Με γνώμονα τους ασθενείς

Οι πολλαπλές προκλήσεις που αναμένεται να αντιμετωπίσουν τα συστήματα υγείας στο μέλλον επιβάλλουν τη σωστή μελέτη των επιδημιολογικών αναφορών και την επαρκή ενίσχυσή τους τόσο σε προσωπικό όσο και σε υποδομές

Η εμπειρία των τριών σχεδόν χρόνων πανδημίας ανέδειξε την ανάγκη, σε παγκόσμιο επίπεδο, να στηριχθούν τα εθνικά συστήματα υγείας ως ο βασικός και σταθερός πυλώνας αντιμετώπισης των αυξημένων υγειονομικών αναγκών. Παρότι η COVID-19 φαίνεται πως φτάνει στο τέλος της, είναι σίγουρο ότι τα συστήματα υγείας θα αντιμετωπίσουν νέες προκλήσεις τα επόμενα χρόνια.

Μεταξύ των νέων προκλήσεων που αναδύονται, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και η παχυσαρκία φαίνεται ότι αποκτούν πανδημικές διαστάσεις. Για να γίνει κατανοητό το πρόβλημα, αρκεί να σκεφτούμε ότι στα προηγούμενα τρία χρόνια της πανδημίας οι θάνατοι από COVID-19 υπολογίζονται σε 7 εκατομμύρια παγκοσμίως.

Το ίδιο διάστημα η καρδιαγγειακή νόσος υπολογίζεται ότι κόστισε τη ζωή σε πάνω από 60 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως. Σε παγκόσμιο επίπεδο επίσης η παχυσαρκία τόσο η παιδική όσο και των ενηλίκων λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις. Ειδικότερα η χρονιότητά της ήδη από την παιδική ηλικία με τις πολλαπλές δυσμενείς επιδράσεις στον οργανισμό αναμένεται τα επόμενα χρόνια να αυξήσει τόσο τα μεταβολικά νοσήματα όπως ο σακχαρώδης διαβήτης αλλά και να προκαλέσει σημαντικές επιδράσεις στην καρδιαγγειακή υγεία και τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Οι πολλαπλές προκλήσεις που αναμένεται να αντιμετωπίσουν τα συστήματα υγείας στο μέλλον επιβάλλουν τη σωστή μελέτη των επιδημιολογικών αναφορών και την επαρκή ενίσχυσή τους τόσο σε προσωπικό όσο και σε υποδομές. Αναμφίβολα κομβικό ρόλο στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας θα έχουν οι Ιατρικές Σχολές της χώρας, οι οποίες παρέχουν σήμερα μεγάλο ποσοστό του συνολικού κλινικού έργου στις 7 μεγάλες πόλεις, αποτελώντας παράλληλα κέντρα αναφοράς για ιατρικά περιστατικά από όλη τη χώρα.

Επίσης οι Πανεπιστημιακές Κλινικές ως κέντρα καινοτομίας και εμπειρογνωμοσύνης αποτελούν πρότυπα εκπαιδευτικά κέντρα για όλο το ιατρικό προσωπικό. Η στοχευμένη ενίσχυση των νοσοκομειακών δομών του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) και των Ιατρικών Σχολών αλλά και η συνεργασία τους με τον ιδιωτικό τομέα είναι απαραίτητες για την αντιμετώπιση των πλέον απαιτητικών ιατρικών περιστατικών, πάντα με γνώμονα τα οφέλη για τους ασθενείς.

Ο κ. Γεράσιμος Σιάσος είναι πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητής Καρδιολογίας, Γ’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική, ΓΝΝΘΑ «Η Σωτηρία».

Πηγή: https://www.in.gr/2023/01/06/b-science/gnomes/gnomona-tous-astheneis-2/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Μελέτη: Αντιβιοτικά βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα να εντοπίσει τα καρκινικά κύτταρα

Μια ομάδα αντιβιοτικών δρα με διαφορετικό τρόπο από τις τρέχουσες ανοσοθεραπείες που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του καρκίνου. Τα καρκινικά κύτταρα έχουν την ιδιότητα να διαφεύγουν από...

Τουλάχιστον τέσσερα χρόνια θα χρειαστούν για να γίνει πραγματικότητα η Ευρωπαϊκή Κάρτα Αναπηρίας

Τουλάχιστον τέσσερα χρόνια θα χρειαστούν για να γίνει πραγματικότητα η Ευρωπαϊκή Κάρτα Αναπηρίας, η οποία θα εξασφαλίζει στα άτομα με αναπηρία κοινά δικαιώματα στις...

Ραγδαία αύξηση παρουσιάζουν οι άνθρωποι που εκδηλώνουν κολπική μαρμαρυγή

Τα ευρήματα νέας πληθυσμιακής μελέτης. Ποιες είναι οι σημαντικότερες επιπλοκές της. Ραγδαία αύξηση παρουσιάζουν οι άνθρωποι που εκδηλώνουν κολπική μαρμαρυγή – μια επικίνδυνη καρδιακή αρρυθμία...

Ετικέτες