Κορονοϊός: Τι γίνεται με τα κουνούπια και την μεταδοτικότητα του ιού

Μέσα στον ορυμαγδό πληροφοριών για τον κορονοϊό δεν είναι λίγοι εκείνοι που αναρωτιούνται ακόμα και για το πιο απλά πράγματα.

Όπως για το αν τα κουνούπια μπορούν να μεταδώσουν τον ιό SARS-CoV-2 (νέος κορονοϊός) στον άνθρωπο, μέσω των τσιμπημάτων.

Ευτυχώς η επιστήμη έχει απάντηση σχετικά με τα κουνούπια και τον κορονοϊό

Ένα κουνούπι που τσιμπάει έναν άνθρωπο με COVID-19 ΔΕΝ μπορεί να μεταδώσει τον ιό στο επόμενο άτομο που θα τσιμπήσει.

Αυτό είναι το συμπέρασμα μελέτη ερευνητών από το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ και το Κρατικό Πανεπιστήμιο του Κάνσας.

Τα κουνούπια είναι διαβόητοι φορείς διαφόρων ασθενειών, αφού είναι γνωστό ότι μεταδίδουν τον ιό του Δυτικού Νείλου, τον ιό Ζίκα και πολλούς άλλους ιούς από άτομο σε άτομο αλλά και μεταξύ των ζώων.

Σε εργαστηριακά πειράματα, οι ερευνητές επέτρεψαν σε πολλά είδη κουνουπιών που φέρουν ασθένειες, καθώς και μερικά άλλα έντομα που επίσης τσιμπάνε τον άνθρωπο, να τραφούν με αίμα το οποίο είχε τον νέο κορονοϊό SARS-CoV-2.

Ο ιός ΔΕΝ μπόρεσε να επιβιώσει και να αναπαραχθεί σε οποιοδήποτε από τα έντομα, όπως δημοσίευσαν στα αποτελέσματά τους οι επιστήμονες στο bioRxiv. Πρόκειται για μια πλατφόρμα πρώιμης δημοσίευσης επιστημονικών ερευνών προτού αυτές περάσουν από επίσημη αξιολόγηση από επιστημονικά πάνελ και δημοσιευθούν σε επιστημονικά περιοδικά.

“Τα έντομα που μας τσιμπάνε ΔΕΝ αποτελούν κίνδυνο για την μετάδοση του ιού SARS-CoV-2 σε ανθρώπους ή ζώα”, ανέφεραν οι ερευνητές.

Πηγή: https://www.iatropedia.gr/ygeia/koronoios-ti-ginetai-me-ta-kounoupia-kai-tin-metadotikotita-tou-iou/135193/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Τη μεγαλύτερη τρισδιάστατη ανακατασκευή τμήματος εγκεφάλου δημιούργησαν ερευνητές του Χάρβαρντ και της Google

Τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα τρισδιάστατη ανακατασκευή τμήματος του ανθρώπινου εγκεφάλου που δείχνει με μεγάλη λεπτομέρεια κάθε κύτταρο και πλέγμα των νευρωνικών συνδέσεων, δημιούργησαν ερευνητές...

Πόσο πιθανή είναι η αλλεργία από πενικιλίνη

Η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών με ιστορικό αλλεργίας στην πενικιλλίνη στην πραγματικότητα δεν έχουν. Μέχρι και ένας στους δέκα ανθρώπους υποψιάζεται ότι δεν μπορεί να...

Τι δεν καταλαβαίνουμε στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και πώς θα το διορθώσουμε

Η συζήτηση που άνοιξε για τα απογευματινά χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία είναι αναμενόμενο να έχει φέρει στο προσκήνιο ένα γενικότερο πλαίσιο προβληματισμού για το...

Ετικέτες