back to top

Κορωνοϊός: Ξαναρχίζουν οι μελέτες με υδροξυχλωροκίνη, αποφάσισε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Προηγήθηκε γνωμοδότηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Π.Ο.Υ. Η αξιολόγηση του φαρμάκου είχε αρχίσει το τελευταίο δεκαήμερο του Μαΐου. Εξετάστηκαν όλα τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά του.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε πως ξαναρχίζει τις μελέτες με το φάρμακο υδροξυχλωροκίνη, μετά από σχετική γνωμοδότηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του. Το φάρμακο δοκιμάζεται ως θεραπεία για τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορονοϊός Covid-19. Ωστόσο οι δοκιμές του είχαν προσωρινά ανασταλεί, λόγω των αρνητικών ευρημάτων μιας πλέον αμφιλεγόμενης μελέτης.
Όπως ανακοίνωσε ο Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus, γενικός διευθυντής του Π.Ο.Υ., οι εμπειρογνώμονες του οργανισμού συνέστησαν να ξαναρχίσουν οι μελέτες με την υδροξυχλωροκίνη. Οι ειδικοί κατέληξαν σε αυτή την απόφαση εξετάζοντας συνδυαστικά τα ευρήματα όλων των μελετών για το φάρμακο και την πιθανή επίδρασή του στους ασθενείς με τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε εξαιρέσει προσωρινά στα τέλη Μαρτίου την υδροξυχλωροκίνη από τη μεγάλη μελέτη Solidarity (Αλληλεγγύη). Η μελέτη αυτή θα διεξαχθεί σε συνολικά 35 χώρες του κόσμου. Προς το παρόν έχει αρχίσει σε 17, όπου έχουν ενταχθεί σχεδόν 3.500 ασθενείς.
Η εξαίρεση οφειλόταν στα ευρήματα μεγάλης μελέτης που δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet. Η μελέτη είχε συσχετίσει την υδροξυχλωροκίνη με αυξημένα ποσοστά σοβαρών καρδιακών αρρυθμιών και με αυξημένη θνησιμότητα.
Τα ευρήματα αυτά είχαν προκαλέσει αντιδράσεις από πολλούς επιστήμονες. Επιπλέον, νωρίτερα σήμερα έγινε γνωστό ότι τα δεδομένα της έρευνας έχουν τεθεί υπό αμφισβήτηση. Μάλιστα ακόμα και η ιατρική επιθεώρηση The Lancet λαμβάνει πλέον αποστάσεις από αυτήν.
Η μελέτη Solidarity
Η μελέτη Solidarity διεξάγεται υπό την αιγίδα του ίδιου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Στόχος της είναι να αξιολογηθούν τέσσερις φαρμακευτικές θεραπείες έναντι του νέου κορωνοϊού. Οι θεραπείες αυτές επελέγησαν διότι κρίθηκε πως είναι πιθανότερο να αποδώσουν, έναντι άλλων πιθανών θεραπειών. Οι τέσσερις θεραπείες είναι:Η χλωροκίνη και το παράγωγό της υδροξυχλωροκίνη. Είναι συγγενή φάρμακα που χορηγούνται για την ελονοσία.Το φάρμακο remdesivir (ρεμντεσιβίρη). Είχε σχεδιαστεί για τον ιό Έμπολα, αλλά δεν είχε εγκριθεί. Έχει πάρει προσωρινή άδεια έκτακτης ανάγκης για ασθενείς με βαριά μορφή της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός Covid-19.Ο σταθερός συνδυασμός των φαρμάκων lopinavor και ritonavir (περιέχονται σε ένα φάρμακο). Είναι εγκεκριμένος για ασθενείς με HIV/AIDS λοίμωξη, αλλά δοκιμάζεται και για τον κορωνοϊό.Ο σταθερός συνδυασμός lopinavor-ritonavir μαζί ιντερφερόνη-βήτα. Η ιντερφερόνη-βήτα είναι μία ουσία που χορηγείται σε ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση (σκλήρυνση κατά πλάκας)

Αναρτήθηκε από Μαστοράκου Αννα 

Πηγή: http://medispin.blogspot.com/2020/06/blog-post_4.html

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

ΕΟΠΥΥ: Φάρμακα, φυσικοθεραπείες και ραντεβού με τους γιατρούς με νέα διαδικασία – Αναλυτικές οδηγίες

Τι πρέπει να κάνουν οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ για να εκτελούν τις συνταγές που έχουν λάβει από τους γιατρούς τους. Ο Φεβρουάριος θα είναι μήνας...

Ποιες αλλαγές έρχονται το 2025 στην Υγεία

Η μείωση της μεγάλης αναμονής, τόσο για τη διενέργεια προγραμματισμένης επέμβασης σε δημόσια νοσοκομεία, όσο και στα τμήματα επειγόντων περιστατικών είναι από τις μεγαλύτερες...

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΚΙ … ΑΛΛΑ”από τον Ομ. Καθηγητή, Ιωάννη Γουδέβενο, 13.01.2025 –Ανταγωνιστές Αλατοκορτικορεοειδών

Στο αεροδρόμιο περιμένοντας να επιβιβασθεί. H νεκροψία τίποτα! Αντιδήμαρχος Δήμου Αγράφων Βρέθηκε στο δωμάτιο της νεκρή το ΣΚ Αυτού του είδους οι ειδήσεις πουλάνε στα ΜΚΔ αλλά...

Ετικέτες