Μειώθηκε η παιδική θνησιμότητα παγκοσμίως

Οι περισσότεροι από αυτούς τους θανάτους σημειώθηκαν στην υποσαχάρια Αφρική και τη Νότια Ασία.

Σύμφωνα με την UNICEF, περισσότερα παιδιά επιβιώνουν παγκοσμίως από ποτέ άλλοτε. Από το 2000, το ποσοστό θνησιμότητας των παιδιών κάτω των πέντε ετών έχει μειωθεί κατά 51%, ανακοίνωσε σήμερα η οργάνωση στην Κολωνία και τη Νέα Υόρκη.

Το 2022, ο αριθμός των παιδιών που πέθαναν από αιτίες που μπορούν να προληφθούν πριν από τα πέμπτα τους γενέθλια εκτιμάται ότι θα έχει φθάσει σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο, στα 4,9 εκατομμύρια. Το 1990 ο αριθμός αυτός ήταν 12,5 εκατομμύρια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι περισσότεροι από αυτούς τους θανάτους σημειώθηκαν στην υποσαχάρια Αφρική και τη Νότια Ασία το 2022. Οφείλονταν κυρίως σε αιτίες που μπορούν να προληφθούν ή σε θεραπεύσιμες ασθένειες, όπως πρόωρες γεννήσεις, επιπλοκές κατά τον τοκετό, πνευμονία, διάρροια και ελονοσία.

“Πολλές ζωές θα μπορούσαν να είχαν σωθεί εάν τα παιδιά είχαν καλύτερη πρόσβαση σε βασική υγειονομική περίθαλψη”, αναφέρει η UNICEF στην ανακοίνωσή της. Αυτό περιλαμβάνει μέτρα όπως ο εμβολιασμός, το εξειδικευμένο υγειονομικό προσωπικό και η διάγνωση και θεραπεία των παιδικών ασθενειών.

“Είναι ζωτικής σημασίας να βελτιωθεί η πρόσβαση σε ποιοτική υγειονομική περίθαλψη για κάθε γυναίκα και παιδί, συμπεριλαμβανομένων των καταστάσεων κρίσης και των απομακρυσμένων περιοχών”, αναφέρει ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Tedros Adhanom Ghebreyesus.

“Το πού γεννιέται ένα παιδί δεν πρέπει να καθορίζει αν θα ζήσει ή θα πεθάνει”.

Πηγή: https://www.iatronet.gr/amp/article/123486/meiothhke-h-paidikh-thnhsimothta-pagkosmios

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Αρτηριακή υπέρταση: Από τι προκαλείται και πώς θεραπεύεται;

Υπέρταση ονομάζεται η υψηλή αρτηριακή πίεση, η οποία είναι η πίεση που ασκεί το αίμα στο τοίχωμα των αρτηριών καθώς ρέει μέσα σε αυτές. Εξαρτάται...

Τεχνητή νοημοσύνη, αναγκαίες δεξιότητες και ο ρόλος των δημόσιων πανεπιστημίων

Μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση στο Delphi Forum για τις προκλήσεις που φέρνει η Τεχνητή Νοημοσύνη Βασική θεματική στο φετινό Delphi Forum και η Τεχνητή Νοημοσύνη...

Η Meta θα αναγνωρίζει από τον Μάιο τα περιεχόμενα που έχουν δημιουργηθεί από την Τεχνητή Νοημοσύνη

Ο αμερικανικός κολοσσός Meta θα αναγνωρίζει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσής του τους ήχους, τις φωτογραφίες και τα βίντεο που έχουν δημιουργηθεί από τεχνητή νοημοσύνη...

Ετικέτες