Μελέτη Ελλήνων γιατρών για την θεραπεία των σοβαρά πασχόντων από κορονοϊό

Μια σπουδαία δημοσίευση 100% ελληνικής συμμετοχής σε έγκριτο διεθνές επιστημονικό ιστότοπο, η οποία δείχνει το δρόμο για μια νέα θεραπεία των σοβαρά πασχόντων από COVID-19, αποτέλεσε το έναυσμα για να εκφράσει την πάντα μετριοπαθή και ζυγισμένη άποψή του ο καθηγητής Ουρολογίας του ΑΠΘ, Δημήτρης Χατζηχρήστος. Την ώρα που διάβαζε με ενδιαφέρον και αισιοδοξία τα αποτελέσματα μιας πολλά υποσχόμενης ελληνικής μελέτης, τα αποτελέσματα της οποίας παρουσιάζει , άκουγε στην τηλεόραση και διάβασε στα ΜΚΔ απόψεις και σχόλια που απέχουν από την επιστημονική σκέψη. Σχολιάζοντας την …απόλυτη βεβαιότητα που έχουν κάποιοι -γιατροί και μη γιατροί- για τις απόψεις τους γύρω από την αντιμετώπιση της πανδημίας, αναφέρει ότι όσο πιο βέβαιοι παρουσιάζονται κάποιοι, τόσο πιο μακριά από την έρευνα και την ιατρική είναι…

Η δημοσίευση για τη νέα θεραπεία

Ένα από τα μείζονα προβλήματα στην αντιμετώπιση της πανδημίας αποτελεί η έγκαιρη αναγνώριση των ασθενών υψηλού κινδύνου και η εφαρμογή επιθετικών θεραπειών σε αυτούς για την πρόληψη των σοβαρών επιπλοκών. Ως προγνωστικός δείκτης για αυτούς τους ασθενείς μεταξύ των άλλων, έχει χρησιμοποιηθεί η αύξηση των επιπέδων του υποδοχέα suPAR στον ορό αίματος. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature Medicine και την οποία υπογράφουν Έλληνες ερευνητές με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Ευάγγελο Γιαμαρέλλο- Μπουρμούλη, αναφέρει ότι η χορήγηση του σκευάσματος anakinra είναι αποτελεσματική και ασφαλής στην αντιμετώπιση των σοβαρά πασχόντων από COVID-19.

NATURE MEDICINE

Το συγκεκριμένο σκεύασμα είναι ένας βιολογικός παράγοντας (αναστολέας της ιντερλευκίνης) με ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που έχει χρησιμοποιηθεί μέχρι τώρα σε σοβαρές φλεγμονές αρθρώσεων.
Οι Έλληνες επιστήμονες πραγματοποίησαν μια διπλή, τυφλή, τυχαιοποιημένη μελέτη σε 594 ασθενείς με COVID-19 με αυξημένα επίπεδα του υποδοχέα suPAR οι οποίοι είχαν υψηλό κίνδυνο να παρουσιάσουν αναπνευστική ανεπάρκεια. Η μία ομάδα έλαβε το φάρμακο και η άλλη placebο ενώ όλοι συνέχισαν την θεραπεία που λάμβαναν πριν την εισαγωγή στη μελέτη. Η ομάδα που έλαβε το φάρμακο παρουσίασε μείωση των επιπλοκών σε σύγκριση με την ομάδα του εικονικού φαρμάκου που δεν είχε αντίστοιχη πορεία.

Η μελέτη αναφέρει στα συμπεράσματα ότι η χορήγηση του anakinra σε ασθενείς υψηλού κινδύνου πιθανόν να αποτελεί μια χρήσιμη θεραπευτική επιλογή και μια πολύτιμη προσθήκη στην ιατρική φαρέτρα.

