Κρυφές εγκεφαλικές αλλαγές σε άτομα με καρδιακές παθήσεις

Αλλαγές στα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου που μπορούν να ανιχνευθούν μόνο με απεικόνιση εγκεφάλου.

Μια νέα ανάλυση στην οποία συμμετείχαν πάνω από 13.000 άτομα έδειξε ότι αλλαγές στα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού και άνοιας είναι συχνές σε άτομα με μια σειρά καρδιακών παθήσεων, ανεξάρτητα από το αν έχουν υποστεί εγκεφαλικό.

Η νέα έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο Neurology, το ιατρικό περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, είναι η πιο ολοκληρωμένη συστηματική ανασκόπηση των «κρυφών» εγκεφαλικών αλλαγών σε άτομα με μια σειρά από καρδιακές παθήσεις μέχρι σήμερα.

Ο επικεφαλής συγγραφέας Zien Zhou από το George Institute for Global Health είπε ότι ο εντοπισμός αυτών των αλλαγών θα μπορούσε να παίξει σημαντικό ρόλο στην επιλογή θεραπειών για αυτούς τους ασθενείς. «Αν και τα άτομα με καρδιοπάθεια έχουν δύο έως τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες από το γενικό πληθυσμό να έχουν αλλαγές στο αγγειακό σύστημα του εγκεφάλου τους, συχνά αυτό παραβλέπεται, επειδή αυτοί οι ασθενείς δεν υποβάλλονται τακτικά σε απεικόνιση εγκεφάλου εκτός και αν έχουν υποστεί εγκεφαλικό», είπε. «Αλλά μπορεί να τους κάνει πιο επιρρεπείς στον κίνδυνο αιμορραγίας εγκεφάλου από φάρμακα που χρησιμοποιούνται συνήθως για τη θεραπεία ή την πρόληψη θρόμβων αίματος -η ενδοκρανιακή αιμορραγία είναι μια απειλητική για τη ζωή επιπλοκή χωρίς αποδεδειγμένη θεραπεία και ποσοστό επιβίωσης μικρότερο από 50%».

Αλλαγές στα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου που μπορούν να ανιχνευθούν μόνο με απεικόνιση εγκεφάλου, όπως το σιωπηλό έμφραγμα του εγκεφάλου και η νόσος των μικρών εγκεφαλικών αγγείων είναι γνωστό ότι συμβαίνουν συχνότερα σε ηλικιωμένους ή σε άτομα με υπέρταση. Αν και δεν επαρκούν για να προκαλέσουν εμφανή νευρολογικά συμπτώματα, μπορεί να οδηγήσουν σε ανεπαίσθητα νευρολογικά ελλείμματα και να αυξήσουν τον μακροπρόθεσμο κίνδυνο εγκεφαλικού ή άνοιας.

Για να προσδιορίσουν τον επιπολασμό αυτών των κρυφών εγκεφαλοαγγειακών αλλαγών σε ενήλικες με κολπική μαρμαρυγή, στεφανιαία νόσο, καρδιακή ανεπάρκεια ή μυοκαρδιοπάθεια, με προβλήματα καρδιακής βαλβίδας και με ανοιχτό ωοειδές τρήμα (τρύπα στην καρδιά), οι ερευνητές διεξήγαγαν μια μετα-ανάλυση από 221 μελέτες παρατήρησης που δημοσιεύθηκαν μεταξύ 1988 και 2022.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι σε άτομα με καρδιακές παθήσεις:

  1. περίπου το ένα τρίτο είχε οποιαδήποτε μορφής σιωπηλό έμφραγμα του εγκεφάλου.
  2. το ένα τέταρτο είχε κενό (μικρές κοιλότητες όπου ο νευρικός ιστός έχει πεθάνει μετά από προηγούμενη απόφραξη ή διαρροή από μικρές αρτηρίες).
  3. τα δύο τρίτα είχαν αλλοιώσεις λευκής ουσίας (βλάβη στην προστατευτική επικάλυψη γύρω από τις νευρικές ίνες).
  4. το ένα τέταρτο είχε ενδείξεις ασυμπτωματικών μικροαιμορραγιών στον εγκεφαλικό ιστό
  5. πάνω από το ήμισυ είχε εγκεφαλική ατροφία (συρρίκνωση του εγκεφάλου λόγω απώλειας νευρώνων ή συνδέσεων μεταξύ νευρώνων).

Ο επιπολασμός αυτών των εγκεφαλικών αλλαγών ήταν γενικά ο ίδιος μεταξύ εκείνων με ή χωρίς πρόσφατο εγκεφαλικό και δεν υπήρχαν εμφανείς διαφορές φύλου στα αποτελέσματα.

Ο Zhou είπε ότι η μελέτη επιβεβαίωσε ότι οι καρδιακές παθήσεις είναι μία από τις κύριες αιτίες αυτών των αλλαγών που αντικατοπτρίζουν «αδυναμία» εγκεφάλου.

Πηγή: https://www.zougla.gr/ygeia/erevnes/meleti-diapistonei-kryfes-egkefalikes-allages-se-atoma-me-kardiakes-pathiseis/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Αρτηριακή υπέρταση: Από τι προκαλείται και πώς θεραπεύεται;

Υπέρταση ονομάζεται η υψηλή αρτηριακή πίεση, η οποία είναι η πίεση που ασκεί το αίμα στο τοίχωμα των αρτηριών καθώς ρέει μέσα σε αυτές. Εξαρτάται...

Τεχνητή νοημοσύνη, αναγκαίες δεξιότητες και ο ρόλος των δημόσιων πανεπιστημίων

Μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση στο Delphi Forum για τις προκλήσεις που φέρνει η Τεχνητή Νοημοσύνη Βασική θεματική στο φετινό Delphi Forum και η Τεχνητή Νοημοσύνη...

Η Meta θα αναγνωρίζει από τον Μάιο τα περιεχόμενα που έχουν δημιουργηθεί από την Τεχνητή Νοημοσύνη

Ο αμερικανικός κολοσσός Meta θα αναγνωρίζει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσής του τους ήχους, τις φωτογραφίες και τα βίντεο που έχουν δημιουργηθεί από τεχνητή νοημοσύνη...

Ετικέτες