back to top

Κορωνοϊός: Ποιοι θα κάνουν τα νέα εμβόλια για Κράκεν και Eris

Το Υπουργείο Υγείας, μέσω ευρωπαϊκής κεντρικής προμήθειας, έχει δεσμεύσει 1,8 εκατομμύρια εμβόλια έως το τέλος του 2023, με δυνατότητα αύξησης του αριθμού των δόσεων σε περίπτωση που χρειαστεί

Στη θωράκιση του πληθυσμού για τα νέα στελέχη του κορωνοϊού ενόψει του φθινοπώρου και της ταυτόχρονης κυκλοφορίας των άλλων εποχικών ιώσεων του αναπνευστικού εστιάζουν οι επιστήμονες μέλη της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και το Υπουργείο Υγείας. Σήμερα το πρωί η Επιτροπή Εμβολιασμών έχει προγραμματισμένη συνεδρίαση με αντικείμενο συζήτησης, μεταξύ άλλων, τη διαμόρφωση συστάσεων για εμβολιασμό με το νέο επικαιροποιημένο εμβόλιο κατά της παραλλαγής «Κράκεν».

Το επικαιροποιημένο εμβόλιο της εταιρείας Pfizer εγκρίθηκε την περασμένη εβδομάδα, έπειτα από θετική γνωμοδότηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ). Στοχεύει στο στέλεχος ΧΒΒ.1.5 (γνωστό ως «Κράκεν») και σύμφωνα με τις συστάσεις των ειδικών του ΕΜΑ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την πρόληψη της Covid-19 σε ενηλίκους και παιδιά ηλικίας από 6 μηνών.

Η παραλλαγή ΧΒΒ.1.5 είναι αρκετά κοντά στην υποπαραλλαγή «Eris» η οποία θεωρείται ότι ευθύνεται για τη σημερινή διασπορά του κορωνοϊού στην Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Έτσι, σύμφωνα με τους ειδικούς, το νέο επικαιροποιημένο εμβόλιο είναι αποτελεσματικό και έναντι της «Eris». Το Υπουργείο Υγείας, μέσω ευρωπαϊκής κεντρικής προμήθειας, όπως ακριβώς έχει γίνει με όλα τα εμβόλια της Covid-19 μέχρι σήμερα, έχει δεσμεύσει 1,8 εκατομμύρια εμβόλια έως το τέλος του 2023. Το χρονοδιάγραμμα παραλαβής των εμβολίων θα οριστικοποιηθεί μέσα στον Σεπτέμβριο, όταν και θα φτάσουν στη χώρα μας οι πρώτες ποσότητες. Εφόσον απαιτηθεί, υπάρχει η δυνατότητα παραγγελίας επιπλέον εμβολίων.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έχει προχωρήσει ήδη σε μια πρώτη επεξεργασία των ομάδων που θα εμβολιαστούν και προσανατολίζεται να απευθύνει ισχυρή σύσταση αναμνηστικής δόσης σε ανθρώπους που είναι ευάλωτοι και απειλούνται με βαριά νόσηση ή επιπλοκές εφόσον μολυνθούν με τον ιό, κατ’ αντιστοιχία του ετήσιου αντιγριπικού εμβολιασμού.

Στην κατηγορία αυτή ανήκουν τα άτομα από 60 ετών και πάνω, όλα τα άτομα από 12 ετών και πάνω που έχουν υποκείμενα προβλήματα υγείας, διαμένοντες σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και άλλες μονάδες φροντίδας χρονίως πασχόντων. Επιπλέον, η θωράκιση με το εμβόλιο κρίνεται απαραίτητη για επαγγελματίες υγείας, εργαζόμενους σε γηροκομεία, όσους φροντίζουν άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, όσους μένουν μαζί με άτομα που είναι σε ανοσοκαταστολή. Οι παραπάνω κατηγορίες πληθυσμού περιλαμβάνονταν και στην τελευταία σύσταση αναμνηστικού εμβολιασμού για τον κορωνοϊό, πριν από περίπου ένα χρόνο.

