: Τι είπε για την Επιτροπή των ειδικών και την απουσία Τσιόδρα από την επικοινωνία
Μάρα Ζαχαρέα: Προσπαθήσατε να επιβάλετε τις απόψεις της κυβέρνησης στην Επιτροπή; Είναι κάτι για το οποίο σας κατηγορεί η αξιωματική αντιπολίτευση για αυτό κιόλας ζητά και τα πρακτικά.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Μιλάμε για σοβαρούς επιστήμονες οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να συνομιλούν με την παρουσία του Γενικού Γραμματέα και Υπουργών της κυβέρνησης όποτε αυτό κρίνεται απαραίτητο για να μπορούν να τους δίνουν στοιχεία και οι οποίοι είναι απολύτως ελεύθεροι να αποφασίζουν και να μας εισηγούνται. Εμείς παίρνουμε τις αποφάσεις, να το τονίσω αυτό. Η Επιτροπή εισηγείται, εμείς αποφασίζουμε ως κυβέρνηση και εμείς αναλαμβάνουμε τελικά και την πολιτική ευθύνη. Με τον Σωτήρη Τσιόδρα συνομιλώ σχεδόν καθημερινά.
Μάρα Ζαχαρέα: Λείπει από την ενημέρωση;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα έρθω σε αυτό. Συνομιλώ σχεδόν καθημερινά με τον Σωτήρη, τρεις φορές τη βδομάδα έχουμε πρωινή σύσκεψη όπου βλέπουμε όλα τα δεδομένα, τα οποία δεδομένα θέλω να τονίσω είναι δημόσια δεδομένα, έχουμε κάνει πάρα πολύ μεγάλη πρόοδο ώστε να έχουν όλοι πρόσβαση στα δεδομένα που έχουν να κάνουν με την πανδημία για να γνωρίζουν τις πραγματικές τάσεις. Και να δίνουμε τη δυνατότητα και σε επιστήμονες που δεν συμμετέχουν στην Επιτροπή να μπορούν να τρέχουν τα δικά τους μοντέλα. Υπάρχουν πολλοί επιστήμονες που τρέχουν επιδημιολογικά μοντέλα στηριζόμενοι στα στοιχεία τα οποία έχουν στη διάθεσή τους.
Εμείς εκθέτουμε στην Επιτροπή βασικές πολιτικές κατευθύνσεις και, ναι, δίνουμε στοιχεία. Η Επιτροπή πρέπει να γνωρίζει ποιο είναι το κόστος από το κλειστό λιανεμπόριο. Και η Επιτροπή, παραδείγματος χάρη, πρέπει να γνωρίζει ότι η προτίμηση της κυβέρνησης σε αυτή τη συγκυρία, εάν μιλάμε για άνοιγμα σχολείων, είναι πρώτα τα λύκεια και όχι πρώτα τα δημοτικά γιατί έχουμε το πρόβλημα των πανελληνίων εξετάσεων.
Και γιατί τα παιδιά του λυκείου έχουν μείνει το περισσότερο διάστημα εκτός σχολείου. Και γιατί αλήθεια είναι, κα Ζαχαρέα, σας το λέω γιατί έχω παιδί 17 χρονών, ότι όταν το παιδί 16-17 χρονών δεν είναι στο σχολείο, γιατί στο σχολείο θα είναι με μάσκα, είναι πολύ πιο πιθανό να είναι σε μία πλατεία χωρίς μάσκα. Νομίζω ότι αυτό είναι κάτι το οποίο το καταλαβαίνουν όλοι όσοι μας ακούνε.
Τώρα, με ρωτήσατε αν λείπει ο Σωτήρης Τσιόδρας από την ενημέρωση. Πιστεύω ότι λείπει αλλά ο ίδιος πήρε την απόφαση, την οποία σέβομαι απόλυτα, να συμβουλεύει την κυβέρνηση και εμένα προσωπικά χωρίς να εκτίθεται στα φώτα της δημοσιότητας.
Αν θέλετε την άποψή μου, πιστεύω ότι ένας από τους λόγους που έγινε αυτό είναι γιατί και ο ίδιος στοχοποιήθηκε χυδαία όταν είχε πολύ μεγάλη επικοινωνιακή έκθεση.
