Με γνώμονα τους ασθενείς

Οι πολλαπλές προκλήσεις που αναμένεται να αντιμετωπίσουν τα συστήματα υγείας στο μέλλον επιβάλλουν τη σωστή μελέτη των επιδημιολογικών αναφορών και την επαρκή ενίσχυσή τους τόσο σε προσωπικό όσο και σε υποδομές

Η εμπειρία των τριών σχεδόν χρόνων πανδημίας ανέδειξε την ανάγκη, σε παγκόσμιο επίπεδο, να στηριχθούν τα εθνικά συστήματα υγείας ως ο βασικός και σταθερός πυλώνας αντιμετώπισης των αυξημένων υγειονομικών αναγκών. Παρότι η COVID-19 φαίνεται πως φτάνει στο τέλος της, είναι σίγουρο ότι τα συστήματα υγείας θα αντιμετωπίσουν νέες προκλήσεις τα επόμενα χρόνια.

Μεταξύ των νέων προκλήσεων που αναδύονται, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και η παχυσαρκία φαίνεται ότι αποκτούν πανδημικές διαστάσεις. Για να γίνει κατανοητό το πρόβλημα, αρκεί να σκεφτούμε ότι στα προηγούμενα τρία χρόνια της πανδημίας οι θάνατοι από COVID-19 υπολογίζονται σε 7 εκατομμύρια παγκοσμίως.

Το ίδιο διάστημα η καρδιαγγειακή νόσος υπολογίζεται ότι κόστισε τη ζωή σε πάνω από 60 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως. Σε παγκόσμιο επίπεδο επίσης η παχυσαρκία τόσο η παιδική όσο και των ενηλίκων λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις. Ειδικότερα η χρονιότητά της ήδη από την παιδική ηλικία με τις πολλαπλές δυσμενείς επιδράσεις στον οργανισμό αναμένεται τα επόμενα χρόνια να αυξήσει τόσο τα μεταβολικά νοσήματα όπως ο σακχαρώδης διαβήτης αλλά και να προκαλέσει σημαντικές επιδράσεις στην καρδιαγγειακή υγεία και τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Οι πολλαπλές προκλήσεις που αναμένεται να αντιμετωπίσουν τα συστήματα υγείας στο μέλλον επιβάλλουν τη σωστή μελέτη των επιδημιολογικών αναφορών και την επαρκή ενίσχυσή τους τόσο σε προσωπικό όσο και σε υποδομές. Αναμφίβολα κομβικό ρόλο στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας θα έχουν οι Ιατρικές Σχολές της χώρας, οι οποίες παρέχουν σήμερα μεγάλο ποσοστό του συνολικού κλινικού έργου στις 7 μεγάλες πόλεις, αποτελώντας παράλληλα κέντρα αναφοράς για ιατρικά περιστατικά από όλη τη χώρα.

Επίσης οι Πανεπιστημιακές Κλινικές ως κέντρα καινοτομίας και εμπειρογνωμοσύνης αποτελούν πρότυπα εκπαιδευτικά κέντρα για όλο το ιατρικό προσωπικό. Η στοχευμένη ενίσχυση των νοσοκομειακών δομών του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) και των Ιατρικών Σχολών αλλά και η συνεργασία τους με τον ιδιωτικό τομέα είναι απαραίτητες για την αντιμετώπιση των πλέον απαιτητικών ιατρικών περιστατικών, πάντα με γνώμονα τα οφέλη για τους ασθενείς.

Ο κ. Γεράσιμος Σιάσος είναι πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητής Καρδιολογίας, Γ’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική, ΓΝΝΘΑ «Η Σωτηρία».

Πηγή: https://www.in.gr/2023/01/06/b-science/gnomes/gnomona-tous-astheneis-2/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Οι δυσκολίες στον ύπνο συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού 

Οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν αϋπνία, δυσκολία στον ύπνο ή ξυπνούν πολύ νωρίς μπορεί να έχουν περισσότερες πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό επεισόδιο, σύμφωνα με μελέτη...

Πώς μπορεί να προληφθεί το ανεύρυσμα εγκεφάλου 

Τα ανευρύσματα εγκεφάλου είναι σημεία στον εγκέφαλο όπου οι αδύναμες ή λεπτές αρτηρίες έχουν διογκωθεί και γεμίσει με αίμα. Είναι σημαντικό να λαμβάνετε σοβαρά υπόψη...

Το παράδοξο της παχυσαρκίας στις καρδιαγγειακές νόσους 

Η παχυσαρκία είναι ένας ισχυρός ανεξάρτητος προγνωστικός παράγοντας για την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων ακόμα και όταν απουσιάζουν άλλοι παράγοντες κινδύνου. Η επίπτωση της παχυσαρκίας έχει...

Ετικέτες