Eris και Pirola στο…μικροσκόπιο

Τις τελευταίες εβδομάδες εξαπλώνεται η επιστημονική ανησυχία με δεδομένη την έξαρση κρουσμάτων και νοσηλειών σε απλές κλίνες εξαιτίας της κυκλοφορίας της υποπαραλλαγής της Όμικρον «Eris». Ο προβληματισμός αφορά κυρίως στο φθινόπωρο όταν θα ανοίξουν τα σχολεία και οι εποχικές ιώσεις συμπέσουν με τον κορωνοϊό, προκαλώντας επιπρόσθετη επιβάρυνση στο ΕΣΥ.

Η υποπαραλλαγή «Eris» είναι η κύρια πηγή προβληματισμού για φθινοπωρινή έξαρση, καθώς χαρακτηρίζεται από αυξημένη μεταδοτικότητα και εκτιμάται ότι είναι αυτή που «σήκωσε» το επιδημικό κύμα του καλοκαιριού. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Κρήτη κυριαρχεί σε ποσοστό 70% των κρουσμάτων. Συνολικά για την Ελλάδα, σύμφωνα με το τελευταίο επιδημιολογικό δελτίο του ΕΟΔΥ, η υποπαραλλαγή «Eris» αντιπροσωπεύει το 39% των κρουσμάτων και είναι η πρώτη σε συχνότητα.

Παράλληλα, στο «μικροσκόπιο» των ειδικών έχει μπει ακόμη μια υποπαραλλαγή, η ΒΑ.2.86 ή Pirola, όπως έχει ονομαστεί. Ανιχνεύτηκε πριν από δύο εβδομάδες στην περιοχή των Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ έχει ταυτοποιηθεί και στην Ευρώπη, σε λίγα περιστατικά στο Ισραήλ και στη Νότια Αφρική.

H υποπαραλλαγή έχει περισσότερες από 30 αλλαγές αμινοξέων στην πρωτεϊνική ακίδα της, σε σύγκριση με τον αμέσως επόμενο πλησιέστερο πρόγονό της, την υποπαραλλαγή BA.2. Συνεπώς, πρόκειται, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, για ένα εξελικτικό άλμα. Με δεδομένο τον μεγάλο αριθμό μεταλλάξεων στην πρωτεΐνη – ακίδα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατέταξε την παραλλαγή σε εκείνες που είναι «υπό παρακολούθηση», ενθαρρύνοντας με αυτό τον τρόπο τις χώρες να παρακολουθούν στενά τη μετάλλαξη και πιθανή έξαρση μολύνσεων που μπορεί να οφείλεται σε αυτή.

Πηγή: https://www.ygeiamou.gr/%ce%b5%ce%b9%ce%b4%ce%ae%cf%83%ce%b5%ce%b9%cf%82/%cf%80%ce%bf%ce%bb%ce%b9%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%cf%85%ce%b3%ce%b5%ce%af%ce%b1%cf%82/347258/koronoios-pii-tha-kanoun-ta-nea-emvolia-gia-kraken-ke-eris/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΚΙ … ΑΛΛΑ”από τον Ομ. Καθηγητή, Ιωάννη Γουδέβενο, 03.12.2024 – Πνευμονική Εμβολή

Στο προηγούμενο Newsletter σημειώσαμε  ότι η τιρζεπατίδη κυκλοφόρισε και στην χώρα μας(Mounjaro) αλλά χωρίς να  αποζημιώνεται. Μετά όμως την” μετα βαΐων και κλάδων”  υποδοχή...

Δύο στους τρεις Έλληνες δεν εμπιστεύονται το κράτος στις υγειονομικές κρίσεις

Η Ελλάδα καλύπτει μόνο το 60% των διεθνών προδιαγραφών προστασίας της δημόσιας υγείας – 2η σε μικρόβια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά Άννα Παπαδομαρκάκη Μόνο το 30% των...

Θλιβερή πρωτιά της Ελλάδας στα αντιβιοτικά – 2.000 θάνατοι από πολυανθεκτικά μικρόβια

Συνεχίζουν να είναι απαισιόδοξα τα στοιχεία για την Ελλάδα αναφορικά με την υπερκατανάλωση των αντιβιοτικών, καθώς και στην μικροβιακή αντοχή, ενώ η χώρα μας είναι επίσης πρώτη...

Ετικέτες