Μάρα Ζαχαρέα: Θα λέγατε όμως ότι η Επιτροπή, με τους επιστήμονες κύρους που προσέφεραν για μακρύ χρονικό διάστημα πολλά, έκλεισε τον κύκλο της όπως λειτουργεί και ίσως θα έπρεπε από εδώ και πέρα να πάμε σε κάποιο άλλο σχήμα;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Όχι. Όχι γιατί αυτή η Επιτροπή μάς οδήγησε μέχρι εδώ, με τις διαφωνίες, με τις καθυστερήσεις. Και με ρωτήσατε πριν τι θα έκανα διαφορετικά. Η απάντηση είναι ξεκάθαρη, ότι θεωρώ πως τους τελευταίους δύο μήνες το μήνυμα δεν ήταν όσο καθαρό θα ήθελα. Και γι’ αυτό έχουμε ευθύνη και εμείς. Υπάρχει μια ευθύνη προφανώς και δική σας, των μέσων, γιατί φιλοξενείτε με πάρα πολύ μεγάλη άνεση πάρα πολλούς ειδικούς των οποίων οι απόψεις δεν συμπίπτουν πάντα, υπάρχει μία ευθύνη και όσων συμμετέχουν στην Επιτροπή γιατί άπαξ και η Επιτροπή παίρνει μία απόφαση πρέπει, νομίζω, όλοι να υπερασπίζονται αυτή την απόφαση και να μην μεταφέρουν την προσωπική τους άποψη, αλλά ναι, σίγουρα αυτό το οποίο θα έκανα διαφορετικά θα ήταν να προσπαθήσουμε να μην μπερδεύουμε…
Μάρα Ζαχαρέα: Οι δημοσιογράφοι είναι θεμιτό, νομίζω, να καλούν και Υπουργούς και κυβερνητικά στελέχη και εκπροσώπους της Επιτροπής. Το θέμα είναι να μην υπάρχει αλαλούμ απόψεων.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Λοιπόν, προσοχή, οι διαφορετικές απόψεις, όταν μιλάμε για ένα δυναμικό επιστημονικό φαινόμενο είναι όχι απλά θεμιτές, είναι απολύτως αναμενόμενες. Όπως είπαμε και για το ζήτημα των σχολείων, υπήρχαν επιστήμονες οι οποίοι μειοψήφησαν.
Θεωρώ όμως πολύ πιο χρήσιμο αυτοί οι οποίοι μειοψήφησαν -να δώσω ένα παράδειγμα- να μην βγουν στα κανάλια και να εξηγήσουν γιατί μειοψήφησαν από την στιγμή που υπάρχει μια απόφαση της Επιτροπής.
Άρα εγώ καταλαβαίνω απόλυτα -και εκεί αναλαμβάνω κι εγώ το δικό μας μερίδιο ευθύνης- ότι πράγματι τους τελευταίους δύο μήνες δόθηκε μια εικόνα μιας σύγχυσης ως προς το μήνυμα, που δεν είχε σε τίποτα να κάνει με το σχέδιο μας, με την αποτελεσματικότητα μας στη λήψη των μέτρων. Ήταν καθαρά ένα ζήτημα επικοινωνίας.
Παραδείγματος χάρη, εκεί που χρειάστηκε να παρέμβουμε με σημαντικές πολιτικές παρεμβάσεις -που ήταν ευθύνη της κυβέρνησης- πιστεύω ότι τα έχουμε καταφέρει μια χαρά. Δείτε την Επιχείρηση «Ελευθερία». Δύο εκατομμύρια εμβόλια σήμερα, σήμερα. Δεν θέλω να θυμίσω τι έλεγε η αντιπολίτευση. Τον Νοέμβριο μας έλεγε ότι δεν υπάρχουν εμβόλια. Ότι πουλάμε φύκια για μεταξωτές κορδέλες.

Αναρτήθηκε από Μαστοράκου Αννα

Πηγή: http://medispin.blogspot.com/2021/04/blog-post_85.html

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Πώς επηρεάζουν τα επίπεδα της non-HDL-χολ την πρόγνωση ασθενών μετά από οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου?

Τα επίπεδα της non-HDL-χολ αποτελούν μια εκτίμηση των αθηρογόνων λιποπρωτεϊνών και δευτερογενή θεραπευτικό στόχο σε ασθενείς που έχουν υποστεί έμφραγμα μυοκαρδίου (ΕΜ). Στην παρούσα...

‘Eμφραγμα: Η κατάλυση επιλογή πρώτης γραμμής στην κοιλιακή ταχυκαρδία

Τι δείχνει έρευνα που παρουσιάστηκε το Σάββατο στο συνέδριο της American Heart Association. Nέα έρευνα έδειξε ότι μια επέμβαση που αποτελεί το Plan B σε...

Πώς η άσκηση ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Η γυμναστική έχει εκπληκτικά οφέλη για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος, άμεσα αλλά και έμμεσα. Δείτε πώς. Το να γυμναζόμαστε τακτικά μπορεί να μας...

Ετικέτες