Μετάλλαξη Όμικρον: Έφτασε στην Ελλάδα η υποπαραλλαγή Όμικρον 4 (ΒΑ.4) – Δείτε σε ποια περιοχή

Μετά την Όμικρον 5 (ΒΑ.5) ήρθε στη χώρα μας και η υποπαραλλαγή Όμικρον 4 (ΒΑ.4) του κορονοϊού. Οι δύο αυτές παραλλαγές έχουν κάνει μεγάλη διασπορά στο νότιο ημισφαίριο και συγκεκριμένα στη νότια Αφρική. Δείτε που εντοπίζεται το πρώτο κρούσμα.
Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056 – Το Χαμόγελο του Παιδιού
Αυξητική είναι η τάση εμφάνισης επιβεβαιωμένων κρουσμάτων των νεότερων υποπαραλλαγών της μετάλλαξης Όμικρον (ΒΑ.4 και BA.5). Μάλιστα καταγράφηκε στη χώρα μας και το πρώτο κρούσμα της υποπαραλλαγής ΒΑ.4 που συνδέεται με αυξημένη μεταδοτικότητα και μικρότερη νοσηρότητα.
Να σημειωθεί πως την προηγούμενη εβδομάδα είχε εντοπιστεί το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα της παραλλαγής ΒΑ.5.
Αναλυτικότερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε πώς ολοκληρώθηκε από το Εθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2, που λειτουργεί υπό το συντονισμό του ΕΟΔΥ, η γονιδιωματική ανάλυση σε 29 δείγματα* που έχουν επιλεγεί τυχαιοποιημένα ή στοχευμένα και αφορούν στην περίοδο 13 Απριλίου 2022 έως 21 Μαΐου 2022.
Από όλα τα δείγματα απομονώθηκε στέλεχος Omicron (B.1.1.529).

Είκοσι τρία από τα 29 δείγματα με στέλεχος Όμικρον αφορούσαν στο στέλεχος ΒΑ.2 (79%, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 95%), ενώ απομονώθηκε σε ένα δείγμα το στέλεχος ΒΑ.4 και σε δύο δείγματα το στέλεχος ΒΑ.5 (και τα τρία δείγματα από Περιφέρεια Κρήτης).
Η διερεύνηση είναι σε εξέλιξη.
Από την έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2 μέχρι σήμερα έχουν απομονωθεί 28 διαφορετικά στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος/υπό διερεύνηση/υπό παρακολούθηση ή άλλα στελέχη ενδιαφέροντος του ιού SARS CoV-2 από 55.309 αλληλουχηθέντα δείγματα (54.586 προερχόμενα από εγχώρια κρούσματα και 723 από εισαγόμενα).

Πηγή: http://medispin.blogspot.com/2022/05/4-4.html

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Συστάσεις του Υπουργείου Υγείας για την σκόνη: Ποιοι θα πρέπει να αποφύγουν να βγουν από το σπίτι

Τι αναφέρουν οι οδηγίες για την προστασία της υγείας των ασθενών και του γενικού πληθυσμού, από την σκόνη. Το Υπουργείο Υγείας, κατόπιν της τακτικής προβλεπόμενης...

Όλοι έχουμε Πνευμόνια! Πνευμονολόγο; Εκστρατεία ευαισθητοποίησης της ΕΠΕ με πρωταγωνιστές- έκπληξη

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ «Τι κοινό έχουμε όλοι εμείς με έναν δύτη, έναν κλαρινετίστα, έναν αθλητή της άρσης βαρών και μια τηλεπαρουσιάστρια;» Μία, μεταξύ άλλων πιθανών απαντήσεων,...

Πόσο σχετίζεται η διατροφική πρόσληψη αλατιού με την εμφάνιση νεφρικής νόσου?

Η αυξημένη κατανάλωση αλατιού έχει συσχετισθεί με εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου, εντούτοις, η συσχέτιση με την εμφάνιση χρόνιας νεφρικής νόσου (ΧΝΝ) δεν είναι γνωστή. Στην...

Ετικέτες