Κορωνοϊός: Ξαναρχίζουν οι μελέτες με υδροξυχλωροκίνη, αποφάσισε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Προηγήθηκε γνωμοδότηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Π.Ο.Υ. Η αξιολόγηση του φαρμάκου είχε αρχίσει το τελευταίο δεκαήμερο του Μαΐου. Εξετάστηκαν όλα τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά του.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε πως ξαναρχίζει τις μελέτες με το φάρμακο υδροξυχλωροκίνη, μετά από σχετική γνωμοδότηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του. Το φάρμακο δοκιμάζεται ως θεραπεία για τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορονοϊός Covid-19. Ωστόσο οι δοκιμές του είχαν προσωρινά ανασταλεί, λόγω των αρνητικών ευρημάτων μιας πλέον αμφιλεγόμενης μελέτης.
Όπως ανακοίνωσε ο Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus, γενικός διευθυντής του Π.Ο.Υ., οι εμπειρογνώμονες του οργανισμού συνέστησαν να ξαναρχίσουν οι μελέτες με την υδροξυχλωροκίνη. Οι ειδικοί κατέληξαν σε αυτή την απόφαση εξετάζοντας συνδυαστικά τα ευρήματα όλων των μελετών για το φάρμακο και την πιθανή επίδρασή του στους ασθενείς με τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε εξαιρέσει προσωρινά στα τέλη Μαρτίου την υδροξυχλωροκίνη από τη μεγάλη μελέτη Solidarity (Αλληλεγγύη). Η μελέτη αυτή θα διεξαχθεί σε συνολικά 35 χώρες του κόσμου. Προς το παρόν έχει αρχίσει σε 17, όπου έχουν ενταχθεί σχεδόν 3.500 ασθενείς.
Η εξαίρεση οφειλόταν στα ευρήματα μεγάλης μελέτης που δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet. Η μελέτη είχε συσχετίσει την υδροξυχλωροκίνη με αυξημένα ποσοστά σοβαρών καρδιακών αρρυθμιών και με αυξημένη θνησιμότητα.
Τα ευρήματα αυτά είχαν προκαλέσει αντιδράσεις από πολλούς επιστήμονες. Επιπλέον, νωρίτερα σήμερα έγινε γνωστό ότι τα δεδομένα της έρευνας έχουν τεθεί υπό αμφισβήτηση. Μάλιστα ακόμα και η ιατρική επιθεώρηση The Lancet λαμβάνει πλέον αποστάσεις από αυτήν.
Η μελέτη Solidarity
Η μελέτη Solidarity διεξάγεται υπό την αιγίδα του ίδιου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Στόχος της είναι να αξιολογηθούν τέσσερις φαρμακευτικές θεραπείες έναντι του νέου κορωνοϊού. Οι θεραπείες αυτές επελέγησαν διότι κρίθηκε πως είναι πιθανότερο να αποδώσουν, έναντι άλλων πιθανών θεραπειών. Οι τέσσερις θεραπείες είναι:Η χλωροκίνη και το παράγωγό της υδροξυχλωροκίνη. Είναι συγγενή φάρμακα που χορηγούνται για την ελονοσία.Το φάρμακο remdesivir (ρεμντεσιβίρη). Είχε σχεδιαστεί για τον ιό Έμπολα, αλλά δεν είχε εγκριθεί. Έχει πάρει προσωρινή άδεια έκτακτης ανάγκης για ασθενείς με βαριά μορφή της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός Covid-19.Ο σταθερός συνδυασμός των φαρμάκων lopinavor και ritonavir (περιέχονται σε ένα φάρμακο). Είναι εγκεκριμένος για ασθενείς με HIV/AIDS λοίμωξη, αλλά δοκιμάζεται και για τον κορωνοϊό.Ο σταθερός συνδυασμός lopinavor-ritonavir μαζί ιντερφερόνη-βήτα. Η ιντερφερόνη-βήτα είναι μία ουσία που χορηγείται σε ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση (σκλήρυνση κατά πλάκας)

Αναρτήθηκε από Μαστοράκου Αννα 

Πηγή: http://medispin.blogspot.com/2020/06/blog-post_4.html

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης και Καταπολέμησης Παχυσαρκίας Ενηλίκων σχεδίασε το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής για το υπουργείο Υγείας

Δράσεις πρωτογενούς, δευτερογενούς και τριτογενούς πρόληψης περιλαμβάνει το Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης και Καταπολέμησης Παχυσαρκίας Ενηλίκων του υπουργείου Υγείας, το οποίο σχεδίασε το Πανεπιστήμιο Δυτικής...

Long Covid: Η νευρολογική διαταραχή που ταλαιπωρεί τους πάσχοντες

Μια νευρολογική διαταραχή που έκανε ευρέως γνωστή ο Αμερικανός ηθοποιός Brad Pitt έρχεται να προστεθεί στη μακρά λίστα συμπτωμάτων της long COVID Απροσδόκητες προεκτάσεις δείχνει...

Τυχαία εξωκαρδιακά ευρήματα στην αξονική στεφανιογραφία : Αξίζει να αναφερθούν ;

Ασθενής 70 ετών με άτυπα προκάρδια άλγηΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ: Καπνιστής, σακχαρώδης διαβήτης, υπέρτασηTriplex καρωτίδων: Αθηρωμάτωση και στις δύο καρωτίδες χωρίς σημαντικές στενώσεις (<20%).Συνεστήθη αξονική στεφανιογραφία. Διάχυτη...

Ετικέτες