Κορονοϊός: Νέα μελέτη για τα εμβόλια – Εξαιρετικά σπάνιες οι παρενέργειες

O Καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής ΕΚΠΑ και μέλος ΔΣ ΕΟΔΥ, κ. Δημήτριος Παρασκευής, παρουσιάζει την πρόσφατη διεθνή επιστημονική μελέτη για τις παρενέργειες των εμβολίων για τον κορονοϊό.

Σύμφωνα με μελέτη, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό Vaccine, οι παρενέργειες των εμβολίων έναντι της COVID-19, είναι εξαιρετικά σπάνιες. Η συγκεκριμένη μελέτη αποτελεί τη μεγαλύτερη έως σήμερα ανάλυση αναφορικά με τις ανεπιθύμητες ενέργειες εμβολίων έναντι της COVID-19.

Ειδικότερα, η μελέτη περιέλαβε 99 εκατομμύρια άτομα που είχαν εμβολιαστεί έναντι της COVID-19. Οι ερευνητές συνέκριναν το παρατηρούμενο σε σχέση με το αναμενόμενο ποσοστό για 13 νευρολογικά, αιματολογικά και καρδιαγγειακά νοσήματα (ανεπιθύμητες ενέργειες) σε άτομα που είχαν εμβολιαστεί.

Κορονοϊός: Τι παρατηρήθηκε στη μελέτη
Η μελέτη επιβεβαίωσε τα ήδη γνωστά αποτελέσματα αναφορικά με τις σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες όπως η μυοκαρδίτιδα και η περικαρδίτιδα που αφορούν τα εμβόλια mRNA (Pfizer και Moderna), και το σύνδρομο Guillain-Barré και θρόμβωση εγκεφαλικού φλεβικού κόλπου που σχετίζονται με το εμβόλιο που περιλαμβάνει ιικό φορέα, όπως αυτό της εταιρείας AstraZeneca.

Συγκεκριμένα, παρατηρήθηκαν 190 περιστατικά του συνδρόμου Guillain-Barré σε διάστημα 42 ημερών μετά από την πρώτη δόση του εμβολίου AstraZeneca, ενώ ο αναμενόμενος αριθμός περιστατικών ήταν 76. Επίσης, παρατηρήθηκε αυξημένος κίνδυνος θρόμβωσης μετά από την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca.

Η μελέτη, επίσης, επιβεβαίωσε τον αυξημένο κίνδυνο μυοκαρδίτιδας μετά από την πρώτη, δεύτερη και τρίτη δόση των εμβολίων των Pfizer και Moderna καθώς και περικαρδίτιδας μετά την πρώτη και τέταρτη δόση του εμβολίου της Moderna, και την τρίτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca σε χρονικό διάστημα 42 ημερών μετά από τον εμβολιασμό.

Κορονοϊός: Τα αποτελέσματα της μελέτης
Εκτός από τις προαναφερθείσες γνωστές ανεπιθύμητες ενέργειες, η μελέτη ανέφερε πιθανή συσχέτιση για οξεία διάχυτη εγκεφαλομυελίτιδα (AEDM) και εγκάρσια μυελίτιδα τόσο με εμβόλια ιικού φορέα όσο και με εμβόλια mRNA.

Αυτό επιβεβαιώθηκε στη συνέχεια από μια δεύτερη μελέτη, η οποία περιέλαβε ένα διαφορετικό πληθυσμό 6,7 εκατομμυρίων ατόμων από την Αυστραλία.

Η μελέτη κατέληξε ότι τα εμβόλια σχετίζονται με εξαιρετικά χαμηλό κίνδυνο ανεπιθύμητων ενεργειών όπως η οξεία διάχυτη εγκεφαλομυελίτιδα (0,78 ανά εκατομμύριο δόσεις εμβολίου) και η εγκάρσια μυελίτιδα (1,82 ανά εκατομμύριο δόσεις εμβολίου).

Οποιοσδήποτε πιθανός κίνδυνος οξείας διάχυτης εγκεφαλομυελίτιδας ή εγκάρσιας μυελίτιδας θα πρέπει να σταθμίζεται έναντι του σημαντικού οφέλους που αφορά την προστατευτική δράση των εμβολίων κατά της COVID-19 και των επιπλοκών της λοίμωξης.

Ένα από τα πλεονεκτήματα της συγκεκριμένης μελέτης ήταν ότι περιέλαβε μεγάλο μέγεθος πληθυσμού που έδωσε τη δυνατότητα εκτίμησης σπάνιων πιθανών ανεπιθύμητων ενεργειών.

Συμπερασματικά οι κίνδυνοι από τα εμβόλια είναι περιορισμένοι και εξαιρετικά σπάνιοι σε αντίθεση με τα σημαντικά οφέλη τους έναντι της νόσου που σχετίζεται με την λοίμωξη COVID-19.

Πηγή:Reader.gr, https://seleo.gr/koinonia/%CE%BA%CE%BF%CF%81%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CF%8A%CF%8C%CF%82-%CE%BD%CE%AD%CE%B1-%CE%BC%CE%B5%CE%BB%CE%AD%CF%84%CE%B7-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B1-%CE%B5%CE%BC%CE%B2%CF%8C%CE%BB%CE%B9%CE%B1-%CE%B5/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Η τεχνητή νοημοσύνη αξιολογεί τον καρδιαγγειακό κίνδυνο κατά τη διάρκεια αξονικής τομογραφίας

Η απεικονιστική μέθοδος που μετρά το ασβέστιο στις αρτηρίες και τα μεγέθη των θαλάμων της καρδιάς και του καρδιακού μυός θα μπορούσε να εντοπίσει...

Σε ποιες περιπτώσεις οι γιατροί αποφασίζουν την εισαγωγή του ασθενή σε ΜΕΘ

Αυστηρά και πολύ συγκεκριμένα είναι τα κριτήρια εισαγωγής ασθενών σε ΜΕΘ, σύμφωνα με κείμενο που συνέταξε η Επιτροπή ΜΕΘ και υπέγραψε ομοφώνως το 2020...

Εμβόλια: Ποια λοιμώδη νοσήματα αντιμετωπίζονται

Ασπίδα αποτελεί ο εμβολιασμός έναντι των λοιμωδών νοσημάτων τονίστηκε ε εκδήωση της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ), της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων και της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, με...

Ετικέτες