Η παρέμβαση του καθηγητή του ΑΠΘ

Ο καθηγητής Δημήτρης Χατζηχρήστος, παρακολουθώντας όλες τις δημοσιεύσεις της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας για την αντιμετώπιση της πανδημίας αλλά -μοιραία- και τις μεμονωμένες απόψεις ειδικών, τις εντελώς ατεκμηρίωτες απόψεις άσχετων με την επιστήμη, αντιεμβολιαστών, αμφισβητιών, και άλλων που δηλώνουν ειδικοί, ένιωσε την ανάγκη να κάνει μια παρέμβαση ζητώντας ουσιαστικά από όλους να είναι ανοιχτοί στα νέα δεδομένα και να μην υπηρετούν τυφλή και με παρωπίδες τις απόψεις τους. Ο ίδιος μάς δήλωσε ότι χαιρετίζει κάθε νέα επιστημονική δημοσίευση και πιστεύει ότι κάθε μία έρευνα που διεξάγεται στον κόσμο μάς φέρνει πιο κοντά σε μια ολιστική λύση του προβλήματος με εμβόλια, θεραπείες και μέτρα προφύλαξης.

Όπως ανέφερε ο καθηγητής Ουρολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ και υπεύθυνος του Κέντρου Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας, Δημήτρης Χατζηχρήστου την οποία αναπαράγουμε με την άδειά του:

«Ένας τρόπος να καταλάβω αν κάποιος έχει γνώση έρευνας είναι το επίπεδο βεβαιότητας που επιχειρηματολογεί. Όσο αυξάνει η βεβαιότητα, τόσο μεγαλώνει η πιθανότητα ελλείμματος γνώσεων στα βασικά: Την μεθοδολογία έρευνας και την γνώση του συστήματος που διέπει τις κλινικές μελέτες. Άρα και την ίδια την ιατρική. Η βεβαιότητα που μιλούν πολλοί στην τηλεόραση, και αντίστοιχα οι επικριτές των εμβολίων είναι πρωτόγνωρη. Και με περισσότερη βεβαιότητα ως κήρυκες της μονής αλήθειας οι οπαδοί του αντιεμβολιαστικού κινήματος. Ως οπαδοί ομάδας. Αλλά η ιατρική δεν λέει την αλήθεια. Παλεύει να την ανακαλύψει. Πρέπει να έχεις ασχοληθεί όμως με έρευνα ώστε να μπορείς να κατανοήσεις μια δημοσίευση. Αλλιώς αναπαράγεις την άποψη που υπηρετείς με το δικό σου στυλ. Για τους περισσότερους αυτό είναι το ζητούμενο: να ενισχύσω τη θέση μου. Άρα μιλώ για δημοσιεύσεις που στηρίζουν τις απόψεις μου και πετώ όλες που δείχνουν αντίθετα με τα πιστεύω μου η τους σκοπούς μου.
Φυσικά δεν είναι ελληνικό προνόμιο, αλλά η χώρα μας σε όλα είναι χώρα της υπερβολής. Με το γνωστό τίμημα διαχρονικά».

Πηγή: https://www.ieidiseis.gr/ygeia/108310/meleti-ellinon-giatron-gia-tin-therapeia-ton-sovara-pasxonton-apo-koronoio

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

CoViD-19: Μακροχρόνια αντισώματα από εμβολιασμό και νόσηση

Η ανοσία φθίνει, αλλά σταθεροποιείται στους 7 - 9 μήνες. Υπερέχει η υβριδική ανοσία. Τα ευρήματα μεγάλης μελέτης στη Νέα Υόρκη, ερμηνεύει  ο καθηγητής Κ....

Ελληνικό Ινστιτούτο DRG: Ο πρώτος κατάλογος στην Ελλάδα για τα σπάνια νοσήματα

Τη μετάφραση και κατάρτιση του καταλόγου των σπανίων νοσημάτων πέτυχε το Ελληνικό Ινστιτούτο DRG (ΚΕΤΕΚΝΥ) ως φορέας αρμόδιος για τις ιατρικές κωδικοποιήσεις. Πρόκειται για τον πρώτο Ελληνικό Κατάλογο Σπανίων Νοσημάτων (ORPHAcodes) με...

Σπάνιες Παθήσεις: Ανάγκη για ισότιμη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας

Με σύνθημα «Unite for change! Unite for equity!»  εορτάζεται η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Σπανίων Παθήσεων αποσκοπώντας να ενισχύσει την εξωτερίκευση και κοινοποίηση του προβλήματος εκ μέρους των ασθενών,...

Ετικέτες