Κορωνοϊός: Πόσο συχνά είναι ασυμπτωματικός – Νέα δεδομένα

Δεκάδες άνθρωποι βρέθηκαν μολυσμένοι σε ένα κρουαζιερόπλοιο, αλλά μικρό ποσοστό είχαν εκδηλώσει συμπτώματα. Το εύρημα αυτό επιβεβαιώνει ότι έχει ζωτική σημασία η τήρηση των μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό, ακόμα και μετά την άρση του lockdown.
Ο αριθμός των ανθρώπων που μολύνει ο κορονοϊός Covid-19 χωρίς να τους προκαλεί συμπτώματα, μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερος απ’ ό,τι πίστευαν έως τώρα οι ειδικοί.
Αυτό υποδηλώνει μια νέα μελέτη που έδειξε πως παρέμεινε ασυμπτωματικό περισσότερο από το 80% των μολυσμένων επιβατών ενός κρουαζιερόπλοιου.
Το εύρημα αυτό αποκτά ξεχωριστή σημασία καθώς επιστρέφουμε στην πλήρη, νέα κανονικότητα. Υπογραμμίζει επίσης την ανάγκη συλλογής λεπτομερών στοιχείων για τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί, λένε οι ειδικοί.
Η νέα μελέτη πραγματοποιήθηκε στους 128 επιβάτες και τα 95 μέλη του πληρώματος ενός κρουαζιερόπλοιου στην Αργεντινή. Το κρουαζιερόπλοιο είχε ξεκινήσει το ταξίδι του στα μέσα Μαρτίου. Θα διαρκούσε 21 ημέρες και θα έκανε τον γύρο της Ανταρκτικής.
Στα μέσα Μαρτίου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε ήδη ανακηρύξει ως πανδημία τη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός. Γι’ αυτό τον λόγο από την κρουαζιέρα αποκλείστηκαν οι επιβάτες, οι οποίοι τις 3 τελευταίες εβδομάδες βρέθηκαν σε χώρες με υψηλά ποσοστά λοίμωξης. Επιπλέον, όσοι επιβιβάστηκαν υποβλήθηκαν πρώτα σε θερμομέτρηση.
Το κρουαζιερόπλοιο είχε επίσης λάβει μέτρα προστασίας ώστε να εμποδιστεί ο κορωνοϊός να εξαπλωθεί, αν τυχόν υπήρχε κρούσμα. Είχε, π.χ., «σταθμούς» απολύμανσης σε πολλούς χώρους του, ιδιαίτερα στα εστιατόρια.
Τι συνέβη κατά το ταξίδι
Την όγδοη ημέρα του ταξιδιού, όμως, αναφέρθηκε ο πρώτος ασθενής με πυρετό. Αμέσως ελήφθησαν πρόσθετα μέτρα, όπως:Περιορισμός των επιβατών στις καμπίνες τουςΥποχρεωτική χρήση μάσκας απ’ όλους τους επιβαίνοντεςΧρήση πλήρους προστατευτικού εξοπλισμού από το προσωπικό που ερχόταν σε επαφή με άρρωστα άτομα
Μέχρι την 13η ημέρα του ταξιδιού, δέκα επιβάτες και μέλη του πληρώματος είχαν εκδηλώσει πυρετό. Ωστόσο καθώς το κρουαζιερόπλοιο έφτανε στο Μοντεβιδέο, της Ουρουγουάης, τα συμπτώματά τους είχαν βελτιωθεί. Έτσι, οι Αρχές επέτρεψαν τον ελλιμενισμό του.
Την 20η ημέρα ελήφθησαν απ’ όλους τους επιβαίνοντες στο κρουαζιερόπλοιο δείγματα που εξετάστηκαν για τον νέο ιό. Οι εξετάσεις έδειξαν ότι ο κορωνοϊός είχε μολύνει σχεδόν έξι στους δέκα από αυτούς (το 59%). Ωστόσο στο 81% των περιπτώσεων οι φορείς του ιού δεν είχαν συμπτώματα.
Ειδικότερα, 128 επιβαίνοντες βρέθηκαν μολυσμένοι με τον ιό. Μόνο οι 24 εκδήλωσαν συμπτώματα. Οκτώ από τους ασθενείς αυτούς (το 6,2% του συνόλου) χρειάσθηκαν ιατρική αξιολόγηση. Οι τέσσερις τελικά διασωληνώθηκαν και ο ένας (ποσοστό 0,8%) έχασε τη ζωή του.
Από τους 128 επιβαίνοντες που μόλυνε ο κορωνοϊός, οι 10 αρχικά βρέθηκαν αρνητικοί, αλλά ύστερα διαπιστώθηκε ότι ήσαν θετικοί
«Σημαντική υποτίμηση»
Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι η ασυμπτωματική μετάδοση του κορωνοϊού μπορεί να είναι πολύ συχνότερη απ’ ό,τι έχει αναφερθεί έως σήμερα. Επομένως, αποκτά ξεχωριστή σημασία η τήρηση της κοινωνικής απόστασης των 2 μέτρων ακόμα κι αν νιώθει κάποιος εντελώς υγιής.
«Είναι δύσκολο να βρεθεί αξιόπιστη εκτίμηση των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό, αλλά δεν έχουν συμπτώματα», σχολιάζει ο Dr Alan Smyth, διευθυντής συντάξεως στην ιατρική επιθεώρηση Thorax όπου δημοσιεύεται η νέα μελέτη.
Ωστόσο, «το ποσοστό 1% που είχε αναφερθεί από τον Π.Ο.Υ. στις αρχές Μαρτίου, θεωρείται πλέον σημαντικά υποτιμημένο», προσθέτει.
Επειδή, λοιπόν, ο κορωνοϊός μπορεί να είναι πολύ πιο εκτεταμένος απ’ ό,τι νομίζουμε, πρέπει όλοι να τηρούμε τους κανόνες προστασίας από αυτόν.

Αναρτήθηκε από Μαστοράκου Αννα 

Πηγή: http://medispin.blogspot.com/2020/05/blog-post_429.html

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 8,50% του ΑΕΠ η συνολική χρηματοδότηση για τις δαπάνες υγείας το 2022

Η συνολική χρηματοδότηση των δαπανών υγείας παρουσίασε αύξηση κατά 5,4% το 2022 σε σχέση με την αντίστοιχη χρηματοδότηση του έτους 2021, αλλά μειώθηκε ως...

Αφρικανική σκόνη, δυνητικοί κίνδυνοι, τρόποι προφύλαξης

Τα σωματίδια που φτάνουν μέχρι τις κυψελίδες των πνευμόνων. Ποιοι είναι ευάλωτοι και πώς θα προστατευτούν. Ο καθηγητής Πνευμονολογίας εξηγεί . Η αφρικανική σκόνη, που ξεκίνησε...

Υψηλότερος γενετικός κίνδυνος παχυσαρκίας σημαίνει σκληρότερη προσπάθεια για τα ίδια αποτελέσματα

Οι συγγραφείς της μελέτης δήλωσαν ότι θέλουν τώρα να δουν εάν τα ευρήματα γενικεύονται σε πιο αντιπροσωπευτικούς και διαφορετικούς πληθυσμούς. Τα άτομα με υψηλότερο γενετικό...

Ετικέτες